Είναι γνωστό το κόλλημα των ΚουΚουέδων με το κόμμα τους, όπως επίσης η ιεραρχία μέσα στο κόμμα, η αυστηρή κομματική γραμμή, τα ΚΝΑΤ, η καθημερινή ανάγνωση του Ριζοσπάστη και η ιδιόμορφη κομμουνιστική διάλεκτος με κατάχρηση λέξεων όπως προβοκάτσια, λούμπεν προλεταριάτο, πάλη των τάξεων κτλ.

Οι παραπάνω υπερβολές συνοψίζονται στην έκφραση: το πολύ το ΚΚ κάνει το παιδί μαλάκα, που τελικά κατέληξε να σημαίνει ότι η εκτροπή από το μέτρο δεν είναι καλό πράγμα («παν μέτρον άριστον» ή «μηδέν άγαν», όπως έλεγε και ο Χίλων, ή αλλιώς: είπαν του ζουρλού να χέσει, κάθισε και ξεκωλιάστηκε).

Η έκφραση αυτή αποτελεί παράφραση μιας άλλης παλιότερης που διακήρυσσε πως «το πολύ το τάκα-τάκα κάνει το παιδί μαλάκα». Το τάκα-τάκα ήταν ένα παιχνίδι με δύο πλαστικές μπάλες δεμένες σε ένα κορδόνι, πολύ πορωτικό για το παιδί που το έπαιζε και πολύ σπασαρχίδικο γι' αυτός που άκουγαν τον δυνατό του ήχο με τις ώρες.

Υπάρχει βέβαια και η απολιτική εκδοχή της έκφρασης, που εστιάζει στο αχαλίνωτο ψωλοβρόντι: το πολύ το τίκι τάκα κάνει το παιδί μαλάκα.

  1. - Λοιπόν, θα έρθεις να παίξουμε κανένα παιχνιδάκι στο κομπιούτερ;
    - Όχι, αυτά είναι κατασκευάσματα της καπιταλιστικής προπαγάνδας για να αποκοιμιέται το λούμπεν προλεταριάτο. Είναι το νέο όπιο του λαού, κι εσύ που μου ζητάς τέτοια πράγματα δεν είσαι παρά νεροκουβαλητής στον μύλο της αντίδρασης!
    - Α καλάαα... Το πολύ το Κάπα Κάπα κάνει το παιδί μαλάκα!

  2. - Τι παπάρας είναι αυτός ο Στάθης να πούμε, όλο βλακείες κάνει...
    - Ε, το πολύ το τίκι-τάκα κάνει το παιδί μαλάκα, δεν το ξέρεις;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

χαχα. επίσης,
κάπα-κάπα-ε
το πτώμα σου, λαέ
κ άλλα τέτοια ωραία. υπάρχουν κ κνίτες που λιώνουν στις ντότες πάντως, όλως παραδόξως (;;).

#2
Azargled

Γαμάτο το λήμμα... ξέρω αρκετούς τέτοιους κολλημένους και από κοντά, στις σχολές ειδικά...

#3
smoke

Πρέπει να πρωτοκυκλοφόρησε στις καταλήψεις το '79.
Έπεφτε και πολύ ξύλο τότε.Ή είναι πιο παλιό;