Τεχνικός χαρτοπαικτικός όρος στην Ξερή. Ο διενεργών το καμάντσο κρατάει στο χέρι του βαλέ και άλλο χαρτί. Ο αντίπαλος έχει το ίδιο χαρτί διπλό. Αντί ο μάγκας να κόψει με το ίδιο χαρτί και να κρατήσει τον βαλέ για να κόψει ξανά, κόβει με τον βαλέ αρχικά, ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση στον αντίπαλο ότι είναι ασφαλές να παίξει πάλι το ίδιο χαρτί, στην οποία περίπτωση γίνεται κατά πάσα πιθανότητα ξερή. Ωραία πράματα...

Ετυμολογικά το θέμα τελεί υπό διερεύνηση, όμως μια εκδοχή υποστηρίζει ότι είναι παράφραση του αγγλικού come on, το οποίο εκφυλίσθηκε σε καμάν και τελικά σε καμάντσο, υπονοώντας ότι ο διενεργών προτρέπει τον αντίπαλο να πέσει στη λούμπα.

- Εφτά κούπα Αβράμη.
- Βαλές, να τα πάρω αυτά.
- Κι άλλο εφτά Αβράμη.
- Βρε, βρε, βρε. Κι άλλο εφταράκι βρε παιδάκι μου; Να κι εγώ άλλο ένα. Ξερή! Για διε!
- Ω, τον κωλόφαρδο. (σ.σ. ο αδαής δεν την έχει πάρει πρέφα τη δουλειά)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

Μπράβο ρε θηρίο που το ήξερες, χρόνια είχα να το ακούσω. Αμά πάιζεις και με 4 φύλλα, να βρεθούμε για μια παρτίδα.
Άμα βάζεις και τον βαλέ που σκάει τελευταίος στην τετράδα του τραπεζιού, από κάτω στα φύλλα του μοιράζοντος και όχι αδερφίστικα κάπου στην μέση, τα πιάσαμε τα λεφτά μας ;)

#2
acg

Με 4 φυλλα και το βαλέ στη μεση, οπως το ειπες αδελφε. Το καμαντσο το εκανε (μεταξυ αλλων) ο Αβραμης του παραδειγματος, ο οποιος ηταν και παππους μου.

#3
Sir Demetrius Sui generis

come on Joe >καμ αν τζο > καμάντζο > καμάντσο

λες;

#4
Μιτζνούρ

Μπορείτε να μου εξηγήσετε πιο απλά τι είναι το καμάντζο; Αν είναι δύσκολο δεν πειράζει. Χαρτιά έχω να πιάσω στα χέρια μου από τότε που έκανα σπιτάκια

#5
dryhammer

Καμάντζο στη σλανγκ των εργαστηρίων λέγαμε εκεί στα '80ζ την «δημιουργική λογιστική» στα αποτελέσματα των πειραμάτων, δηλ. ελαφρά τροποίση των μετρήσεων ώστε «να βγαίνουν τα νούμερα». Καμιά φορά ήθελε πιό πολλή δουλεια από το να ξανακάνεις το πείραμα από την αρχή γιατί δεν έπρεπε να σε πάρουν χαμπάρι οτι το απότέλεσμα ήταν φτιαχτό (υπόψιν οτι οι πιό χάι-τέκ είχαν υπολογιστή Amstrad άρα οι υπολογισμοί κλπ κλπ γινόταν με κανένα «scientific calculator» της Casio)

#6
dryhammer

τροποίηση = τροποποίηση