Ως μη σλανγκικό επίθετο ο Μπάμπης βεβαιώνει πως σημαίνει αυτόν «που δεν τον διαπερνά το νερό ή άλλο υγρό».

Σλανγκικά ως χαρακτηρισμός, για την ώρα, διακρίνονται δυο κάτια:

Α) Ο σκληρός, αυτός που δεν κωλώνει πουθενά, που δεν μασά τον πούτσο του, που δεν καταλαβαίνει Χριστό, ο ασυγκίνητος, ο σκληρόπετσος, αυτός που δεν τον αγγίζει τίποτε και κανένας.

Εκπέμπει μια λεβέντικη βαρβατίλα εκτιμώμενη διαχρονικά από τις απανταχού κοινωνίες σαν μια από τις βασικές αρετές του αρσενικού.

Χρησιμοποιείται συχνά τόσο στερεοτυπικά, όσο και σχεδόν ειρωνικά, σε αθλητικά σινάφια στις περιγραφές αγώνων που διεξάγονται υπό βροχή για να περιγράψει τον νικητή.

Β) Ο αναίσθητος, αυτός που πουλά τρελίτσα κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του, αυτός που τον φτύνουν και κάνει πως ψιχαλίζει, ο ανεύθυνος γραψαρχίδας, το τομάρι που δεν αξίζει να ασχολείσε μαζί του αφού δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη.

Εκπέμπει μια ειρωνική, ήπια (αφού στέκεται μακριά από τα όρια του χυδαίου) οργή, ικανή όμως να αποδομήσει φτιασιδωμένα επιμελώς προσωπεία.

1ο

Αδιάβροχος Χάμιλτον! Ούτε η βροχή, ούτε κανένας αντίπαλος… Ο Λιούις Χάμιλτον πήρε την pole position για το Grand Prix της Μαλαισίας με τον Σεμπάστιαν Φέτελ με Ferrari να χώνεται ανάμεσα στις δύο Mercedes.

2ο

-…Ο επαναπατρισμός ήταν δύσκολος. Δεν έχω συνηθίσει ακόμα και είμαι στα περίεργα μου γενικά. Αν είναι θα σου πω να τα πούμε. Καλά είσαι;

-Πάντα καλά είμαι εγώ βρε, είμαι αδιάβροχος.... Όποτε θες να τα πούμε, σφύρα.

3ο

-Κι αν κατηγορηθείς ως υπερφίαλος, για υπέρμετρη φιλοδοξία ή αλαζονεία;

-Δεν φοβάμαι τίποτα. Κατηγορήθηκα τόσες πολλές φορές που άλλη μια δεν νομίζω να κάνει τη διαφορά. Έγινα αδιάβροχος. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει και εγώ έχω το δικαίωμα να πράττω όπως θέλω. Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις.

4ο

Καλά ...γιατί κατηγορείτε τις ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ του ΕΘΝΟΠΑΤΡΙΩΤΗ ΑΝΤΩΝΑΚΗ? Είσαστε κατά των ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ? .....Ντροπή καλέ ντροπή..... αριστερίζετε μου φαίνεται και εμμένετε στον σταλινικό κρατισμό. Α πα πα πα Τι πράγματα είναι αυτά... τη στιγμή που ο Αδιάβροχος, ο Πεχλιβάνης, ο Εγγυητής, ο Αποκαταστάτης των αδικιών, ο ....Άνθρωπος (με το Α κεφαλαίο), ο Ακούραστος, ο Αταλάντευτος, ο Αμαρτωλός, ο ΚΑΤΩΒΡΑΚΙΑΣ ....ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ .....αγωνίζεται για να μπορέσει να ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ τα ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ.

5ο

Κι έτσι παρά τους πανηγυρισμούς συχνά - πυκνά των παπαγάλων στα ΜΜΕ, φθάσαμε ως εδώ: οι ξένοι σοφοί που θα έφερνε στη χώρα ο κ. Παπανδρέου να 'ναι οι κομισάριοι του ΔΝΤ. Και τώρα παραδίδοντας τα κλειδιά της χώρας στους Επικυρίαρχους γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός υπό κατοχήν στη μεταπολιτευτική περίοδο. Όμως, αδιάβροχος ο μοιραίος αυτός άνθρωπος, δήλωνε χθες στη βουλή ότι «εμείς δεν πανηγυρίσαμε ποτέ», δειλός, έριχνε το φταίξιμο για τον ερχομό του ΔΝΤ στις «συντηρητικές δυνάμεις της Ένωσης» και μιθριδατικός, διακήρυττε ότι τώρα «νιώθει πιο σοσιαλιστής παρά ποτέ».

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
xalikoutis

Αϊβαλί για το λήμμα και όλα τα άλλα, λέγεται πάρα πολύ τελευταία για κάποιο λόγο.