Με δονήσεις ξεκινά μια συλλογική-συνεργατική δουλεια με τον Donmhtsos πάνω στη ναυτική ορολογία βαπορίσια γλώσσα. Κι ο δρόμος είναι μακρύς...

" Άμα βραχεί ο κώλος σου με θάλασσα δε στεγνώνει ποτέ!" μου είπε ο γραμματικός (υποπλοίαρχος) την πρώτη μερα στο βαπόρι.

Λοιπόν!

Βαϊμπρέσιο (απο το αγγλικό vibration) κατά λέξη σημαίνει δόνηση, κραδασμός. Αναφέρεται στους κραδασμούς του πλοίου που προκαλούνται από την μηχανή του επειδή είναι παλινδρομική (δευτερευόντως κι από την προπέλα). Την αισθάνεσαι σαν ένα συνεχές τρέμουλο στις πατούσες κι ένα τρίξιμο στα χαλαρωμένα μέρη του πλοίου. Η ένταση (το πλάτος της ταλάντωσης) εξαρτάται από τη σχεδίαση, την ηλικία, τη συντήρηση τόσο της μηχανής (αν και έχουν αντικραδασμικούς μηχανισμούς τουλάχιστο τα νεώτερα) όσο και του σκάφους.

-Γιώργο, Γιώργο το τραπεζάκι τρίζει. Σεισμός!!

- Κοιμήσου μωρή! Το βαϊμπρέσιο του βαποριού είναι. (Κι έβλεπα όνειρο πως μπαρκάρησα για τη Λατίνα...)

Παλιότερα στις θαλαμηγούς έβαζαν ατμομηχανές που οδηγούσαν στρόβιλο και αργότερα στροβιλοκινητήρες (τουρμπίνες) επειδή ακριβώς δεν είχαν βαϊμπρέσιο που ενοχλούσε τους επιβαίνοντες. (Οι περιστροφικοί κινητήρες δεν έχουν κραδασμούς).

Στο φάσμα στροφών της κύριας μηχανής, ανάμεσα στο half ahead (πρόσω ημιταχώς) και το full ahead (πρόσω ολοταχώς) υπάρχει μια μικρή περιοχή στροφών (πχ από 62 ως 65 σ.α.λ.- οι αριθμοί τυχαίοι) το λεγόμενο critical point όπου το πλοίο συντονίζεται και τρέμει σύγκορμο και το οποίο οι πρώτοι (μηχανικοί) φροντίζουν να το προσπερνούν το συντομότερο γιατί το πλοίο υφίσταται επικίνδυνη καταπόνηση αν παραμείνουν οι στροφές στην περιοχή αυτή. Στα επιβατηγά το πέρασμα από το critical point το αισθάνεσαι λίγο μετά τον απόπλου όπου για πολύ λίγο το πλοίο τρέμει όλο μαζί να σπάσει και μετά ησυχάζει (δηλαδή το βαϊμπρέσιο επανέρχεται στο φυσιολογικό ).

Φιλική συμμετοχή Donmhtsos.

Δεν συμμετέχει οΓιώργος Νταλάρας

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vanias

Αυτό είναι να μπει σε λεξικό.

πρέπει να γίνει μια ταμπέλα "παπορίσια".

#2
deinosavros

"Ναυτική αργκό" το λένε Βάνια. Άκου "παπορίσια"... Ήρθες εδωμέσα να μιλήσεις αλήτικα του πεζοδρομίου, άντε.

#3
dryhammer

Άμα μαζευτούνε καμιά 15αριά θα αιτηθώ tag

#4
vanias

εδεπά που τα λέμε, σαν πολύ δόκιμα είναι τα αργαλεία του σάιτ. "ο ορισμός σου καταχωρίσθηκε". "λήμμα" , "ορισμός", "ετικέτα". Διαβάζω και κάναν ψαγμένο ορισμό και ξεχνιέμαι που έχω μπει. Ενώ με ένα "παπορίσια" στανιάρεις και δεν ξεχνιέσαι με τίποτι.

#5
dryhammer

Άν τους το πω "Ναυτική αργκό" οι μεν γυναίκες θα με σταυρώνουν (χαμογελώντας μεταξύ τους), οι δε άντρες μπορεί να μου πιάσουν και τον κώλο (μόνο η ηλικία με σώζει).

#6
donmhtsos

Ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη είσοδο, αλλά έτρεχα με διάφορα.

Κατ' αρχάς να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες για την ανάγκη δημιουργίας ταμπέλας ΄"βαπορίσια", "παπορίσια", ή όπως αλλιώς, που να χαρακτηρίζει "αποκλειστικά" το συγκεκριμένο γλωσσικό ιδίωμα. Θέλω επίσης να τονίσω πως όλη τη δουλειά στο συγκεκριμένο λήμμα, αλλά και στα επόμενα που έχουν εμφανιστεί ή θα εμφανιστούν την έχει κάνει ο Ξεροσφύρης. Εγώ απλώς είχα την αρχική ιδέα γιά ένα λήμμα, που θα περιελάμβανε όλους τους σχετικούς όρους. Όταν όμως διαπίστωσα τον πλούτο των πρώτων ορισμών που έφτιαξε, αποφασίσαμε να μπουν οι ορισμοί ένας-ένας. Τα εύσημα λοιπόν στον Ξεροσφύρη, εγώ απλώς χαίρομαι για τη συμμετοχή στην αρχική ιδέα και στην ανταλλαγή κάποιων σκέψεων.

#7
donmhtsos

Παρέλειψα να τονίσω ότι θεωρώ πολύ σημαντική την συνεργασία που ξεκινήσαμε για τη δημιουργία καινούργιων λημμάτων, που απ' όσο ξέρω είναι κάτι καινούργιο για το σάη,με εξαίρεση το δημόσιο πρόχειρο. (Αν κάνω λάθος παρακαλώ να με διορθώσουν οι γνωρίζοντες). Στην περίπτωσή μας όμως, εκτός από τόν τίτλο, υπάρχει συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων και για το περιεχόμενο των λημμάτων.