Ουδέτερο, ενικός. Το λήμμα απαντάται συχνότερα στον πληθυντικό.

Μειωτικός χαρακτηρισμός για τους οπαδούς του Τρότσκι, δηλαδή τους τροτσκιστές. Τα τρότσκια είναι κομματόσκυλα μα πολλά από αυτά το παίζουν ελευθεριακά (εδώ γελάμε), και κωλοτρίβονται με τους αναρχικούς. Τα αξιοπρεπή τρότσκια δεν κωλοτρίβονται με τους αναρχικούς. Δύο τρότσκια κάνουν ένα γκρουπούσκουλο. Τρία τρότσκια κάνουν μία διάσπαση. Υπάρχει και το γνωστό ανέκδοτο: «Πώς πέθανε ο τελευταίος τροτσκιστής; Διασπάστηκε!»

Ο όρος τρότσκια είναι σε χρήση από ανθρώπους που ανήκουν στο χώρο του κοινωνικού αναρχισμού και από σταλινογενείς όπως: κουκουέδες, κñίτες και μαοϊκοί/ζαχαριαδικοί, κτλ. Οι «λάιφσταϊλ/μεταμοντέρνοι/μετααριστεροί αναρχικοί» και τα μηδένια δεν χρησιμοποιούν τον όρο, οι πρώτοι γιατί βλέπουν τους τροτσκιστές με μία σχετική συμπάθεια και οι δεύτεροι γιατί απλά δεν τους νοιάζει. Οι άνθρωποι εκτός κινημάτων (γνωστοί και ως καναπεδάκηδες ή απολίτικοι) αδιαφορούν για τα παραπάνω και δεν αντιλαμβάνονται τις διαφορές όλων αυτών.

Καλά τι δουλειά έχουν τα τρότσκια μπροστά-μπροστά με πανό σε πορεία του χώρου;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

trotskard στα γαλλικά. παίζει σ' ένα του godard, αν θυμάμαι καλά στο αρσενικό-θηλυκό, και στη μέγιστη καταστασιακή καϊλα "la classe américaine" για την οποία έχω υποσχεθεί εδώ κ χρόνια ελληνικούς υπότιτλους αλλά με μπλοκάρουν τα συμφέροντα κ η διαιτησία.

#2
Bender_

Μπορώ κάπως να διορθώσω κάπως το λήμμα; τρότσκια και όχι τρότσκι ήθελα να γράψω. Jesus μήπως έχεις ιδέα;

#3
Bender_

μάλλον οι mods το έκαναν στον ενικό... Να ξαναδιορθωθεί γιατί εγώ τον όρο τον έχω ακούσει αποκλειστικά και μόνο στον πληθυντικό. Τα τρότσκια δηλαδή.

#4
jesus

εγώ το διόρθωσα μαν, νομίζω το λεξικογραφικά σωστό είναι το λήμμα να είναι στον ενικό (εφόσον δεν υπάρχει εμπόδιο στο να το πει κάποιος στον ενικό), αλλά να σημειωθεί στον ορισμό ότι απαντάται κυρίως στον πληθυντικό.

χώνω μία πρώτη γραμμή κ μου λες αν σου κάνει.

#5
jesus

στο μεταξύ βρήκα κ ένα παράδειγμα εδώ

Έλα να κάψουμε καμιά σημαία παρεούλα, και αν μου ξεφύγει λίγο το ζιπέλαιο δεν πειράζει. Ένα τρότσκι λιγότερο. Δηλαδή 3 όλοι κι όλοι.

#6
patsis

Δεν αντιλαμβάνομαι τις διαφορές όλων αυτών αλλά αν χρειαστεί διαβάζω και μαθαίνω. Χρειάζεται λες; Λέμε τώρα...

Οι γενικεύσεις σου αρχηγέ περί όποιος δεν είναι στα κινήματα είναι απολίτικος και περί ταινίαι τέχνης και άλλα τέτοια γερά και σκληρά έλαμψαν στα πίξελ της οθόνης μου με πάταγο, να ξέρεις.

#7
soulto

Υπάρχει και η τρότσκα - χωρίς πολλά κωλοτριψίματα.

#8
Bender_

@patsis Δεν είμαι αρχηγός αγαπητέ, και ναι οκ ίσως το γενίκευσα λίγο, γιατί στη τελική τα πάντα είναι πολιτική. Και ο μικροαστός που ανοίγει το μαγαζάκι του ημέρα Κυριακής αργίας είτε το αντιλαμβάνεται είτε όχι είναι πολιτική. Και η γιαγιά που αφήνει το σπιτάκι της μετά θάνατον κληρονομιά στους παπάδες πάλι πολιτική είναι. Και η αδιαφορία για ότι συμβαίνει γύρω μας ακόμα και αν μας αφορά πάλι πολιτική είναι.

