Ως εξειδικευμένη εφαρμογή του ορισμού που δίνει ο foobaras εδώ, η λέξη λεβεντομαλάκας έχει ενίοτε και πολιτική φόρτιση.

Χαρακτηρίζει, το άτομο που άκριτα εμμένει σε κάποιες πολιτικές ή ιδεολογικές απόψεις και τις διακηρύσσει θορυβωδώς - δεν έχει σημασία ποιες ακριβώς είναι οι απόψεις αυτές αν και, συνήθως, είναι ακραίες.

Επειδή επιμένει και φωνάζει, ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του λεβέντη - και, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, όλοι οι άλλοι, πλην κάποιων ομοϊδεατών του, τον θεωρούνε μαλάκα.

Παλαιότερα, ο χαρακτηρισμός αποδίδονταν κυρίως σε οπαδούς της παραδοσιακής, δογματικής αριστεράς - π.χ. σε Κνίτες με χαυλιόδοντες. Στη δεκαετία του '80 περιέλαβε και τους λεγόμενους «αγνούς Πασοκτσήδες» - τύπους που γνησίως θεωρούσαν το «Ζαβαρακατρανέμια» μουσική, και που όταν ερχόταν στο κέφι τραγουδούσαν (δυνατά, εννοείται) «θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς». Στη δεκαετία του '90, η χρήση βαθμιαία μετατοπίσθηκε προς τα δεξιά - μέχρι και ως τα hardcore εθνίκια. Πιο πρόσφατα, η λέξη λεβεντομαλάκας έχει προσλάβει ένα νέο εύρος, έχει ξεφύγει από τις κομματικές ταμπέλες και πάει πολύ συχνά πακέτο με τη λέξη Ελληνάρας ή και Ελληναράς - είναι, ας πούμε, ο τύπος ο οποίος παίρνει προσωπικά αυτά τα συκοφαντικά που λέγονται ότι ο Μεγαλέξαντρος ήταν πούστης και πραγματικά προβληματίζεται αν αυτές οι φήμες βγήκαν στην Αγγλία (διότι εκεί, ως γνωστόν, είναι όλοι πούστηδες) ή στην Αμερική (διότι εκεί, ως γνωστόν επίσης, κάνουν κουμάντο οι Εβραίοι).

Πέραν των κομμάτων, το είδος ευδοκιμεί στον στρατό, στην Κύπρο και, εσχάτως, στο Ίντερνετ - βλ. και e-λληνάρας.

  1. Πρώτο πόστο, το 1971, φύλακας στα κρατητήρια της Μπουμπουλίνας, να παραστέκεται στα βασανιστήρια. Τότε αποκαλούσε «λεβεντομαλάκες» τα «κομμούνια» που δεν έσπαγαν. Στα πενήντα του, σε αρμονία με το προοδευτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, προσάπτει το «λεβεντομαλάκας» στους έλληνες εθελοντές της σερβικής Βοσνίας. (Από βιβλιοκριτική - αναφέρεται στον αστυνόμο Χαρίτο, ήρωα των μυθιστορημάτων του Πέτρου Μάρκαρη)

  2. Μιας και ειχε τσαμπα φαι λεμε δεν παμε , να εχουμε να λεμε οτι μπηκαμε και σε μασονικη στοα. Η μαλακια ειναι οτι οι ωρες λειτουργιας για το κοινο ηταν κατα τις 5.30 (οι κλασσικοι μαλακες Αγγλοι που δεν εχουν καταλαβει οτι ολος ο πολιτισμενος κοσμος εκεινη την ωρα παιρνει την σιεστα του.

Να και ο κλασσικός ο λεβεντομαλάκας ξερόλας Ελληνάρας. (Από Forum)

  1. Η μοναδική ευκαιρία από Μπανανία να γίνει Ευρώπη ο τόπος που ζούμε, είναι να τον κυβερνήσει ένας άνθρωπος σαν τον ΓΑΠ. Έχει ήθος, πολιτισμό και μόρφωση. Είναι εκλεπτυσμένος και ικανότατος. Οι φιλόδοξοι τραμπούκοι με το ύφος καρχαρία και τα κυβικά Ποτέμκιν ας χαμηλώσουν τους τόνους τους γιατί ο Έλληνας δεν θα είναι για πολύ ο γνωστός λεβεντομαλάκας βλαχάκος που εμπιστεύεται εκείνους που φωνάζουν πιο δυνατά αλλά εκείνους που διαθέτουν πραγματική ποιότητα και στόφα σύγχρονου αρχηγού. (Από φόρουμ σε site του ΠΑΣΟΚ)

cavalaria "levedomalacchi" (από xalikoutis, 23/10/08)Στην πολιτική ανασκόπηση ξέχασες την Ένωση Κεντρώων, το κόμμα των ηρώων με τον Λεβέντη ονόματι και χάριτι! (από Hank, 04/02/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

άρχων

#2
xalikoutis

εξαιρετικό, σπεκ