Αναφέρεται σε προϊόντα που τα πληρώνουμε ακριβά ή υπερτιμημένα, παρόμοια με αυτα που πωλούνται στα κυλικεία των πλοίων τα οποία, όντας μονοπωλιακά, συνήθως και παρανόμως υπερτιμώνται.

Πήγα στου Μπάμπη να πάρω έναν καφέ και τον πλήρωσα καραβίσιο ρε μαλάκα! Τον πούστη, 3 ευρώ τον καφέ... Πάει, ξεψάρωσε κι αυτός.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

θείο εδώ κάνεις λάθος. καραβίσιος καφές είναι ο άθλιος καφές, βλέπε ρόφτυμα. η αθλιότητα των καφέδων στα καράβια κ τα φέρυ μποτ έχει ξεπεράσει τα όρια του ούρμπαν λέτζεντ.

#2
jesus

αντιθέτως, κ σόρρυ για το σχόλιο σε δόσεις, το πανάκριβος απαντάται ως 'βαπορίσιος', παραπέμποντας στην τιμή που θα κόστιζε ένα βαπόρι.
φιλιά στην καλαμάτα!!!!

#3
poniroskylo

Εγώ το ξέρω ως εξής: Ο ακριβός καφές είναι βαπορίσιος αλλά όχι γιατί κοστίζει όσο ένα βαπόρι αλλά γιατί στα βαπόρια παλαιόθεν υπερχρέωναν, με τη λογική 'πού θα πας κορόιδο, δεκαοκτώ ώρες εδώ μέσα θα πιεις κι έναν καφέ'. Και δεν είναι μόνο ο καφές, στα πάντα πιάνουν κώλο - εξ ου και η έκφραση για οτιδήποτε βλακωδώς ακριβό -> 'το πλήρωσα βαπορίσιο'.

Τώρα, η θεία μου, που τα γνωρίζει αυτά τα θέματα, λέει καραβίσιο τον σκέτο νες χωρίς ζάχαρη και χωρίς χτύπημα - το πολύ πολύ ανακάτεμα με κουτάλι ή δάχτυλο. Και είναι καραβίσιος διότι στη βάρκα, στο καϊκι κλπ είναι ο μόνος καφές που ίσως και να μπορείς να κάνεις δεδομένου ότι πράματα όπως φωτιά, σέικερ και ζάχαρη είναι περιττές πολυτέλειες.

#4
John Kar

Ανηψιέ, ομολογώ ότι μου τοποθέτησες διόπτρες. Επίκειται διόρθωση, με τον δικό σου ορισμό. Χαιρετίσματα από τα Ζωνιανά.

#5
jesus

για το βαπορίσιος το δέχομαι ως πιθανή ερμηνεία.
τον καφέ που περιγράφεις ως καραβίσιο, εγώ τον ξέρω ως φραπέ μπλουμ, κατά τις πατάτες μπλουμ.

#6
poniroskylo

j, η ουσία είναι ότι σωστά τον χαρακτήρισες ρόφτυμα. Και ελπίζω να μην το δει αυτό η θεία μου.

#7
jesus

έτσι τον πίνει κ ένας ξάδερφός μου, αλλά ελπίζω να μην είναι η θεία σου, γιατί έτσι κ το μάθει θα μας δείρει κ τους δύο.

#8
acg

Τι δινετε για να μην το πω στη θεια του poniroskylou?

#9
Cunning Linguist

Jesus έγραψες!

#10
jesus

θξ Cunning Linguist. γράψου κ συ στο ΤΣΕΑ (βλ σχόλια στο λήμμα από την πόρτα σου περνώ...)
απλά δίνεις το μισθό σου στην ένωση κ παίρνεις πίσω τα @@ σου.

#11
eni_ups

Χαιρετώ..

Και εγώ ως «βαπορίσιος» το ξέρω. Για να είμαι ακριβής ως «παπορίσιο»...λ.χ. Παπορίσια τα πλερώσαμε.

#12
electron

ο βαπορίσιος ο καφές είναι ο ελληνικός που φτιάχνεται με το ρουξούνι της μηχανής του εσπρεσοκαπουτσίνο. Ως εκ τούτου, επειδή δεν φουσκώνει αργά, οι κόκκοι είναι αναμεμειγμένοι, με αποτέλεσμα λιγότερο κατακάθι, αλλά το ρόφημα περιέχει κόκκους καφέ, με αποτέλεσμα να αηδιάζεις ολίγο.

Ως ειδικός του καϊφέ, υπάρχει ένα κόλπο για να διορθώσεις τον βαπορίσιο. Ρίχνεις ένα μικρό παγάκι, ή λίγο παγωμένο νερό, με αποτέλεσμα να κατακάθονται οι κόκκοι.

#13
electron

τώρα, την έννοια βαπορίσιος-ακριβός, δεν την έχω ακούσει. Το έχω ακούσει για όλα τα άλλα είδη

#14
Khan

#15
allivegp

Πάντως στο παπόρι «Αγ. Ελένη» Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, ο αξιοπρεπέστατος εσπρέσσο χρεώθηκε 1.35 γιούρο και η επίσης μαμάτη φράπα 2.