Ο φέρων τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ομάδας συνήθως εναλλακτικής και αντεργκράουντ αλλά ταυτόχρονα ίν.

Ο φασαίος δηλαδή δε μπορεί να ανήκει σε μια αφανή εναλλακτική ομάδα με λίγους υποστηρικτές. Αντιθέτως, ανήκει σε ομάδες που ενώ αυτοχαρακτηρίζονται αντεργκράουντ, τα εξωτερικά τους γνωρίσματα υιοθετήθηκαν από πολλούς καταλήγοντας έτσι μέινστριμ (βλέπε μούσι, τατού).

Η ιδιότητα του φασαίου ωστόσο δεν περιορίζεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα αλλά στο γενικότερο άτιτιουντ. Ο φασαίος απαντάται σε συγκεκριμένα μαγαζιά-στέκια όπου συχνάζουν άλλα άτομα «της φάσης του», έχει συμβατά μουσικά ακούσματα με «τη φάση», πηγαίνει διακοπές σε συγκεκριμένα μέρη κλπ.

Τελευταίο και σημαντικότερο, η ιδιότητα του φασαίου δε συνίσταται στην εξωτερική εμφάνιση και στο άτιτιουντ από μόνα τους αλλά στην έλλειψη κοινωνικής ζωής και προσωπικότητας εκτός «της φάσης του». Ο φασαίος ζει, αναπνέει και τρέφεται μέσα από «τη φάση» και δε μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτή. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος φέρει κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα φασαίου, εάν κινείται με την ίδια ευκολία έξω από τον φασαίικο κοινωνικό κύκλο, εάν έχει άλλα πράγματα και ασχολίες που τον γεμίζουν πέρα από αυτόν, δε μπορεί να χαρακτηριστεί εξολοκλήρου φασαίος.

- Πού 'σαι μαν μου? Πάμε Γκάζι το βράδυ?
- Μπα, όχι. Έχω βαρεθεί όλους τους φασαίους εκεί πέρα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
donmhtsos

Κατ'ἀρχὰς καλῶς ὥρισες. Πολὺ ἐνδιαφέρων ὁρισμὸς, κυρίως ἀπὸ κοινωνιολογικὴ σκοπιὰ. Δίνει σ' ἐμᾶς, τοὺς κάποιας ἡλικίας, ἄκρως ἐνδιαφέρουσες πληροφορίες γιὰ τὸ πῶς ζοῦν καὶ κυρίως τὶ πρεσβεύουν οἱ νεώτερες γενιὲς. Keep slanging!

#2
vikar

Ωραία η κόρη του Τάκη!

Και κάποια παραδείγματα απο το νέτι:

Φασαίοι, hipsterάδες, τζιβάτοι ο παππούς μου ψώνιζε Άσσος κασετίνα πριν γίνει mainstream

απο τουίτερ

Αν είσαι βαμμένος οπαδός του είδους και δεν ασχολείσαι μονάχα με φασαίους, δε θα ενθουσιαστείς σίγουρα, αλλά θα βρεις μερικές καλές στιγμές.

από δισκοκριτική στο ρόκγουεϊ τζι άρ

#3
Galadriel

Εξαίρετο λήμμα, τρόπος γραφής, τα πάντα όλα.

#4
donmhtsos

Ούαὶ ὑμῖν χιπστερεῖς καὶ φασαῖοι ὑποκριταὶ, ὅτι πάντα τὰ ἔργα ὑμῶν ποιεῖτε πρὸς τὸ θεαθῆναι τοῖς ανθρώποις.

Μὲ μιὰ μικρὴ κοπτορραπτικὴ ὁ Ματθαῖος ἔρχεται μιὰ χαρὰ στὶς μέρες μας.

#5
Hkoritoutaki

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Είχα προσέξει οτι δεν υπήρχε πουθενά ορισμός στο ίντερνετ για αυτή τη σπουδαία λέξη και είπα να συνεισφέρω. Νομίζω το παράδειγμα από την κριτική στο ροκγουει τζι αρ τα λέει όλα ωραία και περιεκτικά!

#6
xalikoutis

Η "φάση" όπως πολύ ωραία περιγράφεται μέσα από τον "φασαίο" (το ίδιο το λήμμα φάση τώρα μοιάζει ελλιπές) φαίνεται σαν λέξη να γνωρίζει δόξες και να παίρνει νέα περιεχόμενα. Αυτό που θέλω να γράψω είναι ότι μέσα από αυτά, πλησιάζει αλλά και διαφέρει από μιαν άλλη λέξη-έννοια, αυτή του "χώρου". Το αντίστοιχο του φασαίου για το χώρο είναι η περίφραση "του χώρου" π.χ.

