Ο καληνυχτάκιας κάνει τα πάντα για να κάνει σεξ ή να τα φτιάξει με μια γυναίκα, αλλά στο τέλος δεν καταφέρνει τίποτα. Με όπλο το ακριβό του αμάξι, το μόνο που καταφέρνει είναι να πηγαίνει βόλτες τις γυναίκες ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρει να κάνει σεξ, αλλά στο τέλος το μόνο που καταφέρνει είναι εισπράττει καληνύχτες...

Ο καληνυχτάκιας είναι και εν δυνάμει ποτεγαμήσης.

- Πολύ καλά περάσαμε Δημήτρη στο μπαρ, σε ευχαριστώ πολύ, καληνύχτα...
- Καληνύχτα Μαρία...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
athens as it really is

ρε φιλε πριν ανεβάσεις ορισμό κοίταζε αν υπάρχει ήδη σχετικός. Ο κληνυχτάκιας είναι ο πιο δημοφιλής ορισμός της ιστοσελίδας αυτής.

με το συμπάθειο

#2
matrakas

Σορυ φίλε, έχεις δίκιο, έκανα ένα πρόχειρο ψάξιμο και νόμιζα ότι δεν το είχε ξαναορίσει κανένας και το πρόσθεσα.. Δέν ξέρω πώς σβήνεται αυτό το duplicate που έφτιαξα, ο mod ίσως?

#3
Επισκέπτης

Αγαπητοί φίλοι, επειδή εγώ λάνσαρα τον όρο πριν από πάρα πολλά χρόνια, με λέξη που έπλασα εκείνη τη στιγμή (1991) για να εξηγήσω στον αδελφό μου τι μου είναι ο τύπος που μόλις είχαμε συναντήσει, εξηγώ: Καληνυχτάκιας, είναι αυτός που δε γαμείς (ή που δε θα 'θελες να γαμήσεις, ή που ακόμα κι αν έχεις γαμήσει, προτιμάς να μην το πολυλές, ή που δε θα ξαναγαμούσες ούτε με σφαίρες). Είναι όμως καλό παιδί και φίλος, είναι και λίγο παρηγοριά στις δύσκολες στιγμές της αγαμίας, καλύτερα όμως να του λες καληνύχτα έξω απ' την πόρτα και να φεύγεις. Αυτά για την ιστορία του πράγματος και για να εκτιμήσουμε τη δύναμη του διαδικτύου που κάποτε μπορεί και να μας αποκαλύψει (όπως καλή ώρα) ποιός έφτιαξε το τάδε ανέκδοτο.

#4
vikar

Αγαπητή ΜΑΡΙΑ.

Δέν αφήνεις ονοματεπώνυμο και στοιχεία στα γραφεία του ιστοχώρου; Καταπροτίμηση και στοιχεία του αδερφού σου --θα χρειαστεί ως μάρτυρας. Παίζουν βραβεία για κάτι τέτοιες λεξιπλασίες.

Σοβαρά όμως, απο τα πιό συχνά φαινόμενα στην ανθρώπινη ιστορία είναι να έχουν δύο ή παραπάνω άσχετοι την ίδια ιδέα ανεξάρτητα. Το φαινόμενο είναι δικαιολογημένα ακόμη πιό συχνό όταν πρόκειται για «πετυχημένες», φυσιολογικές ιδέες, όπως στην περίπτωση του καληνυχτάκιας. Δέν θα παραξενευόμουν λοιπόν καθόλου αν έβγαινε άλλη μία Μαρία ή ένας Μάριος, και διεκδικούσε την πατρότητα της λέξης, ανάγοντάς την στο ογδόνταένα ξερωγώ.

Δέν λέω οτι δέν πιστεύω οτι σκαρφίστηκες τη λέξη επιτόπου, αλλα λέω οτι εντάξει, χαλάρωσε: όπως εσύ, πιθανά και άλλοι πόσοι άνθρωποι που σκέφτονται παρόμοια μ' εσένα μπορεί να την σκαρφίστηκαν χωρίς να την έχουν ξανακούσει. Ας είμαστε λίγο προσεχτικοί με διεκδικήσεις πατρότητας λέξεων.

Φιλικά.

#5
xalikoutis

Συμφωνώ με το συνάδελφο Vikar από τακεντρικά

η προέλευση των φράσεων της σλανγκ πολλές φορές ανάγεται η ίδια σε αστικό θρύλο, πχ για διάφορες φράσεις (πχ τα παίρνω στο κρανίο) έχω ακούσει πως τις έβγαλε ένα «παρεάκι στον Πειραία» και άλλα τέτοια σαφή και αποδείξιμα, τρέχα γύρευε δηλαδή....

#6
jesus

είχα γράψει κ γω ένα αντίστοιχο σχόλιο με του βικαρ, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν διεσώθη...απλά σημείωνα ότι η λέξη καληνυχτατζής παίζει σε τραγούδι του ζαμπέτα.
ας κουλάρουμε λίγο...έχει συμβεί σε πολλούς μας μάλλον να λέμε μια φράση/λέξη/ατάκα κ να την ακούμε από έναν άσχετο που δεν μπορεί να την άκουσε από τον κύκλο μας.

#7
iron

Συμφωνώ. Παρόλ' αυτά όμως καμιά φορά είμαστε πράγματι εμείς αυτοί που βγάλαμε μια λέξη και το ξέρουμε γιατί την έχουμε κατασκευάσει εκ του μη όντος. και αν προσέξει κανείς τα λήμματά μας θα καταλάβει ότι ένα μικρό ποσοστό είναι φτιαγμένα για να λανσάρουμε με αφορμή το σάιτ αυτό κάτι δικό μας. Άκρως θεμιτό, πιστεύω. Στην περίπτωση αυτή καλά κάνουν όσοι έχουν το θάρρος να το δηλώνουν (αν και δε νομίζω να το έχει κάνει κανείς ώς τώρα).

Από κει και πέρα, καλό είναι να το δηλώνουν και όσοι νομίζουν ότι υπήρξαν οι πρώτοι. Αν μη τι άλλο θα παραμένει αυτό (για το μέλλον...) ως η πρώτη 'επίσημη' καταγραφή της Χ λέξης.

Για παράδειγμα θα αναφέρω κάτι άλλο. Όταν κάποτε, τον παλιόοοο εκείνο τον καιρό, εν έτει 1990, είχα να αντιμετωπίσω το κοινό σε διπλωματικές εξετάσεις πιάνου (ω ναι), χέρια-πόδια έτρεμαν στις πρόβες και τότε μού 'ρθε η ιδέα να ρωτήσω έναν γνωστό μου καρδιολόγο μήπως υπάρχει κανα χαπάκι, όχι ηρεμιστικό -μη με πιάσει ο ύπνος παίζοντας-, που να ρυθμίζει το καρδιοχτύπι και την τρεμούλα, και ο χρυσός εκείνος άνθρωπος μου συνέστησε το Ιντεράλ. Πέρασαν κοντά 20 χρόνια από τότε και πρόσφατα έμαθα ότι όλοι (που λέει ο λόγος) οι μουσικοί στις ορχήστρες πλακώνονται στο ιντεράλ (ούτε ήξερα ότι υπάρχει ακόμα). Εννοείται ότι με πιάσαν τα γέλια και αυτομάτως σκέφτηκα πως από μένα διαδόθηκε, καθότι αυτός που με συνόδευε στο πιάνο (έπαιζε δηλαδή τον ρόλο ορχήστρας στο κοντσέρτο που είχα) δούλευε στη Λυρική, άρα πιθανόν να τους μετέφερε το κολπάκι. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα α. ότι τυχαία είχα εγώ μια ιδέα την οποία, απλούστατα, μπορεί να είχαν κι άλλοι μουσικοί πριν από μένα, β. ότι πράγματι διαδόθηκε το πράμα με αφορμή εμένα (χωρίς να το ξέρω κιόλας). Δεν μπορώ να στηρίξω τίποτε από τα δύο, είναι διασκεδαστικό να σκέφτομαι το δεύτερο, δεν χάνω τίποτε όμως να το αντιμετωπίζω σαν πραγματικό γεγονός. Το ίδιο ισχύει και για τις λέξεις ήτα ανέκδοτα κλπ.

