Τοπικός ιδιωματισμός περιοχής Πατρών και περιχώρων (Αχαγιά). Αγνώστου προλεύσεως και αμφιβόλου νοήματος.

Χρησιμοποιείται σαν κρυφός-άσσος-στο-μανίκι όταν μια πρόταση περιπέσει σε τελματώδη κατάσταση και απ' την οποία δεν φαίνεται να μπορεί να βγει κάποιο σαφές νόημα.

Άγνωστο επίσης παραμένει το εάν και πώς θα μπορούσε να έλκει την καταγωγή της από το γνωστό σε όλους «δικάστηκε ερήμην», δηλαδή παρά την απουσία του.

- Ρε μηνάρια, μην είδατε τον Λάμπρο ρε;
- Ερήμην φίλε.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

Είναι όλα αυτά τα παραδείγματα τραγικά, αλλά πιστεύω πως εχω ακούσει την πιο άθλια χρήση του «ερήμη»...Σπουδαζω στην Πάτρα...Και ενώ έβλεπα αγώνα σε καφετέρια, μπαίνει γκολ!...
Και ακούγεται ο μινάρας απ'το διπλανό τραπέζι:
-Πολύ ερήμη γκολ αυτό ρε παιδάκι μου!...

#2
soleppez

Μπα όχι φίλε δεν έχεις ακούσει την πιο άθλια χρήση του ερήμη, υπάρχουν πατρινόπουλα που το χρησιμοποιούν παντού και πάντα σαν σύνδεσμο σαν απάντηση σαν άρνηση παντού!

-Τι λέει ρε διάβασες τιποτα ; -μπά ερήμη

-Πω! ρε φίλε ερήμη πεινάω παμε να τσιμπήσουμε τπτ; -ερημη ρε δεν μου το λεγες να μην φάω σπίτι.

-Τρίχες, ερήμην τελείως έκλεισε και ο κουλός να δούμε που θα πίνουμε ούζα τώρα.

#3
iron

εμένα πάντως με διασκεδάζει το εξής σε αυτή τη λέξη: προφ ακούστηκε κάπως στα αυτιά κάποιων κάποτε, οι οποίοι δεν ήξεραν να την χρησιμοποιήσουν, αλλά τους άρεσε ο ήχος της και τους φαινόταν σπουδαία λέξη κι έτσι την ενέταξαν όπως-όπως στις κουβέντες τους και με τον χρόνο η λέξη αυτή έφτασε να κολυμπάει παντού και ανεξέλεγκτα, έχοντας πάρει πια έναν εντελώς νέο ρόλο, 100% πέρα από την σημασία της. Στο μέλλον θα αποτελέσει δόκιμη έκφραση, να μου το θυμηθείτε. Και οι γλωσσολόγοι του ακόμα απώτερου μέλλοντος θα πασχίζουν να καταλάβουν πώς πέρασε η λέξη από την μία χρήση στην άλλη και από την μία σημασία σε μη-σημασία.

#4
jesus

είπα να βάλω ένα ουισκάκι πριν γράψω κάτι αντίστοιχο κ δε θα γραφτώ στην ιστορία ρε πστ...
ακριβώς η αρχική της σημασία είναι αυτή που δίνει ο άλλος ορισμός κ πλέον χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά χωρίς να σημαίνει κάτι, το ίδιο κ με τα παράγωγά της όπως το ερήμης κ το ερημιτζής.

στην υγειά σας.

#5
iron

χικ!

#6
JohnCH

Ρε παιδια να σας πω κατι,και εγω πατρινος ειμαι και σας διαβεβαιωνω πως δεν τον λεμε παντα,συνηθως μονο οταν γινετε κατι που μας αφηνει ικανοποιητους η εαν ειμαστε σε μια κακη κατασταση.Και ναι δεν διαφωνω οτι πολλα Πατρινοπουλα την κολλανε παντου και για οτιδηποτε.

#7
Galadriel

Ε πες ως πιο αρμόδιος κανα σωστό παράδειγμα μια και γράφτηκες!

#8
vikar

Όντως, πές. Ενδιαφέρει.

#9
jesus

νταξ, μωρέ, ερήμη μπήκε το παιδί, να κάνει το σχολιάκι του κ την έκανε...

#10
jesus

επίσης, είναι κ το «ερήμην παράσταση» που σαπίζει εδώ κ κάτι αιώνες στο πρόχειρό μου, ο τζονψη ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει.