@ soulto Tο ποια τρότσκια κωλοτρίβονται, δηλαδή επιδιώκουν πάρε-δώσε με αναρχικούς (για την παραγωγή πολιτικής υπεραξίας και ψηφοθηρικούς λόγους) είναι λίγο πολύ γνωστό για όποιους έχουν ασχοληθεί με το άθλημα... Βέβαια υπάρχουν και τα τρότσκια-εφημεριδοπώλες που απλά πουλάνε την εφημεριδούλα τους όπου υπάρχει διαδήλωση και έτσι σπάνε αρχίδια...

#9
Khan

#10
xalikoutis

Αγαπητέ Χανκ ωραίο μήδι! Να πούμε και κάνα δυο άλλα, για τους αναρχικούς και τα τρότσκια, βασικά παλιές ιστορίες, θρυλείται ότι παλιά (δεκαετία του '80) κατέβαιναν κάτι γραφικοί τέσπα... γερο-τροτσκισταί στις πορείες μαζί με τους ανάρχες και τραγουδούσαν ένα μακρυνάρι σύνθημα που η αρχή του ήταν η εξής "Ταξικά αδερφιά μας αναρ-χι-κοί!/ για την Κροστάνδη, συγγνώμη σας ζητάμε...". Δεν ξέρω αλλά αυτή η ιστορία εμένα σνιφ, κλαψ! Τώρα σε καθαρά γλωσσικά ζητήματα, ο λόγος που αλληλοσυμπαθιούνται και κωλοτρίβονται τα radical chic (τους αδικώ εδώ) αναρχάκια με τους τροτσκιστές πιθανόν να έχει να κάνει με τις σπουδές στο γιουκέι, εκεί που διάφοροι Έλληνες πουλάνε/άγανε μπάχαλοευρωπαϊκό νότο, και εκεί κυρίως τέλος πάντων ανακαλύπτουν ή νοσταλγούν ή τους πιάνει το κινηματικό τους (ριζοσπαστικοποιούνται νοσταλγώντας την Ελλάδα), εκεί στο γιουκέι πάλι αν υπάρχει κάτι οργανωμένο αριστερό με αναφορά και στο δρόμο είναι τροτσκιστικό, διαβασμένα παιδιά είναι και πολλοί τροτσκιστές, ακαδημαϊκίζοντες και οι μεταμοντερνιάρηδες αναρχικοί, πολύ θέλει; Μαλακία τελικά, δεν είχε γλωσσικό ενδιαφέρον.

#11
Bender_

@xalikoutis Μια ερώτηση, είσαι παλιό τρότσκι ε :p ? Και που κώλοτρίβονται οι ανάρχες με τα τρότσκια; Συγκεκριμένη τροτσκιστική οργάνωση στην Ελλάδα κάνει την ουρά των αναρχικών, έξω το φαινόμενο δεν υπάρχει. Περί γιουκέι επίσης θα διαφωνίσω κάθετα.

ΥΓ. Οι σοβαροί αναρχικοί δεν νομίζω ότι συγχωρούν ιστορικά τους τροτσκιστές για την Κροστάνδη, όπως δεν συγχωρούν ιστορικά τους σταλινικούς για την Ισπανία. Η αριστερά παραδοσιακά και ιστορικά ήταν ο χασάπης της αναρχίας. Εκκάθαρίσεις αναρχικών από Αριστερούς έγινανβσε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία επίσης και δεν έμεινε ρουθούνι. Στις χώρες αυτές πέρασαν πολλές δεκαετίες για να ξαναεμφανιστούν αναρχικοί... Καιτο θέμα δεν είναι μόνο αυτά αλλά οι πολιτικές διαφωνίες που είναι αβυλαλέες. Ούδε μία σχέση μπορούν να έχουν ιδεολογικά αριστεροί και αναρχικοί.

Φιλικά.

#12
Galadriel

[Αυτό το "φιλικά" έχει πολύ πλάκα και ιστορία στο slang.gr, ήταν μια φάση που όλοι (νταξ) υπέγραφαν Φιλικά, Νίκος χαχά! Παρακαλώ, συνεχίστε. ]

#13
xalikoutis

@bender: έχω δίκιο.