Εξελληνισμένη, λόγια (λέμε τώρα) μορφή της λέξης blog. Η προσθήκη του τελικού -ν είναι προαιρετική αλλά κάνει τη λέξη ακόμη πιο λόγια - ή, τουλάχιστον, έτσι φαίνεται να νομίζει αυτός που το προσθέτει.

Απαντώνται και οι τύποι ευλόγιον, ε-βλόγιον και (β)λόγιον αλλά, προς το παρόν, όχι πολύ συχνά.

Συνώνυμο: ιστολόγιο. Επαρκέστατο, θα έλεγαν κάποιοι, και γιατί χρειάζεται το βλόγιον και τα υπόλοιπα; Αλλά, ειδικά σε αυτές τις σελίδες, ο λεξιπλάστης έχει πάντα δίκιο.

Για οτιδήποτε άλλο σχετικό με τα Ελληνικά blogs δείτε το πληρέστατο λήμμα μπλόγκερ. Είναι must.

  1. (Από blog)
    ΜΕ ΑΡΕΣΕ
    Που επιτέλους κατάφερα να βρω πως φτάχνεται αυτό το βλόγιο.
    ΔΕ ΜΕ ΑΡΕΣΕ
    Που αυτό το βλόγιο το διαβάζουμε μόνο εγώ κι εσύ.

  2. (Από blog)
    Λοιπόν αυτό το βλόγιον δημιουργείται εν βρασμώ ψυχής και με βασικό σκοπό να μπορέσω να παίξω μπλογκοπαίχνιδα. Τουτέστιν, η σοβαρότητα μάλλον δε θα΄ναι το δυνατό του σημείο. Αυτά προς το παρόν. Διότι το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.

  3. (Από το http://petefris.blogspot.com/)
    Πρόσεξα πως μερικοί έμπειροι γράφουν «βλογ» και όχι blog, είτε επειδή ξεχάστηκαν και δεν πατάνε alt+shift, είτε επειδή σκοπίμως το εξελληνίζουν. Εάν θεωρήσουμε το βήτα μαλακό, δηλαδή προερχόμενο από το w, τότε περνάμε ανέτως από το β στο φ, αντιστρέφοντας το αρχαίον μακεδονικόν έθος, όπως διδάσκει η γλωσσολογία και ο Ησύχιος (έλεγαν οι άνθρωποι την κεφαλή καβαλά,άπ΄όπου προέρχεται και η μεταγενέστερη γκλάβα).Αν λοιπόν γράφοντας βλογ εννοούμε φλογ, εξελληνίζουμε εύκολα, θέτοντας μια ευπρόσωπη κατάληξη σε φλόγιον, φλογί, φλόγημα και πάει λέγοντας. Εννοιολογικά, μπορούμε να παίξουμε με τις υπάρχουσες εκφράσεις φλανφλάν και φληνάφημα. Αλλά δεν σας κρύβω ότι προτιμώ μια πιο κλασική λύση. Να διατηρήσουμε ως ρίζα το βλογ, προσθέτοντας το ευφωνικόν ευ- και μια καλή κατάληξη. Ευλόγιον, λοιπόν, που σημαίνει καλό blog. Γιά τα τρεχαγύρευε blogs, έχουμε μεγάλη επιλογή: δυσλόγιον, αμπλόγιον (και αμπλόγι ή αμπλόι, συναρτάται και με το αμπλάκημα). Ανήκουμε σε λαό (τέλος πάντων...) που μετέφρασε πρώτη φορά τον Shakespeare σε Σχακεσπεάρη, επομένως δεν θα μας αντισταθεί μία μονοσύλλαβη λέξη...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία