Το σάντουιτς / hot dog από καντίνα στον δρόμο. Το όνομά του προκύπτει από την αμφίβολη ποιότητα αλλά και καθαρότητα των συστατικών του. Αυτό άλλωστε του χαρίζει και την γευστικότητα. Παλιά το βρίσκαμε συνήθως έξω από τα γήπεδα τις Κυριακές. Πλέον είναι το πρωινό του ξενύχτη, μετά από βραδιά κραιπάλης πριν γυρίσει σπίτι.

- Τώρα που θα γυρίζουμε σπίτι θα κάνουμε και μια στάση στην Μαβίλη για ένα βρώμικο, ε;
- Να κάνουμε αλλά φοβάμαι πως αν ανακατευτεί με την βότκα στο στομάχι μου θα κάνει ανάφλεξη!!

Σουβλατζίδικο: το Βρώμικο (στο Ρέθυμνο) (από GATZMAN, 08/10/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Είναι θέμα προσωπικού μου κύκλου, ή ποτέ δεν λέμε βρόμικο προς Θεσσαλονίκη μεριά; Και μή πεί κανείς οτι είναι επειδή τα γυράδικα στη Σαλονίκη είναι καθαρά...

Ο όρος είναι γαμάτος, εννοείται. Τον έμαθα σχετικά πρόσφατα, απο αθηνέζους, που γνώρισα μάλιστα στο εξωτερικό!... Τί μυστήρια πράματα.

#2
beth

οχι στη θεσσαλονικη δεν υπαρχουν βρωμικα.το βρωμικο πουλιεται μονο σε καντινες, και κατα κανονα σερβιρεται με λαχανοκαροτο και καποια σαλτσα απο πανω αγνωστης συνθεσης.πατατες σπανια αφου ο πελατης ξερει συνηθως οτι θα ναι τηγανισμενες απο χθες.βεβαια υπαρχουν και πανισχυρα βρωμικα που παιζει να τραβηχτεις απο μακρια για να φας

#3
Khan

Σπέτσι μρε Γκάτσμαν!

#4
patsis

Εγώ μια χαρά την άκουγα την λέξη στην Θεσσαλονίκη· δεν μπορώ να θυμηθώ αν την έλεγαν και Σαλονικείς αλλά σίγουρα Βορειοελλαδίτες. Και ναι, το βρώμικο αν σε πιάσει καλά είναι καλύτερο κι από πατσά για τους πεινασμένους ξενύχτηδες.

#5
HODJAS

Κι εγώ πρώτη φορά το άκουσα στη Σαλονίκη απο ντόπιους «πάμε να φάμε καμιά βρωμιά;»

#6
knasos

Το ένα και μοναδικό βρώμικο είναι αυτό του θρυλικού «Μαύρου» στην Επτάλοφο. Θα κάνω καμιά παπαρίτσα με το Google Maps για το που ακριβώς είναι αν δεν βαρεθώ στο μεταξύ που εσείς, ή όσοι από εσάς έχουν φέισμπουκ, θα βρίσκετε το φαν γκρουπ του. Στο φέισμπουκ.

#7
iron

εγώ το ήξερα γενικά για το τζανκ, το σουβλάκι, το προκάτ, το καντίνας, δλδ. για όλα τα μη σπιτικά ή μη εστιατορίου (με εξαίρεση τα μπινελίκια και τα ξηροκάρπια)

#8
johnblack

Από πρόσφατη σχετική συζήτηση με khan: το απο καντίνας έδεσμα δεν είναι βρόμικο μόνο λόγω μη τήρησης κανόνων υγεινής ή λόγω αμφιβόλου ποιότητας / προελεύσεως συστατικών (τέτοια σκηνικά πλέον δεν παίζουν και τόσο), αλλά ΚΥΡΙΩΣ λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ΛΙΠΑΡΑ. Λόγω των λιπαρών είναι τόσο νόστιμο, και όχι φυσικά λόγω της αμφίβολης ποιότητας και καθαρότητας (αν είναι δυναμόν να είναι κάτι εύγεστο επειδή είναι απλώς ακάθαρτο!)

Το λίπος / λίπασμα είναι εξ ορισμού κάτι «βρόμικο»:

Βλ. π.χ. την κοπριά που ρίχνουν στα χωράφια για να λιπάνει το έδαφος.

Βλ. επίσης διαφημίσεις απορρυπαντικών και σαπουνιών για πιάτα, όπου κατά κανόνα η επίφοβη βρομιά με την οποία θα παλέψει η νοικοκυρά είναι κάτι ΛΙΠΑΡΟ, π.χ. σάλτσα, παγωτό κλπ

Βλ. επίσης μποντιμπιλντεράδικους όρους: στεγνός / καθαρός είναι ο γραμμωμένος, ο άλιπος ... ο οποίος παρομοιάζεται και με ερημιά, ήτοι έδαφος παντελώς στεγνό, σε αντίθεση με τον παχύσαρκο που μπορεί να παρομοιαστεί με πλούσιο, λιπώδες έδαφος.

#9
iron

σωστή επεξήγηση, άρα και γω μέσα είμαι, νομιώ, αφού όλα όσα ανέφερα στο σχόλιο πάνω από το δικό σου είναι λιπαρά ή με λάδι αμφιβόλου ή, ή, ή -αλλά είναι και νόστιμα, νο;