Το post-it.
Μέσα στην φιλολογία για post-rock, post-punk, post-jazz και γενικά post-οτιδήποτε, υπάρχουν και ορολογίες, όπως μετα-μοντέρνο, που έχουν αποδοθεί και στα ελληνικά. Στα πλαίσια της λογικής ότι πλέον οποιοδήποτε ρεύμα προσδιορίζεται είτε από αυτό που αντικαθιστά, είτε με το σημείο τομής που σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην εν λόγω τέχνη, έχει προταθεί και ο διαχωρισμός της λογοτεχνίας φαντασίας σε δύο περιόδους. Η πρώτη προηγείται του The It του Stephen King και αποκαλείται λογοτεχνία φαντασίας, και η δεύτερη έπεται αυτού και ονομάζεται post-it. Ο ανώνυμος γλωσσοπλάστης, ειρωνευόμενος τον συρφετό των μετα-ό,τινάναι, χρησιμοποιεί την ελληνική απόδοση του ανεγνωρισμένου αυτού φιλολογικού όρου για να αποδώσει την εμπορική ονομασία ενός ευτελούς, πλην χρήσιμου, προϊόντος από την βαρβαρικήν εις την ελληνικήν.

Κόλλα ένα μετα-αυτό στο ψυγείο γιατί θα το ξεχάσω, και δεν αντέχω την κρεβατομουρμούρα μετά.

βλ. και στίχλες

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
acg

Δε μπορω να σε πω και ημιθεο με τετοιο nick διοτι αντικειται στο ορθοδοξο δογμα περι ομουσιου τριαδος. Απλα θεος... Αν μπορουσα θα 'χωνα και 5 ποντακια μη σου πω.

#2
poniroskylo

Μια ακόμη χρήση του μετα-αυτού στη φωτογραφία.

#3
jesus

ρησπέκ στη φωτό...κ στον μετα-άρχοντα που το σκέφτηκε

#4
Vrastaman

Άμωμος!

#5
jesus

η φωτό είναι από αυτό το εξαιρετικό βλογ, κ συγκεκριμένα από αυτό το ποστ

#6
Hank

Θαύμα!!!

Υπάρχει ο σχετικός προβληματισμός πώς θα ονομαστεί η εποχή μετά την μεταμοντέρνα. Μήπως «μετα-μεταμοντέρνα»; Το γεγονός θυμίζει το ανέκδοτο με τον Πολίτη που ονόμασε την Πόλη Ισταμπούλ («Εις την Πόλη»), και μετά Ιστανισταμπούλ, Ιστανιστανιστανμπούλ κτλ
Ως προς τον μετα-δομισμό, ειδικά, υπάρχει και το inside joke ότι ο Michel Foucault δεν ήταν μετα-δομιστής, αλλά σο-δομιστής. Αλλιώς, το λένε ότι ο καθηγητής Κριτικής Θεωρίας ρωτάει απ' τον φοιτητή να του κατατάξει τους στοχαστές, και ο διάλογος είναι:
-Λεβί-Στρως;
-Δομιστής.
-Ντεριντά;
-Μεταδομιστής.
-Φουκώ;
-Σοδομιστής.

κ.ο.κ.

#7
Hank

ΥΓ Αδυναμία του μετα-μεταμοντέρνα, η εποχή μας ονομάζεται προς το παρόν «όψιμη μετανεωτερικότητα», μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο...

#8
iron

σούχω πει ότι το λέω συνέχεια από τη μέρα που το ανέβασες;