Έκφραση μεστή νοημάτων που περιγράφει σκωπτικά κάποιον ο οποίος θεωρεί ότι έχει πιάσει την καλή και έχει, ωσεκτουτού, προκλητικά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του - ενώ, στην πραγματικότητα, δεν έχει καταφέρει και τίποτε σπουδαίο και απλώς παραμυθιάζεται και παραμυθιάζει και τον κόσμο.

Διότι, δεν είναι εύκολο πράμα να χουφτώσει κανείς τα παπάρια του Ποντίφηκα. Λίγο η αγαμία των Δυτικών κληρικών, λίγο οι Ελβετοί φρουροί του Βατικανού - ελάχιστοι/-ες έχουν τέτοια οικειότητα με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Βεβαίως, κάποιοι νομίζουν ότι το καταφέρνουν - αυτό, ή κάτι ανάλογης δυσκολίας. Αυτομάτως τότε θεωρούν ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος, ότι έχουν μπει σ' όλα τα κόλπα και ότι είναι, γενικώς, οι γκραν γαμάω. Ακολουθεί, αναπόφευκτα, η έπαρσις - ο θεωρών εαυτόν κολλητό του Πάπα συνήθως κάπως την έχει δεικαι γίνεται και ο πρώτος πολ μουρ.

Όλα αυτά προκαλούν όχι μόνο ενόχληση αλλά και δυσπιστία. Και διότι, γενικώς, ως λαός δεν μασάμε, όταν έρθει κάποιος και ισχυρισθεί ότι έχει πιάσει τον Πριμάτο της Ρώμης απ' τ' αρχίδια - ή, κάτι εξίσου μεγαλόστομο και απίθανο - η αντίδρασή μας είναι, πολύ απλά, να μην τον πιστέψουμε. Και να τον κράξουμε εις το τετράγωνο - όχι μόνο διότι πουλάει μούρη, αλλά και γιατί έχει, προφανώς, χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που οι ισχυρισμοί του κομπορρήμονος εκτιμάται ότι έχουν κάποια βάση - δήλαδή, αν όντως έχει πιάσει την καλή - η έκφραση αλλάζει και γίνεται είτε 'έχει πιάσει τον Πάπα γερά απ' τ' αρχίδια' είτε 'έχει πιάσει τον Πάπα απ' τ' αρχίδια και του τα κουνάει'. Σε τέτοιες περιπτώσεις, παραλείπεται από την έκφραση το 'νομίζει ...' και συχνά προηγείται ένα επιδοκιμαστικό 'μπράβο τον πούστη ...'

Δες επίσης και το λήμμα Πιάνω τον Θεό απ' τ 'αρχίδια - αν και η σημασία είναι κάπως διαφορετική.

  1. - Καλά, ρε γαμώτο, ο Τσουράπογλου δεν ξηγιέται καλά ... μέχρι προχτές ούζα πίναμε μαζί καθε μεσημέρι και τώρα που πήρε την προαγωγή δε γυρνάει να μας κοιτάξει ...
    - Άσ' τονα μωρέ, το μαλάκα ... πήρε πέντε φράγκα παραπάνω και νομίζει ότι έχει πιάσει τον Πάπα απ' τ' αρχίδια ... γράφ' τονα κι εσύ να τελειώνουμε ...

  2. - Τά 'μαθες για τον Απιθανόπουλο ... έξι διαμερίσματα στο Κολωνάκι πήρε προίκα ... σε ενημερώνω ...
    - Μπράααβο τον πούστη ... αυτός έχει πιάσει τον Πάπα γερά απ' τ' αρχίδια ...
    - Και του τα κουνάει ...
    - Έεετσι ... στο ρυθμό της σάμπας ...

Βλ. και έπιασε τον πάπα απ' τα αρχίδια

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
acg

Σχετικη ειναι και η εκφραση "εχει πιασει τον ταυρο απ' τα κερατα" για τις σπανιες εκεινες περιπτωσεις στις οποιες αναφερεται το φιλτατο poniroskylo. Το χουφτωμα των κερατων του ευμεγεθους και συνηθως αγριου ζωντανου, μπορει να μην εχει τη σημειολογικη δυσκολια που παρουσιαζει το αντιστοιχο χουφτωμα των οικογενειακων κειμηλιων του Ποντιφηκα, αλλα απο πλευρας Fear Factor παιζει Α' Εθνικη.

#2
aqua

Ίσως αξίζει να σημειωθεί συμπληρωματικά ότι σύμφωνα με το θρύλο (ή μήπως δεν ήταν?), μετά την πάπισσα Ιωάννα, η οποία φέρεται να ανέβηκε στον παπικό θρόνο το 855-858, οι υποψήφιοι πάπες υποβάλλονταν σε εξέταση προς αποφυγήν ανάλογων στριμόκωλων καταστάσεων: κάθονταν σε έναν ειδικό θρόνο με μικρό άνοιγμα μέσα από το οποίο περνούσε το χέρι του κάποιος ιερωμένος ούτως ώστε να βεβαιώσει ή όχι αν ο μέλλοντας πάπας έχει αρχίδια. Σε αυτή την περίπτωση ο 'ελεγκτής' έπρεπε να φωνάξει 'habet' δηλαδή 'έχει'.
Οπότε αν ισχύει το παραπάνω (ο Ροΐδης που το καταγράφει σε ένα απολαυστικό βιβλίο το παρουσιάζει με στοιχεία ως ιστορικό γεγονός και γράφει και την ημερομηνία που καταργήθηκε η τελετουργία του 'habet' η οποία μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή), όντως υπήρχε κάποιος που έπιανε τον πάπα απ' τ' αρχίδια!

#3
patsis

Εγώ το ήξερα σαν «έχει πιάσει τον παπά απ' τ' αρχίδια» και η φωτογραφία επιβεβαιώνει ότι λέγεται τουλάχιστον και έτσι.

#4
Galadriel

Λέγεται και έτσι και αλλιώς.

#5
slanger

Βλέπε σχετικά και βίντεο με τον Οικονομέα στο πρωινάδικό του (το είχε ο Θέμος σε κάποια βίντεα) να λεει:
«Νομίζουνε ότι έχουνε πιάσει τον γκχγκχ (= βηχομπιπ) απο τα αρχίδια. Ωχ, συγγνώμη».