Οι τιτοϊκοί, δηλαδή οι έχοντες ως ιδεολογία τον τιτοϊσμό.

Το τιτοϊκός/τιτοϊστης ετυμολογείται από το όνομα του γιουγκοσλάβου ηγέτη Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, όμως τα τιτιστής και τιτικός αποτελούν κάποιου είδους παράφραση γέννημα των ελλήνων σταλινικών, που, για άγνωστο λόγο, δεν διέκριναν, απ' ότι φαίνεται, τα διαλυτικά στη λέξη τιτοϊσμός και έτσι την πρόφεραν χωρίς αυτά, μέχρι που σταδιακά αυτό πέρασε και στο γραπτό λόγο, ακόμα και σε επίσημα κείμενα των κομμάτων και των οργανώσεων τους.

Για την ιστορία, ο τιτοϊσμός ήταν η ιδεολογία της κυβέρνησης της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, από τη κατάληψη της εξουσίας από τους παρτιζάνους του Τίτο στα 40ies, μέχρι και το θάνατό του το 1980. Από εκεί και έπειτα ο τιτοϊσμός σταδιακά παρήκμασε, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά, φούντωσαν οι εθνικισμοί στη πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, έτσι από το 1991 μέχρι και το 2001 μαίνονταν εμφύλιος και γίνανε πουτάνα όλα.

  1. -Μην μιλάτε σε αυτούς είναι τιτιστές.

  2. (...) τον καπιταλισμό της Τιτικής Γιουγκοσλαβίας (...) εδώ

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Ενδιαφέροντα λήμματα!

Αυτό μου θυμίζει λίγο και το (μωρή) τιτίκα.

#2
Bender_

Και εγώ αυτό σκεφτόμουν όταν το έγραφα. Επίσης μπήκα στο πειρασμό να γράψω ότι ετυμολογείται από το αγγλικό tits=βυζία για να σας τρολλάρω...

#3
Khan

Επί το έργον

#4
Bender_

Ποίο είναι το γκομενάκι που μπαλαμουτιάζει ο ηγέτης;

#5
Galadriel

Τι γουρούνι! Πήγα να γράψω ένα κολακευτικό σχολιάκι για την εκφραστική αντίθεση του κειμένου του ορισμού, όπου παρατίθενται ιστορικές λεπτομέρειες και σκάει κι ένα πουτάνα όλα και είδα την φωτό και τα πήρα. ςτφ.

#6
donmhtsos

Τὶ νὰ γίνει; Στὰ γεράματα ὁ παρτιζάνος ἔγινε παρτουζάνος.

#8
Galadriel

Αναρρωτιέμαι αν η κοπελίτσα ένιωσε μειωμένη αλλά τι να κάνει, ή τιμή που της έπιασε το βυζόμπαλο ο ηγέτης. Άβυζος η ψυχή του ανθρώπου.