Συναντάται και χωρίς το λίγο. Επίσης και ως θέλω να δω κάτι. Η προτροπή είναι πάντα άσεμνη και προσβλητική σε όποιον απευθύνεται. Χαρακτηριστικά, συνηθέστερη μορφή είναι το ψόφα λίγο να δω κάτι, καθώς και το αυτοκτόνα λίγο να δω κάτι.

Η φράση αποτελεί ένδειξη, αν όχι απόδειξη, κουλαρχοντιάς. Χρησιμοποιείται από υπεργαμάτους τύπους, οι οποίοι φιλερεύνως προτάσσουν την εμπειρική επιστήμη ως αφορμή, αν όχι αιτία, για την ευγενή έκφραση αποτροπιασμού για ανεπιθύμητα υποκείμενα. Είθισται, μάλιστα, η προτροπή να γίνεται σε τόνο μειλίχιο και συγκαταβατικό, ούτως ώστε να διαφαίνεται η αγνή πρόθεση στοχεύουσα στη γαλήνια αποβολή του πρηξοπούτσειου ατόμου.

- Γεια χαρά παιδιά! Με λένε Νταλάρα και θα σας πω ένα τραγούδι!

- Μάλιστα. Για ψόφα λίγο να δω κάτι.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Σωστός! Το γκουγκλ βγάζει πολλά παραδείγματα όπως αυτά που ανέφερες συν παραπλήσια τύπου τράβα γαμήσου να δω κάτι.

Θα προσέθετα τα εξής: Είναι από τις εκφράσεις που παίζουν πολύ στα σόσιαλ μήντια. Κττμγ λέγεται και στην εξής περίπτωση. Όταν κάποιος θίγει το γεγονός ότι ένας ιδεολογικός του αντίπαλος κάνει λάθος επί μακρό χρονικό διάστημα, μη διακρίνοντας ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει, αλλά ασχολούμενος με ανούσιες ανθυπολεπτομέρειες. Κάποια στιγμή αποκαλύπτεται ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και τότε ο ομιλών ως σταλεγάκιας του λέει "κάνε λίγο αυτό να δω κάτι", δηλαδή κάνε την ασήμαντη δραστηριότητά σου, ή την λάθος επικέντρωσή σου σε λάθος πράγμα, ενώ ο κόσμος καίγεται και η σημασία είναι αλλού. Από μνήμης θυμάμαι το εξής: Στα ζόρια του καλοκαιριού 2015 δεξιοί που θεωρούσαν ότι ο Σύριζα έφερε την απόλυτη καταστροφή κάνανε πικρόχολα σχόλια προς άλλους δεξιούς ή φιλελέδες με ανθρωπιστικές ανησυχίες στο στυλ κάντε λίγο ακόμη κριτική για Άδωνι/ Βούλτεψη κτλ να δω κάτι υπονοώντας ότι κακώς έκαναν αυτοκριτική την ώρα που χρειαζόταν συσπείρωση. Παραλλαγή είναι όταν κάποιος κάνει καθ' έξη μια καταστροφική πρακτική και ο επικριτής του του λέει συνέχισε λίγο το τάδε να δω κάτι. Το νόημα είναι σε κάθε περίπτωση μάλλον ειρωνική προσποίηση περιέργειας και ψευδο-εμπειρισμού τι θα βγει από μια πρακτική, όταν αυτή η πρακτική εμφανέστατα ή είναι καταστροφική, ή (κτγμ συνηθέστερα) είναι besides the point σε στυλ βαρκούλες αρμενίζουνε, εδώ ο κόσμος καίγεται και το μουνί χτενίζεται, λουλούδια για τ' αρχίδια μας.

Πρόχειρα βρίσκω τα εξής παραδείγματα:

Δείτε λίγο ακόμα αποχαυνωμένοι Σουλεϊμάν να δω κάτι. Ο κατήφορος της πολιτικής ζωής δεν έχει τέρμα.. (Εδώ).

Δημο Βερυκιε για ξεπλυνε λίγο ακόμα τον Άδωνι, να δω κάτι (Εδώ).

Βάλε λίγο ακόμη Λαπαβίτσα να δω κάτι. (Εδώ).

Δουλέψτε λίγο ακόμα τους ιθαγενείς να δω κάτι. (Εδώ).

Για ξαναπείτε λίγο αυτό με το βίντεο της ΚΝΕ να δω κάτι... (Λένιν Ριλόουντεντ)

#2
papalaozi

Να πω απλώς ότι δεν είχα τόσο τα σόσιαλ μίντια στο μυαλό μου όσο καναδυό φίλους που χρησιμοποιούν την ατάκα όπως την περιέγραψα.

Πολύ καλή η παρατήρησή σου, όμως, και ομολογώ πως δεν το'χα υπόψη μου έτσι, αλλά σίγουρα το'χω διαβάσει γενικώς τώρα που βλέπω τα παραδείγματα! Δεν είμαι πολύ σίγουρος για τις άλλες σημασίες, αλλά εγώ κλίνω νομίζω πιο πολύ στο

Παραλλαγή είναι όταν κάποιος κάνει καθ' έξη μια καταστροφική πρακτική και ο επικριτής του του λέει συνέχισε λίγο το τάδε να δω κάτι.

Khan

#3
Galadriel

Αυτό λοιπόν μου άρεσε. Και το σχόλιο. Παίζει να έχω κέφια σήμερα απλώς, αλλά για συνεχίστε να δω κάτι... (Επ, βρήκα και καλή χρήση για το λήμμα εκτός από τις ειρωνίτσες, είμαι εξαιρετικά καλός άνθρωπος, γιαυτό).