Η αύξηση, κατά τους δημοσιογράφους. Η φάρα αυτή έχει στο DNA της εσφαλμένο προγραμματισμό που την εμποδίζει να προφέρει ολοκληρωμένα την συγκεκριμένη λέξη. Το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, τόσο ώστε θεωρήσαμε αναγκαίο να καταχωρίσουμε την ελαττωματική αυτή προφορά ως αυτόνομο λήμμα... Είμαστε σίγουροι πως στο μέλλον η λέξη θα είναι πράγματι αύξη και θα θεωρείται οπισθοδρομικός όποιος την λέει ολόκληρη. Ακόμα αργότερα δε, θα αγνοείται παντελώς η αρχική της μορφή.

Μεγάλη αύξη σημείωσε ο μέσος όρος θερμοκρασίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πρόσφατες μελέτες αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στις πυρκαγιές της Πάρνηθας.

Πρβλ και να βοηθή'εις, -άειζ, -ήειζ, -ίειζ, -ώειζ, ζγκατάψυξ

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Συχνά και ως «αύξης».

#2
Hank

Κι όμως, στα αρχαία λεγόταν «αύξη». Είναι και όρος του Αριστοτέλους.

#3
iron

πάντως δε νομίζω να έχουν αυτό στο νου τους οι άχρηστοι!

#4
allivegp

Το ίδιο γραμματικό φαινόμενο επαναλαμβάνεται και στο «ανεξαρτοποίηση».

#5
iron

και στο κατάψξ

#6
joe909

Και βέβαια στα πάθη της στρατιωτικοποίησης - στρατικοποίησης - στρατοποίησης - αποστρατικοποίησης.

#7
j.b.

Αυτό το «κουσούρι» να τρώει τις συλλαβές το έχει σε αξιοσημείωτο βαθμό ο Καρατζαφύρερ, χωρίς να τον χαλεί ιδιαίτερα, στο βαθμό που ο λόγος του διακρίνεται για την «προφορικότητά» του. Πάντως μεταξύ δύο κακών, ενός που μιλά υπερβολικά γρήγορα τρώγωντας συλλαβές και ενός που μιλά απελπιστικά αργά σε φάση να βαράς ενέσεις, προτιμότερο το πρώτο.

#8
joe909

Στους παπάδες οι απόψεις διίστανται. Συνήθως ο τιμώμενος (μελλόνυμφοι, ευτυχείς γονείς, οικογένεια του μεταστάντος) θέλουν να τα πει «όλα τα γράμματα» ο παπάς, το υπόλοιπο εκκλησίασμα όμως το εκτιμά ιδιαίτερα όσο περισσότερο τα μασάει.

#9
iron

κάτι άλλο που λέγεται αβέρτα αλλά δεν έχει νόημα να λημματογραφηθεί και αυτό, είναι το «μααξύ» = στο μεταξύ.

#10
jesus

σχετικό με τα πιο πάνω είναι κ η «περιβαντολογική μελέτη», που εν προκειμένω νομίζω είναι προϊόν της σύγχυσης κ της κακής χρήσης των όρων «περιβαλλοντικός» κ «περιβαλλοντολογικός», κ όχι τόσο φάγωμα συλλαβών στη 2η λέξη.

#11
deinosavros

Α, όχι, μην τα μπερδεύεις. Αυτή είναι η μελέτη η σχετική με το περιβάντο :-P