Ο φιλελεύθερος, αυτός δηλαδής που ασπάζεται τις πολιτικές, οικονομικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις του Karl του Popper, του Friedrich του Hayek, του John του Rawls, της Ayn της Rand, κ.ταλ. Πέον να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός λεξιπλάστηκε με σαρκαστικές διαθέσεις, καθώς η λέξη εμπεριέχει το λελές.

Οι ταμπελάκηδες κάνουν πάρτι με τις πολλές φυλές φιλελεδιώνε: υπάρχουν οι άσπλαχνοι νεοφιλελέδες που πληρώνονται από τον σιωνιστή Soros για να εκσφενδονίζουν νεογέννητα κουταβάκια σε ανυποψίαστους διερχόμενους από την ταράτσα, οι δημιουργικά ασαφείς σηκωγιακάδες αριστεροφιλελέδες που αυτοηδονjίζονται λέγοντας ουάου μπροστά στον καθρέφτη, τα ορφανά φιλελέφτ του "Παρατηρητήριου των Συμφωνιών Ελσίνκι" που κυνηγούν αντισκοπιανούς ανεμόμυλους, το τελειωμένο μέχρι το στρίφωμα φιλελευθεράτο με τον Βαλλιανάτο επικεφαλής φανταιζί παρελάσεων ΛΟΑΤ, τους φορείς ιογενούς και λοιμώδους τζημερίτιδας βλαχοφιλελέδες με τo "Ο Άτλας Επαναστάτησε" ανά χείρας, οι εποχούμενοι σε κωλοφτιαγμένα κάγκουαρ-κροκόδειλους κλαρινοφιλελέδες μιλφοβοσκοί με τις κουγκαρομπεμπέκες καγκουροφιλελούδες αρχοντομούνες τους, και οι κάθε καρυδιάς ανάλγητες νεοφιλελέρες.

Εδώ όμως θα επικεντρωθούμε στον σκέτο φιλελέ.

Τι πιστεύει ο αρχετυπικός φιλελέ για τον εαυτό του

Έτσι κι επαναστατήσω την πουτσίσατε όλοι!

  • Είναι ορθολογιστής, έως και άθεος.

  • Η πολιτική και η οικονομική ελευθερία πάνε πακέτο: Ωσεκτουτού τηρεί ίσες αποστάσεις από τον μαρξισμό και τον φασισμό.

  • Πιστεύει στα πρωτεία του ατόμου (γράφε: του εαυτού του) έναντι τση κολεκτίβας.

  • Εξιδανικεύει την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον ελεύθερο ανταγωνισμό σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

  • Το κράτος είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα που πρέπει να περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία: την προστασία της ιδιοκτησίας, της ζωής και της δημόσιας τάξης.

  • Οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα έναντι του νόμου, αλλά κανένας νόμος δεν μπορεί ή πρέπει να εξαλείψει την φυσική ανισότητα μεταξύ ανθρώπωνε ως προς το ταλέντο, τις ικανότητες, το γούστο κλπ. Ωσεκτουτού κάθε έννοια κοινωνικού κράτος πάει περίπατο.

  • Αγαπά την διαφορετικότητα και πολυπολιτισμικότητα: its OK to be gay, ενισχύει άλλωστε την αγορά. Η δε μετανάστευση προσφέρει φτηνό εργατικό δυναμικό!

  • Θεωρεί τον εαυτό του απόλυτο αουτσάιντερ σε ένα +πcεκαcμένο+ κρατιστάν που ιδρύθηκε όχι για να προστατεύει την ιδιοκτησία, αλλά για να την νέμεται και να την μοιράζει φαυλοκρατικά.

  • Ο φιλελές θα αποστασιοποιηθεί μετά βδελυγμίας από τις αυταρχικές και πολεμοχαρείς νεοφιλελέρες (αγγλιστί: neocons, εκ των νέο- και con, "νεομουνάκηδες").

- Το στυλ των “φιλελέ” ατόμων είναι επίσης κομμάτι παράδοξο για το ελληνικό πολιτικό κουρμπέτι: Ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, οι ψηφοφόροι του χώρου είναι συνήθως άνθρωποι με κουλτούρα και εμπειρίες, πολύγλωσσοι, καταρτισμένοι, ταξιδεμένοι, ανοιχτοί στη συνεργασία και τον ανταγωνισμό, ψυχικώς και πνευματικώς ανεξάρτητοι, γενικά σκεπτόμενοι και ενημερωμένοι από ευρεία γκάμα πηγών (εδώ)

- Ο Μπογδάνος ειπε οτι τον ενοχλεί το νεοφιλελε και ακούει μονο στο φιλελέ (εδώ)

- Πρέπει κάποτε στη χώρα αυτή να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η άρση της απαγόρευσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ένα φιλελεύθερο, όχι νεοφιλελεύθερο, μέτρο. Νεοφιλελεύθερη θα ήταν η ιδιωτικοποίηση/πώληση σε ιδιώτες όλων των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας. Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Μάνος είναι φιλελεύθερος, όχι νεοφιλελεύθερος. Και καλά θα κάνουν οι πραγματικοί νεοφιλελεύθεροι να μη δηλώνουν «φιλελεύθεροι» γιατί δυσφημίζουν έτσι τον φιλελευθερισμό (εκεί)

Τι πιστεύει η αρχετυπική Ελληνίδα μάνα για το αρχετυπικό φιλελέ σλάχνο της

Ο γιος μου ο επιστήμονας

  • Γιόκα μου πού βγαίνεις λουσμένος χωρίς Burberrys, θα πουντιάσεις!

