Λαϊκή παραφθορά του Amber Alert, μια κοινοποίηση που γίνεται στα ΜΜΕ σχετικά με παιδιά που έχουν εξαφανιστεί ούτως ώστε να βοηθήσει το καναπεδοκένταυρο φιλοθεάμον κοινό στην εύρεσή τους.

Ο όρος αμπελαλέ είναι διγενής: και το αμπελαλέ και ο αμπελαλέ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισοδυναμεί με το ότι κάποιος εξαφανίστηκε εξ αδοκήτω, έγινε μπουχός.

Δια την ιστορίαν, Άμπερ λεγόταν το πρώτο κοριτσάκι που χάθηκε στο Αμέρικα και αλέρτ είναι ο συναγερμός στην αγγλική.

Ο Τάκης Τσουκαλάς, γνωστός και ως «δύο χέρια, τρία πόδια» που έκανε τον νεκρό σε κάτι κάδους, αυτός ο ρηξικέλευθος νεολογιστής της ελληνικής, ο οποίος λοιδορείται με την πρώτη ευκαιρία από τους ανφαγκατέδες ψευδοφύλακες της αστικής γλωσσικής ορθότητας που λίγη σχέση με την πραγματική (από μια κοινωνιογλωσσολογική σκοπιά τουλάχιστον) γλώσσα έχει, παραδομένος σε μια αισθητηριακά συγκρητική παρόρμηση χρησιμοποιεί τον όρο «αμπελαλέ» ακούσια συνενώνοντας δύο άγνωστες και ανύπαρκτες γι'αυτόν λέξεις για να δείξει ότι κάποιος εξαφανίστηκε ξαφνικά και τον ψάχνουνε.

Επίσης, το αμπελαλέ μπορεί να σχετιστεί με το σίλβερ αλέρτ, το οποίο αφορά εξαφάνιση ηλικιωμένων, οπότε έχουμε και δεύτερη ποδοσφαιρική κατηγόρια.

- Ο ένας παίκτης που ήθελε να πάρει ο ΠΑΟΚ, τον ψάχνουνε στο αμπελαλέ.

- Τι;

- Πώς το λένε αυτό; Αμπελαλέ δεν το λένε;

- Ποιο;

- Το αμπελαλέ, Άκη (σ.σ. έτερος σύγγαυρος μα όχι και λεξιγεννήτωρ), του Αντένα, εκεί που λέει χάθηκε ο άλλος και τον ψάχνουνε, αα (σ.σ. ακατάληπτο), ειδοποιήστε στο αμπελαλέ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Αμπελαλέ για το κατηγορητήριο Μαρινάκη!
Aπό χθες το βράδυ φίλοι μου, λίγο μετά το φινάλε της «Δίκης στο ΣΚΑΪ» ψάχνω απεγνωσμένα να βρω το κατηγορητήριο στα αθλητικά site για να το ξαναδιαβάσω και να το χορτάσω, όμως ματαιοπονώ. Πιο εύκολο είναι να βρω γκολ του Τόργκελε με τον Παναθηναϊκό στο youporn (κάθε γκολ του Ούγγρου ήταν ένας μικρός οργασμός), παρά το κατηγορητήριο. Η προτελευταία μου ελπίδα είναι το «Αμπελαλέ», το οποίο ενεργοποίησα ήδη: Εξαφάνιση Κατηγορητηρίου. Ήταν βαρύ (σαν τον κατηγορούμενο), μεγάλο, σοκαριστικό και αγνοείται από το βράδυ της Δευτέρας. Μπορείτε να βοηθήσετε;
από εδώ

#2
iwn

Το αμπέρ προέρχεται από το amber που σημαίνει κεχριμπάρι, και επειδή έχει κίτρινο χρώμα σημαίνει κίτρινος η πορτοκαλί συναγερμός (alert). Είναι ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ του silver (ασημί)alert και του red (κόκκινου)allert.