γκόμενα του χώρου

Και τα δύο σα να πάνε να αποδώσουν το αγγλοσαξονικό the scene, όχι, όμως, ότι προέκυψαν κατ' ανάγκη για το λόγο αυτό με μεταφραστικό δάνειο, νομίζω. Αλλά είναι σαφές ότι η φάση είναι κάτι πιο αισθητικό-λαϊφσταλάδικο, ενώ ο χώρος είναι κάτι πιο σοβαρό, ηθικοπνευματικοπολιτικό. Βασικά χώροι είναι εκείνες οι δραστηριότητες, ομάδες, δομές, που έχουν συμφέρο να μην είναι φόλα επίσημος, τυπικός κρατικός θεσμός ή επιχείρηση προκειμένου να έχουν λόγο ύπαρξης και να μην καταρρεύσουν από τις αντιφάσεις τους (π.χ. χώροι είναι η αναρχία, η εκκλησία, οι οργανωμένοι οπαδοί, ακόμα και οι Μ.Κ.Ο. - λέμε τώρα) και που όσο πιο μακριά/ενάντια είναι στο κράτος και τις επιχειρήσεις τόσο πιο ξεκάθαρα λειτουργούνε με affinity groups που λένε και στο χωριό μου. Αλλά αυτήν την τσάτρα πάτρα κοινωνιολογία την υποστήκατε γιατί ήθελα να καταλήξω ότι η φάση και ο χώρος έχουνε αυτή νομίζω τη σχέση μεταξύ τους: όταν ένας χώρος περιορίζεται σε απλό φαίνεσθαι και λάιφ-στάιλ, χάνοντας το περιεχόμενό του, εκπίπτει σε φάση (π.χ. για την αναρχία βλ κριτικές όπως εκεί) ενώ μια φάση μπορεί να αναβαθμιστεί σε χώρο όταν "σοβαρέψει" (δε λέμε γενικότερα "σοβάρεψε η φάση";), όταν οι φασαίοι της την δουν ως ένα συνολικότερο προσανατολισμό για τη ζωή τους, όταν μαζεύει πολύ κοσμό βασικά, όταν αρχίσουν να παίρνουν πολύ στα σοβαρά τον εαυτό τους κ.λπ. π.χ. οι γκοθάδεςμιλάνε για τη φάση τους ως χώρο, οι μηχανόβιοι το ίδιο κ.λπ.

#7
Hkoritoutaki

ακριβώς. Η φάση είναι πιο πολύ τα εξωτερικά στοιχεία του χώρου πάρα η ουσία του. Είναι το ίματζ ξεγυμνωμένο από την ουσία. Θα διαφωνήσω παρ' ολ' αυτά στο ότι όταν οι φασαίοι δουν πολύ σοβαρά τον εαυτό τους, η φάση αναβαθμίζεται σε χώρο. Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα κινημάτων που επειδή πήραν πολύ σοβαρά τον εαυτό τους κατάντησαν κακόγουστες μόδες (βλ. πανκ σκηνή, μπλουζάκια slαyer στα h&m :D). Πιστεύω λοιπόν οτι η φάση είναι η κατάντια του χώρου επειδή ακριβώς ο χώρος πήρε πολύ σοβαρά τον εαυτό του.

#8
xalikoutis

βέρυ ριγουόρντιγνγκ κοινωνιογλωσσική κουβέντα κόρη. Για να μην το κουράσω πολύ, ας παραφράσω το όνειρο του kARL MRX, ενός τυπά της φάσης : "Σε μια κομμουνιστική κοινωνία δεν υπάρχουν φασαίοι αλλά το πολύ πολύ άνθρωποι που κοντά στα άλλα γουστάρουν τη φάση".

#9
xalikoutis

Αλλά τέλος πάντων: φάση -> χώρος - > κίνημα -> "χώρος" -> "φάση". Κατά το βαρβαρότητα -> ακμή -> καραπαράκμα. Όπως μπορεί να συμβεί ενδιάμεσα στάδια καμιά φορά παραλείπονται και αυτό είναι δηλωτικο του τι φάση; παίζει στην κάθε περίπτωση.

#10
vikar

Κάτι στο πόδι: άν δεχτούμε οτι όντως οι φάσεις αναβαθμίζονται σε χώρους και οι χώροι ξεπέφτουν σε φάσεις, όπως καταλαβαίνω να τα λέει ο χαλικούτις, τότε είν' ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς το ρόλο που παίζουν σ' αυτές τις εξελίξεις οι απ' έξω, αυτοί που δέν ανήκουν, δέν ανήκανε ποτέ στον εκάστοτε κύκλο.

#11
JohnPetridis

Καλησπέρα σε όλους! Ψάχνω το εξής και ήθελα να ρωτήσω το hive mind του slang... υπάρχει αντωνυμο του φασαιος;;