Δέσιμο του μπροστινού ποδιού ενός βοοειδούς (συνήθως ταύρου) μ' ένα κοντό σκοινί, του οποίου η άλλη άκρη δένεται στα κέρατά του ζώου. Με το δέσιμο αυτό, το ζώο μπορεί μεν να περπατήσει αργά, αλλά δεν μπορεί να τρέξει και το κυριότερο να "κουτουλήσει". Χρησιμοποιείται σε άγρια και επιθετικά ζώα. Η λέξη υπάρχει στη ντοπιολαλιά της Κύθνου. Με μια ματιά, δεν την βρήκα στο γούγλη. Αν χρησιμοποιείται κι αλλού, κάθε συνεισφορά ευπρόσδεκτη. Ετυμολογία προφανής : πους (πόδι) + κέρας (κέρατο).

Ρήμα: Ποδοκερίζω

Άτιμο ζωντανό αυτός ο ταύρος! Ποδοκερισμένο τον είχα κι είδα κι έπαθα να τονε βγάλω απο το ντάμι!*

*ντάμι: σταύλος (από το τουρκικό dam: δώμα, σταύλος (εδώ). [δώμα-dam, σαν αντιδάνειο μου "μυρίζει". Τι λένε οι πιό ειδικοί;]

Για τα αιγοπρόβατα χρησιμοποιούν την παστούρα: ένα σκοινί μικρού μήκους, που δένουν τα δυό πόδια του ζώου μαζί (μπροστινό-πισινό), έτσι που το ζώο να μπορεί να περπατήσει, αλλά να μήν μπορεί να τρέξει και κυρίως να πηδήξει πάνω από τους μαντρότοιχους.

Συνώνυμα: πέδικλο, πεδούκλι, πεδούκλα

Ετυμολογία από το λατινικό pastor: ποιμήν, βοσκός.

Αυτός ο τράος, ο μουσκούρης, διάολος σκέτος. Ούτε παστούρα λοαριάζει, ούτε τίοτα! Σάρταρε το τοίχο, ίσαμ'ένα μπόι, μπήκε στο χωράφι του γείτονα και τού'λασε τσι ζίκες.

μουσκούρης: ξανθοκόκκινος στη ντοπιολαλιά της Κύθνου.

ζίκα: η κατσίκα στη ντοπιολαλιά της Κύθνου.

Χαρακτηριστική είναι η "εξαφάνιση" κάποιων συμφώνων ανάμεσα σε φωνήεντα, όπως διάολος (λέγεται και σε πολλά άλλα μέρη), αλλά και λοαριάζει (λογαριάζει), τίοτα (τίποτα)

Ρήμα: παστουρώνω (μτχ. παστουρωμένος, αντιθ. ξεπαστούρωτος)

Το ξεπαστούρωτος χρησιμοποιείται μεταφορικά και για ανθρώπους που δεν ανέχονται δεσμεύσεις, που έχουν "ξεφύγει".

Ο Γιώργης; Δε βρίσκεις άκρια με δαύτονε! Ξεπαστούρωτος!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
soulto

Δων, στη Σίφνουα δένουν τα πόδια της μιας πλευράς για να περιορίσουν την κινητικότητα, πηδιχτικότητα αρνιών τε και κατσικιώνε (κυρίως), αλλά η υπόθα δεν έχει κέρατο...

#2
deinosavros

Για τα εγωπρόβατα χρησιμοποιούν τη μαστούρα (ή την αγιαστούρα).

#3
σφυρίζων

Αντικατακαυκαλιδέισο.

  1. Στοιχείο λίστας
#4
dryhammer

Αυτό με το παστούρωμα των αιγοπροβάτων το έχω ακούσει και ως διπούτζωμα (ή λιπούτζωμα) και άν κάποιον των στενεύουν τα ρούχα ή τα παπούτσια του ή γενικότερα δείχνει να μην έχει άνεση κινήσεως "είναι σαν διπουτζωμένος"

#5
donmhtsos

Στὸ ὀπτικὸ ὑλικὸ, ποὺ συνοδεύει τὸ ὄμορφο τραγούδι τοῦ Κώστα Ρούκουνα, "Τὰ νησιά", βλέπουμε ἕναν ποδοκερισμένο ταῦρο (2.10 μέχρι 2.15). Τὸ τραγούδι εἶναι προπολεμικὸ (1939). Τὸ ὀπτικὸ ὑλικὸ εἶναι ἀπὸ τὴν δεκαετία τοῦ ᾿60, μᾶλλον. Πάντως δὲν πρέπει νὰ ὑπῆρχαν μεγάλες διαφορὲς. Μέχρι τὴ δεκαετία τοῦ ᾿70 στὰ περισσότερα νησιά οἱ μεταφορὲς ἐμπορευμάτων καὶ ζώων γίνονταν μὲ καΐκια.

Τὰ νησιὰ