Ο Ελλαδίτης, και ιδιαίτερα ο Αθηναίος (κυπριακά).

(από το Ξενύχτικον «Μιραμπέλλα»)
Όσες εν αθήνα φκάλλουν τα μάθκια τους πάνω στους καλαμαράδες παντές τζιαι δεν εξανάδαν αρσενικό, χωρίς να καταλάβουν πως οι καλαμαράδες μας δουλέφκουν ούλλους σε ψιλό γαζί.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

Ψέματα, ψέματα ψέματα.

#2
vikar

Για τον ορισμό λες, ή για το παράδειγμα;... :-)

#3
Επισκέπτης

Το πρωτάκουσα«πουστοκαλαμαράς»Αρα ο επιτοπιος μεικτος πληθυσμος (ελλ. κ κυπρ. φανταρια)διεκδικει ανταγωνιστικα μεριδιο α\στο ταψι με το μουσακα β\στις ντοπιες καλλονεςΕξ αυτου συμπεραινω α¨οτι η μαρια ΣΙΓΟΥΡΑ εννοει το παραδειγμα β¨οτι τα ελληνοφανταρια ειναι το αντιπαλο δ(π)εος απεναντι στον ορατο κινδυνο να μειωθει κιαλλο ο ηδη περιορισμενος (απτην ακτογραμμη κ τη γκριζα ζωνη) πληθυσμος λουλουδιων!Συμπεραινω κιαλλα για τη μαρια αλλα δεν ειναι επι του παροντος .

#4
Ο ΑΛΛΟΣ

Πώς προκύπτει αυτό; Καλαμαράς είναι ο γραφιάς, ο λόγιος (από το καλαμάρι = μελανοδοχείο). Στον άλλο ορισμό υπάρχει ένα σχετικό σχόλιο, αλλά δε με πείθει (και καλά οι Έλληνες έφεραν τη γραφή με καλαμάρι στην Κύπρο: αν είχε συμβεί αυτό το παράξενο, σίγουρα θα ήταν σε εποχές που η Κύπρος ήταν απλώς ένα από τα νησιά της κατακτημένης από διάφορους λαούς Ελλάδας. Η διάσταση Κυπρίων - Ελλαδιτών υπάρχει από τότε που έχουμε δύο ξεχωριστά κράτη.)

#5
Hank

Μήπως καλαμαράς= γραφειοκράτης;

#6
Επισκέπτης

Η λέξη καλαμαράς βγαίνει απο το χαρτί και καλαμάρι.
Καλαμαράς δεν σημαίνει τίποτα απο τα πιο πάνω που είπατε και ούτε χρησιμοποιείται ειρωνικά αλλά μόνο αναφερεται στους Έλληνες και τίποτα άλλο.

( Σαν τες καλαμαρούες εν έχει :) )

#7
vikar

(Έλα ρε κύριε καθηγητά, κι' οι κυπραίες καλές ειναι αφού... :-Ρ)

#8
Επισκέπτης

Η λέξη «καλαμαράς» σημαίνει απλά Ελλαδίτης στην κυπριακή καθομιλουμένη και τίποτα άλλο. Όταν ο όρος χρησιμοποιείται υποτιμητικά μπαίνει το πρόθεμα «πουστο-» (προφέρεται πππουshτοκαλαμαράς). Η λέξη «πουστοκαλαμαράς» μπορεί να έχει διάφορες έννοιες, όπως «φαφλατάς», «μπλαμπλάκιας», ξερόλας, καλοπερασάκιας, παρτάκιας ή πονηρός ανθρωπος που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αφέλεια κάποιου άλλου (συνήθως κυπραίου) για χρηματικό ή άλλο όφελος.
Παράδειγμα: «Προψές ούλλην την νύχτα έταζε μου τον ουρανό με τ' άστρα τζαι τώρα παίρνω τον τζαι δεν το σηκώνει ο πουστοκαλαμαράς».

#9
Επισκέπτης

ενα εχω να πω ντροπη σας γιατι εμεις δεν σας φερομαστε ετσι

#10
Galadriel

Γιώργο με ποιον είσαι με μας ή με τους άλλους; :-/

#11
Επισκέπτης

stixoi apo rebetiko
kalamaras=athinaios

Ο φασολάς

Έλληνας φασολάς, Ιταλός μακαρονάς
Τούρκος καλέ πιλαφάς, και Εγγλέζος πατατάς.
Όπου Χιώτης Παντελής, και Αξιώτης καραλής
Αθηναίος καλαμαράς, Περαιώτης λιμενάς.

