Λέγεται όταν κάτι είναι πολύ ωραίο. Προέρχεται από το ΜADE IN ENGLAND.

Το κουστουμάκι είναι μέγκλα!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

το έχω γράψει και αλλού. ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ. το μέγκλα χρησιμοποιείται ως επίθετο ή τροπικό επίρρημα κ όχι ως χρονικό. ΔΕΝ μπορεί να εισάγεται ο ορισμός του με το όταν.

#2
Cunning Linguist

Έλα μωρέ, εδώ τα μισά ήταν γραμμένα greeklish και τα άλλα μισά ellhnika... Πάντως αν πάρουμε ως εννοούμενο ρήμα της κύριας προτάσεως το λέγεται και δεν πολυψάξουμε για λεπτομέρεια στο νόημα, δεν κωλώνουμε πουθενά!

#3
liakos50

Πολύ σωστά, η λέξη «μέγλα» προέρχεται απ' το αγγλικό «made in england» αλλά ίσως είναι λιγώτερο γνωστό ότι την καθιέρωσαν οι έλληνες ναυτικοί παραφθείροντας την original αγγλική φράση, όπως και πολλές άλλες λέξεις και φράσεις της αγγλικής (βατσιμανης=watchman, κομοθέσιο=accommodation κτλ).

#4
sarant

Με όλο το σεβασμό, αλλά είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν προέρχεται από το made in England, συν τοις άλλοις επειδή έχει αποδελτιωθεί σε πολύ παλιότερα κείμενα.

Το meglio που έλεγε ο Μπαμπινιώτης το έχει αλλάξει στις νεότερες εκδόσεις του λεξικού του. Τώρα έχει ότι είναι απο το ποντιακό μέγκλα που σημαίνει, λέει, το γεννητικό μόριο ζώου. (Ε, άμα είναι μεγάλο είναι και ωραίο). Εχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για τη θεωρία αυτή, αλλά δεν έχω βρει κάτι άλλο καλύτερο. Πάντως, το made in England αποκλείεται.

#5
Επισκέπτης

Ανεξάρτητα αν υπάρχει η λέξη μέγκλα ή μέγκλος στα ποντιακά ή μάγκλαρος στον Ροιδη ή η ιταλική λέξη meglio , η λέξη μεγκλα δεν χρησιμοποιείται ποτέ μόνη της, αλλά σαν επίθετο ή τροπικό επίρρημα και πάντοτε σαν λέξη της μάγκικης γλώσσας.Συμπέρασμα πρέπει να την φτιάξαμε από το made in england και ας μη ψάχνουμε ελληνική ριζα...

#6
vikar

Ο αριστέο δέν έχει δίκιο, η λέξη χρησιμοποιείται μιά χαρά μόνη της. Ο Τσίρκας (που έχω ξαναπιάσει απο χθές τα διηγήματά του, οπότε πολύ πιθανό να σας πρήξω με αποδελτίωση για κάποιον καιρό), γράφει στο «Ένα πορτοκαλί φεγγάρι» (1956):

Ο γέρος έκανε ένα μορφασμό σά να γευότανε κάτι στυφό. «Ού, να χαθείς», είπε. «Όλο ιδέα και μέγκλα. Ομως όλους σας τραβούν από τη μύτη τα θηλυκά!»

#7
MXΣ

ρε ανήψια μήπως τελικά είναι απλός αναγραματισμός / ποδανισμός με ημίζ κατάληξη;

Για του λόγου το αληθές κοιτάξτε το θαύμα που θα συντελεστεί μπροστά στα μάτια σας! Γκαγκάν γκαγκάν:

(πιθ. εκ του μσν. γκλάμουρος ->) glamour -> γκλάμουρ -> γκλαμέ -> μεγκλά (-> πιθ. μελ. μρφ. γκέλαμ')

#8
vikar

Δέ ξέρω, πόσο παλιό φαινόμενο είναι τα ποδανά;...