Απλώς ας μη μας πιάνει το άγχος της κατοχύρωσης.

ΑΑΤΑ.

#8
Vrastaman

Σπεκ-τάκιουλαρ το αρχηγείο, Χαλ :)

Οι αγγλοσάξονες λένε «mother's baby - father's maybe!» Άντε να ξέρεις εάν ο μπούας είναι δικός σου. Πάντως, τώρα που γυρίζει, δηλώνω μπαμπάς – μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου - και απαιτώ πάραυτα (και πάρε τ' άλλα!) - ποσοστά επί του τζίρου από τα κεντρικά όργανα για την παρακάτω λημματολάσπη: κοπριτάμπουρας, e-πονοματάρχης, τσουλόσημο, ξεκωλοτυπία, εξώμουνο, καμηλό, ωτορινολαρυγγοφάγος, στάση 96, Γκραν Γκρινιόλ, υπόσκυλο, έχει πιξελιάσει το μουνί μας, κωλόκρυψη, λεβεντομούνα, καραουισκάκι, μιλφέιγ, γκρηνιάρης, μπαγαποντοδότης, ξεκωλόσημο, ξεκωλτέ.

#9
xalikoutis

ευχαριστώ ευχαριστώ, αλλά δεν είναι μπούας μου το φωτορεαλιστικό hq. όσο για σένα βράσταμαν, σε λιγό θα μας πεις ότι ξέρεις ποιος είναι και ο Φουσέκης ;-) ΣΠΕΕΕΕΚ

#10
mariahomorfi

#11
vikar

Όπως διάβασα πρόσφατα και στην εφημερίδα, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες την αποκλειστική φωτό των κεντρικών του σλάνγκ τζι άρ, τράβηξε σε ανύποπτο χρόνο ανώτατο στέλεχος του ιστοχώρου, το οποίο μάλιστα εμπλέκεται και σε υπόθεση διπλού λογαριασμού... Η εξακρίβωση της ταυτότητας/των ταυτοτήτων του παραμένει ακόμη μυστήριο, καθώς ίχνη του έχουν να εμφανιστούν εδώ και μήνες.

#12
mariahomorfi

ετσι εξηγειται
αχαα

#13
Ο ΑΛΛΟΣ

Ο «καληνυχτάκιας», με την ίδια ακριβώς έννοια, είναι λήμμα στο «Λεξικό της Πιάτσας» του 1930τόσο. Είναι από τις πιο παλιές σλανγκ λέξεις που διαθέτουμε, πολύ πριν κυκλοφορήσει καν ο όρος σλανγκ.

#14
poniroskylo

Όντως, υπάρχει στο Λεξικό της Πιάτσας του Καπετανάκη αλλά ως καληνυχτάς. Παραθέτω τον ορισμό - τιμής ένεκεν και έχει και πλάκα. Δυστυχώς, δεν έχω πολυτονικό.

Καληνυχτάς, ο = Ο φανταστικός κατακτητής. Αυτός που συνοδεύει στερεοτύπως τας κυρίας μέχρι της εξωθύρας της οικίας των, έξωθι της οποίας, εισπράττει από τας συνοδευομένας. εν ευγενές «Μερσί, Καληνύχτα σας» αντί των εξόδων της εσπέρας τα οποία ανελιπώς αυτός πληρώνει, και μένει σαν στήλη άλατος. Ο πιανόμενος κορόϊδο από τον έξυπνο και πονηρό θηλυκόκοσμο. «- Εσύ τώρα, τον βλέπεις αυτόνε με τις δυό γκομενίτσες και νομίζεις ότι είναι Δον-χουάν, κι αυτός ο φουκαράς είναι Καληνυχτάς

Η πρώτη έκδοση του Λεξικού της Πιάτσας είναι το 1950.

#15
Ο ΑΛΛΟΣ

Αυτό περίπου εννοούσα, αλλά με κάποια κενά μνήμης. Ευχαριστώ, Πονηρόσκυλο.