O πέοντας, στην ντοπιολαλιά τση ορεινής Αρκαδίας.

- Το βράδυ σε έβλεπα στον ύπνο μου και ξύπνησα με έναν τεράστιο...
- Μπελεγρίνο;
- Όχι, πονοκέφαλο.

Δεν έχω ιδέα πούθε ευθυμολογείται, αλλά εικάζω σχέση με το ιταλικό όνομα Pellegrino (εκ του λατ. peregrinus, ο ταξιδιώτης).

Μπελεγρίνος ο peregrinus

Καταγράφεται στο υπέροχο έργο του αείμνηστου Τζίμη Τσαφαρά, Λαγκαδινό Λεξικό (Εκδ. Μέθεξις, Θεσσαλονίκη, 2013), σ. 118.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
soulto

+5
ο  Πεπίτο Γκονζάλες και ο Πελεγκρίνο

#2
donmhtsos

Πολύ καλό. Το peregrinus σημαίνει επίσης και προσκυνητής (ισπν. peregrín). Στην Κύθνο υπάρχει ακόμα το όνομα Πελέγρα, που σήμερα το κάνουν Πελαγία (στα νησιά οι προσκυνητές-ταξιδιώτες πάντα έφταναν από το πέλαγος).

#3
donmhtsos

Το παρακάτω video έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο τ. πρύτανης, υφυπουργός, ηθοποιός κλπ. Πελεγρίνης μιλά για τον ... μπελεγρίνο και τα μπελερίνια του.

Ο Πελεγρίνης και ο μπελεγρίνος του!

#4
donmhtsos

Στα σχόλια του λήμματος μπελερίνια υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ετυμολογία τους, που μπορεί να ενδιαφέρει και το παρόν λήμμα. Επίσης πελέ ή μπελέ λέγονται τ' αρχίδια στα καλιαρντά. Η ετυμολογία και αυτού του λήμματος παρουσιάζει ενδιαφέρον και είναι σχετική.

#5
σφυρίζων

Δων παρουσίασες το απόλυτο ινσέψιο με το μύδι του Πελεγρίνη!

Επίσης η σχέση με προσκυνητές - pilgrimage προξενεί άλλους συνειρμούς.

#6
σφυρίζων

:-) +COY+ :-)

#7
Khan

#8
soulto

Μετά το "οι Εβραίοι οικειοποιήθηκαν το Ολοκαύτωμα" του καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και υφυπουργού Παιδείας, Θεοδόση Πελεγρίνη:

[...] πληρωνω τα μαλλια της κεφαλης μου για να μπει του χρονου η μεγαλη κορη στο ΕΚΠΑ και να μορφωθει απο τα πελεγρινια... Υπαρχουν και πολλοι καλοι εκει μεσα, το ξερω, παντου υπαρχουν. Ποσοι ομως ειναι πια οι καλοι ανα πελεγρινι; Τι νοημα εχει ολο αυτο...

Πηγή εδώ