Μα ‘γενίτης κανατάς, Μεθενίτης αχλαδάς
Ποριώτης λεμονάς και Ιβραίος φουκαράς.

- Μπράβο Μπάτη

Κρανιδιώτης λαδάς, Σπετσιώτης ψαράς,
Τσάκωνας μανταρινάς και Ναυπλιώτης ντοματάς.
Μα Αργίτης πρασάς, Μωραΐτης παλικαράς,
Καλαματιανός γυναικάς, Κουλουριώτης χορεφταράς.

Στίχοι: Γιώργος Μπάτης, Αμπάτης
Μουσική: Γιώργος Μπάτης, Αμπάτης
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Μπάτης, Αμπάτης

#12
Giorgosl_cy

για τον Γιώργο: Γιώργο άσε να κρίνουμε εμείς να μας φέρεστε έτσι ή διαφορετικά. Μην κρίνεις βλέποντας μόνο τη δική σου συμπεριφορά.

#13
iron

ο γιώργος δεν υπάρχει πια, τον πάτησε το τραίνο, σο μη σκας!

#14
Λάκωνας

Το πρώτο που διάβασα "1. καλαμαράς" είναι άψογο, πλήρες και με ιστορική αναφορά για το πώς προήλθε ο όρος. Το "3. καλαμαράς" το έγραψε ένας αμόρφωτος Ελλαδίτης που ακόμα να μάθει πως οι Κύπριοι είναι εθνοτικά Έλληνες. Το πιο πιθανόν είναι πως ποτέ δεν θα μάθει πως στη Μεγαλόνησο της Αφροδίτης ζουν Έλληνες εδώ και 34 αιώνες. Κουμπάρε, απάντα στον εαυτό σου το εξής ερώτημα... Τι είναι αυτό που έχεις εσύ και σε κάμνει Έλληνα, και δεν το έχουν οι Κύπριοι;;;;;

#15
Λάκωνας

Το πρώτο που διάβασα "1. καλαμαράς" είναι άψογο, πλήρες και με ιστορική αναφορά για το πώς προήλθε ο όρος.

Το "3. καλαμαράς" το έγραψε ένας αμόρφωτος Ελλαδίτης που ακόμα να μάθει πως οι Κύπριοι είναι εθνοτικά Έλληνες. Το πιο πιθανόν είναι πως ποτέ δεν θα μάθει πως στη Μεγαλόνησο της Αφροδίτης ζουν Έλληνες εδώ και 34 αιώνες.

Κουμπάρε, απάντα στον εαυτό σου το εξής ερώτημα... Τι είναι αυτό που έχεις εσύ και σε κάμνει Έλληνα, και δεν το έχουν οι Κύπριοι;;;;;

#16
Λάκωνας

Γιατί δεν ανοίγετε κάνα Λεξικό αφού έχετε απορίες;; Να ξεκαθαρίσουμε πως τους όρους «Καλαμαράς» και «Ελλαδίτης» δεν τους εφηύραν οι Κύπριοι. Υπήρχαν είδη στη γλώσσα μας.
ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Καλαμαράς… 1) (Λαϊκό-Μειωτικό) Ο άνθρωπος των γραμμάτων, ο λόγιος, ΣΥΝΩΝΥΜΑ γραμματιζούμενος, εγγράματος, μορφωμένος. 2) (Διαλεκτικό, συχνά σκωπτικό ή μειωτικό στην Κύπρο) ο Ελλαδίτης. Προσέξτε όμως κάτι. Οι Κύπριοι όταν λένε «Καλαμαράς» ΔΕΝ είναι πάντα μειωτικό. Απλά επικράτησε από παλιά στην καθομιλουμένη αυτός ο όρος, ενώ σε επίσημο περιβάλλον (ΜΜΕ, Δικαστήρια κ.ά) χρησιμοποιείτε το -Ελλαδίτης-.

http://spartiatisarthra.blogspot.com/2004/01/blog-post.html