#11
mrkxiii

Λοιπόν,παίδια με αναγκάσατε να κάνω εγγραφή μόνο και μόνο για το ερήμη (δηλαδή ερήμη!). Είμαι «πατρινόπουλο» που λέτε κι εσείς και θέλω να βοηθήσω λίγο. Γενικά δε χρησιμοποιώ τόσο slang αλλά Πατρινός χωρίς ερήμη = ερήμη Πατρινός! (Ξέρω,κατατοπιστική αρχή!)
Να ξεκινήσω λέγοντας τα εξής:
1. Τα παραδείγματα είναι σωστά.
2. Το ερήμη κολλάει πράγματι παντού. (χωρίς ν όμως. ποτέ με ν σήμερα. το ίδιο ισχύει και για το «ερήμη παράσταση»)
Κατα την προσωπική μου γνώμη το ερήμη δήλωνει σε οτιδηποτε και αν χαρακτηρίζει ότι δεν έχει σημασία,δεν έχει νόημα. Με λίγα λόγια θα πω πως το ερήμη δηλώνει κυρίως απογοήτευση,δυσαρέσκεια,ξενέρα,απαξίωση και οτιδήποτε συναφές και συσχετιζόμενο με τις εκφράσεις «δε με νοιάζει».«ό,τι να'ναι» και «χωρίς λόγο» . Ωστόσο η χρήση του εμπεριέχει στη συντριπτική της πλειοψηφεία ενα ύφος χαλαρό και αστείο (πράγμα σ'το οποίο έχει συμβάλλει και όλο αυτό το κλίμα σύγχησης των πολλαπλών εννοιών της λέξης) συνέπως δεν δίνει τόσο άσχημη αίσθηση όταν λέγεται. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι λέγεται καλοπροαίρεται,με μια διάθεση για χαβαλέ και γέλιο.
Μπορεί να εκφράσει μέχρι και θαυμασμό,μπορεί να πάρει μορφή επιθετικού προσδιορισμού,επιρρήματος και γενικά να προσδιορίσει τα πάντα. Χρησιμοποιείται πλέον,μετά απο την τόσο συχνή χρήση της για να καλύψει το κενο που υπάρχει κατά τη διάρκεια της σκέψης πριν την απάντηση σε κάποια ερώτηση.
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να αφήσετε σχόλιο,τα παρακάτω είναι απλώς συμπληρωματικά,μια μικρή επεξηγηματική ανάλυση.

Τι σημαίνει; Χρησιμοποείται για να δηλώσει 1.την αδιαφορία (Τι θα κάνουμε; -Ξέρω 'γω; Ερήμη... / Ερήμη,ο,τι θες...) Όπως βλέπετε θα μπορούσε και να μην υπάρχει αλλά η χρήση του δίνει έμφαση. Προσέξτε και τα αποσιωπητικά. Είναι εκεί για να σας δείξω οτι το κλίμα,η κατάσταση,η ατμόσφαιρα και η διάθεση σε/με την οποία το χρησιμοποιούμε είναι πολύ κοντινή στην αίσθηση που σου δίνουν και τα : άραξε...,χαλάρα...,δε βαριέσαι... κ.α. και γενικώς έχετε στο μυαλό σας υποτονικό ύφος,αυτή τη γενική βαρεμάρα,το ύφος του τεμπέλη,του κοπρίτη.
2. την άγνοια. (Ερήμη δεν εχω ίδεα./Ερήμη,που να ξέρω;)
Γενίκα το εννοιολογικό ύφος πλησιάζει το προηγούμενο οπότε και συνεχίζω.
3. χαρακτηρίζει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ γίνεται και ή παίρνει μεγαλύτερη αξία απο αυτή που του αναλογεί ή έχει παρουσιαστέι απο πιο πριν καλύτερο απο αυτό που καταλήγεις να δεις ή είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να το κάνει εφόσον γνωρίζει τα στοιχειώδη στο εκάστοτε θέμα (και πιθανότατα η ένεργεια που έγινε ήταν αποτέλεσμα τύχης -πάσας φύσεως- και όχι ικανοτήτων) Παραδείγματα: Εδω εντάσσεται το «ερήμη γκολ» που αναφέρθηκε παραπάνω ως κακή ή μάλλον τραγική χρήση της λέξης. (Δεν είναι.) Επίσης: - Πω...κοίτα αμάξαρα που έχει ο τύπος...
Απαντήσεις με τη χρήση του ερημη: -Ερήμη αμάξι. Δεν πίανει μια μπροστά στο τάδε μοντέλο. (το αμάξι παρουσιάστηκε ως κατί ανώτερο απο αυτό που είναι) ή
- Ερήμη... Ας είχα και εγώ τα λεφτά του μπαμπάκα και θα κυκλοφορούσα με ελικόπτερο. (εδω,ο τύπος είχε την τύχη να γεννηθεί πλούσιος -και τώρα το παίζει bill gates-.) (Το ερήμη στέκεται και μόνο του όπως βλέπετε χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εν γένει.)

