Αρχικά ο άνθρωπος του Θεού, ένας μουσουλμάνος ασκητής ο οποίος έχει πάρει όρκο φτώχειας. Για να πετύχει την θρησκευτική έκσταση, ο δερβίσης περιστρέφεται χορεύοντας (βλ. φωτο 1).

Για λόγους άγνωστους και ανεξήγητους, ο όρος δερβίσης στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιείται μεταξύ ανδρών (στην κλητική πάντα) εναλλακτικά προς άλλες δημοφιλείς προσφωνήσεις όπως καρντάση, πρόεδρε, αρχηγέ, δικέ μου, ψηλέα, αδελφέ, φιλάρα κλπ.

Απ' όλες τις εναλλακτικές προσφωνήσεις το δερβίση κάνει λίγο πιο μάγκικο (βλ. φωτο 2), ξεφεύγοντας πολύ από την ορίτζιναλ εκδοχή της λέξης (βλ. φωτο 1 και 2 εναλλάξ μέχρι να γίνει ξεκάθαρο).

- Έλα πασά μου, τι χαμπάρια; Δεν σε είδα στην Τούμπα την Κυριακή.
- Έλα ρε δερβίση... ήμουν Χαλκιδική με το μωρό και μου τα ζάλισε να φύγουμε λέει βράδυ για να μην έχει κίνηση, και πάει το ματσάκι. Πάμε για καμιά φραπεδιά να τα πούμε ρε δικέ μου;

(από acg, 01/05/08)(από acg, 01/05/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Paparas

Εχω την εντυπωση οτι δερβισης ειναι και ο μαγκας μερακλης, ο 'ανατολιτης'... ισχυει;

#2
acg

βλ. φωτο 2 ;)

#3
jorje26

Έλα που ο ΙΕ δεν γουστάρει να δείξει 2η φωτό! Argghhh...

#4
mac1

Η χρήση τουρκικών όρων απο τους κατοίκους της (νοτίου) Βουλγαρίας είναι έμμεση αναγνώριση της λίαν αμφιλεγόμενης καταγωγής τους?

#5
Επισκέπτης

δερβίση σε γενικές γραμμές λέμε κάποιον όταν αυτός κρατάει τον λόγο του,χωρίς λικνιστά βαδίσματα, λέει πάντα την αλήθεια ντόμπρα και σταράτα και δεν κουτσομπολεύει. Αυτά ουσιαστικά λέει και το δόγμα του: όχι ψέμματα, να κρατάει τον λόγο του δίοτι είναι αφοσιωμένος ολοκληρωτικά στο Θεό και οφείλει λοιπόν να κρατήσει την αφοσίωση χωρίς πισογυρίσματα και τέλος, να ασχολείται με τα δικά του αρνητικά και να τα καταπολεμά και όχι με των αλλων.