Έσκασε νέο φιλονόι στην Καθημερινή.

(α) Εθνοβαρεμένη μπαρούφα ολκής περί ελληνικής γλώσσης, όπως ότι ομιλείται στον Άρη, ότι οξυγονώνει τον εγκέφαλο, ότι είναι η γλώσσα των υπολογιστών, ότι κρύβει μυστικά μηνύματα που αποκωδικοποιούνται μέσω λεξαρίθμων, ότι θεραπεύει τη δυσλεξία, το χαλάζιο και τις στυτικές δυσλειτουργίες, ότι είναι «νοηματική» γλώσσα, κ.λπ.
(β) Όποια/ος υποστηρίζει και διαδίδει τέτοιες μπαρούφες, με πρώτη διδάξασα την ομώνυμο.
(γ) Το γνωστό βραβείο Χρυσό Φιλονόι (απονέμεται ετησίως από φράξια απελπισμένων).

*για το σχηματισμό του πληθυντικού μαίνονται γλωσσολογικές έριδες από το 2012: «φιλονόγια» (παιγνιωδώς μαλλιαρό), ή «φιλονόια» (μεταμοντέρνα ειρωνικό);

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
soulto

ΤCΟΥΓΔΩ πολύ γιδιαίτερο το λήμμα σου, κάντο λιανότερο, πλζ

#6
soulto

"Η ακουστική λοιπόν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έχει το αξιοπερίεργο, ότι έτσι όπως ακούγονται καθαρά τα Ελληνικά εκεί, δεν μπορούν να ακουστούν άλλες γλώσσες, υπάρχει δηλ. κάποιου είδους συντονισμού του ήχου, της Μαθηματικής Ελληνικής γλώσσας, του χώρου και της ακουστικής, και αυτό γιατί η Ελληνική γλώσσα είναι μουσική γλώσσα."

Θα θυμάστε, όσοι έχετε πάει με το σχολείο στην Επίδαυρο, ότι ο δάσκαλος έσκιζε από κάτω ένα χαρτάκι κι εμείς το ακούγαμε στα πάνω διαζώματα. Ε λοιπόν, το ακούγαμε καλά επειδή το έσκιζε στα ελληνικά -αν το έσκιζε σε άλλη γλώσσα, δεν θα το ακούγαμε!

Βλέπετε ότι ο εθνικισμός όχι απλώς προκαλεί τη βλακεία αλλά και την προϋποθέτει. (N. Sarantakos fb)

#7
Τσούγδω

Ακριβώς, αντιπροσωπευτικό φιλονόι.

#8
Τσούγδω

Εξυπακούεται ότο το φιλονόι πολύ συχνά από υπερβάλλοντα ζήλο και καραμπινάτη ασχετοσύνη χώνει δασείες, περισπωμένες, υπογεγραμμένες κ.λπ. όπου να 'ναι.