Αυτά και άλλα πολλά λοιπόν (κάπου εδω κουράστηκα να πληκτρολογώ). Αν θέλετε κάτι άλλομ,ρωτήστε.

Για την προέλευση το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εγώ τουλάχιστον γνώριζα πρώτα την προαναφερθείσα φράση «ερήμη παράσταση» και στη συνέχεια παρατήρησα τη χρήση του «ερήμη»,μόνο του σα μπαλαντέρ παντού και πάντα. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι οτι κάποιος βλέποντας ή ακούγοντας τη λέξη «ερήμην» εξέλαβε άλλο νόημα και ξεκίνησε να τη χρησιμοποιεί. Η μοναδική εννοιολογική/σημασιολογική σύνδεση που θα μπορούσα να κάνω είναι: [B] Ερήμην: Δηλώνει την απουσία,συνήθως (πιθανότατα πάντα) προσώπου. Ερήμη: Δηλώνει την απουσία νοήματος σε κάποια ενέργεια/πράξη ακόμα όμως και σε οποιονδηποτε όρο. [/B]

Τα υπόλοιπα τα έκανε όλα η μαγεία της γλώσσας,το από στόμα σε στόμα (δεν υποννοώ τίποτα πρόστυχο).

#12
jesus

ε, μια κ μπήκες δεν κάθεσαι;
χότζα, ένα γλυκεράκι στο παιδί.

#13
HODJAS

Περιπεράστε κ. mrkxiii (απο δώ που είναι δρόσος)
;-)

#14
Galadriel

Αυτό τώρα γιατί να χαθεί στα σχόλια και να μην ανέβει ως συμπληρωματικός ορισμός;...

#15
vikar

Φοβερός ο μουρουκουξί! Παραδέχομαι. Σχόλιο-στολίδι.

Επιτέλους πήρα πρέφα τι παίζει μ' αυτήν τη λέξη. Για την τρίτη γενική σημασία που δίνεις, της «απαξίωσης» ας πούμε συνολικά, μπορώ να σκεφτώ και τα εξής κοντινά: ντάξ (μωρέ), σιγά (πιχί, «σιγά το αμάξι»), χαλάρωσε, κλάιν μάιν.

Και εννοείται να κάτσεις --τώρα που σ' έκατσε και κάτ' απ' το πλατάνι ο Χότζας, δέν σηκώνεσαι κι' εύκολα!... Και ούτ' εμείς χρησιμοποιούμε τόσο σλάνγκ, μή μασάς, βιτρίνα είν' η όλη φάση...

Πλάκα-πλάκα, η απαξίωση είναι πολύ μεγάλο θέμα στην αργκό. Άν δεν τη διέπει όλη, σίγουρα είναι ένας απ' τους βασικούς της άξονες, ας πούμε. (Θέλει λίγο σκέψη το πράμα. Χμ.)

#16
dpresv

ο σύντροφος από την πάτρα τα έγραψε πολύ σωστά και περιεκτικά. τολμώ να πω ότι όταν πρωτοαφίχθηκα στην πάτρα εν έτει 2000 σαν φοιτητής, αφού γέλασα αρχικά, ενέταξα αυτή την λέξη στο καθημερινό μου λεξιλόγιο και την κόλλησα σε φίλους/συγγενείς. π.χ. ο έφηβος αδερφός μου σε γυμνάσιο της αθήνας απάντησε στην φιλόλογο «ερήμη» για να πάρει πίσω ένα εξαιρετικά έκθαμβο βλέμμα και μία όλο απορία ερώτηση «ερήμην.....ποιανού;;;;;;;»

θέλω να συμπληρώσω επίσης το σουρεαλισμό που περιβάλλει αυτή την έκφραση επισημαίνοντας την ύπαρξη μουσικής μπάντας ονόματι «Desert Performance» (ερήμη παράσταση...)

#17
nassosxlvbros

Κι όμως κύριοι...δεν είναι τόσο «Πατρινή»η λέξη...Τη λέξη την πρωτοάκουσα στον Πύργο Ηλείας εδώ και 3 δεκαετίες από τους τότε 30άρηδες...και σημαίνει το αυτονόητο: κατάσταση/πράξη σκέψεις χωρίς νόημα,έτσι για το τίποτα...

#18
earendil_ath

πρέπει να μπουν βαθμολογίες και στα σχόλια!