  • Αχ τον είδε με το Πορσικό και θέλει να μού τον τυλίξει η άπλυτη η ταγάρω!

  • Dachtirdi ils lui disaient et ils me le mariaient! Coupépé, coupépé!

Τι πιστεύεουν οί άλλοι για τον αρχετυπικό φιλελέ

Θα σας ρουφίξω το μεδούλι!

- Φιλελέ, όρνια, φασίστες, παράσιτα, δεξιοί, βακτήρια... στην καπιταλιστική οικογένεια της ζούγκλας. Εχθροί. (εδώ)

- Ψόφα Athens αστικό φιλελέ Pride (...) το να παλεύεις για τα δικαιώματα των lgbt ανθρώπων χωρίς να παλεύεις για τα δικαιώματα άλλων κοινωνικών ομάδων όπως οι μετανάστριες και οι μετανάστες ή οι άνεργοι και οι άνεργες πχ είναι ηλίθιο γιατί κάθε μονοθεματική διεκδίκηση που δεν συνδέεται με το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργεί η εξουσία είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη στο να αποτύχει (εκεί) - Εκείνο όμως που μας ξένισε ιδιαίτερα, είναι η άποψή τους για τη σχέση Εκκλησίας - Κράτους, όπου ζητάνε επιτακτικά τον χωρισμό τους! (πιο κάτω)

- Απαντήστε μας, κ. Τζήμερο: ΕΙΣΤΕ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ; (παραπέρα)

- Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι σήμερα ο κυρίαρχος παράγοντας στην αύξηση της πορνείας και της διακίνησης γυναικών και παιδιών με σκοπό την πορνεία. Αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες και εκμεταλλεύεται τις ανισορροπίες μεταξύ ανδρών και γυναικών, τις οποίες ενισχύει εντυπωσιακά. Αυτή η βιομηχανία βρίσκεται στη συμβολή των εμπορικών καπιταλιστικών σχέσεων και της καταπίεσης των γυναικών, δύο φαινόμενα που συνδέονται στενά μεταξύ τους (παραδίπλα)

Πως είναι στην πραγματικότητα ο αρχετυπικός φιλελές

Εγώ είμαι η Τρόικα εσωτερικού!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Μπράβο! Μου έφυγε ένα βαρύ λήμμα από το βαρύ Πρόχειρό μου, και θα έχω και τώρα πού να λινκάρω.

#2
soulto

#3
donmhtsos

Αγαπητέ σφυ ζητώ εκ προοιμίου συγγνώμην, αλλά σήμερα, όπως έγραψα και λίγο πριν, το μυαλό μου κάνει περίεργες διαδρομές. Έτσι ο "φιλελές" με πάει από το φιλεντέμ στο κιλελέρ κι απ' το αμπελαλέ στο μεγιεμελέ.

#4
σφυρίζων

Θένκια γκάιζ!! Δων σπεκ για τους συνειρμούς!

#5
soulto

Που θα γιορτάσουν γνωστοί φόλα φιλελέ άραγε ενδεχόμενο στραβοπάτημα της χώρας και άρα δικαίωσή τους;

#6
Khan

Χρήση του όρου "φιλελέ" από λαϊκιά μας τραγουδίστρια

#7
σφυρίζων

♪♫ πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά ♪♫

#8
Khan

Φιλελές Θηβαίος: Η Θάτσερ της σελήνης

#9
soulto

Ποιο είναι το αντίθετο του «φιλελές»; εδώ

#10
soulto

ΨΟΦΟ ΣΙΧΑΜΑΤΑ ΦΙΛΕΛΕΔΕΣ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ
ΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΑΡΙΝΑΚH
ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ ΛΑΤΣΗ

Πηγή

#11
soulto

Ο όρος "φιλελες" εισήχθη απο τους συριζαιους γιατι αν ελεγαν "δεξιοι" θα συμπεριελάμβαναν καραμανλοκαμμενους και θα προκαλούνταν σύγχυση.

Πηγή εδώ

#12
Khan

#13
soulto

Εγω τα φτερα τα ψαλιδιζω κ τα κερατα τα κρυβω αναμεσα στις μπουκλες. Ουρα δεν εβγαλα (ακομα)Βλαδίμηρε, από δω ✌✌

#14
soulto