Αυτός που θέλει να δείχνει τον πλούτο του (τον οποίο δεν έχει τις περισσότερες φορές). Απο τον μικρασιάτη βιομήχανο των αρχών του 20ου αιώνα Πρόδρομο Αθανασιάδη «Μποδοσάκη» ο οποίος βέβαια δεν επιδείκνυε τον πλούτο του αλλά, ως πρωτοπόρος της ελληνικής βιομηχανίας που ήταν, ήταν από τους πιο πλούσιους έλληνες της εποχής του.

- Πατέρα φέρε 100 ευρώπουλα να πάω εξω.
- Ήμαρτον ρε Τάσο. Δικός μου γιος είσαι, όχι του Μποδοσάκη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
acg

Σ' οτι αφορα τον ορισμο, σχετικο λημμα ειναι και το πολ μουρ, αλλα εκει στο παραδειγμα μας τα μπερδεψες λιγο προεδρε.

#2
rigo21

OK το ξέρω, αλλά είχα την εντύπωση ότι το «γιος του Μποδοσάκη» ακούγεται περισσότερο απο το «Μποδοσάκης» σκέτο.

#3
jesus

μάλλον ο εϊσιντισίδης εννοεί ότι στο παράδειγμα η λέξη είναι μια απλά μεταφορά κ ότι χρησιμοποιούμενη έτσι η λέξη δεν έχει λόγο να καταγραφεί ως λήμμα. μπορεί να μπει κάλλιστα ο ωνάσης, ο νιάρχος κ πολλοί άλλοι. τώρα, αν ο μποδοσάκης έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται έτσι σε βάρος των άλλων κροίσων (σκατά στους τάφους κ αυτονώνε), όπως πολλοί έχουν τρέξει αλλά ο λούης έγινε φράση, δεν το γνωρίζω.
το παράδειγμα είναι άστοχο, πάντως, κ δεν δικαιολογεί την ύπαρξη λήμματος.

#4
jesus

*μια απλή μτφρά ή απλά μια μτφρά, διαλέχτε κ πάρτε.

#5
poniroskylo

Ατός πα ο Εϊσιτζίδης, πόντιος εν; Τεμέτερος;

Και μια και τόφερε η κουβέντα, το Μποδοσάκης, ή Μποντοσάκης, είναι υποκοριστικό του Μποντός που είναι η Τούρκικη/Αρμενική/Καραμανλίδικη εκδοχή του Πρόδρομος. Ο Μποδοσάκης είχε γεννηθεί κοντά στην Καισάρεια και ήταν, νομίζω, Καραμανλής.

#6
acg

Ευουτος ο τουλαντουρτζης με το μουστακ που ερουζ' απαν' και τσεριζε τα λωματα τ', ο Κατσιφαρας μη εντον; Μω αναθεμαντον η νεραξιαν...

@ Poniroskylo: Εξ ου και Σεντ Μποντοζ, ειδυλλιακη τοποθεσια της ορεινης Χαλκιδικης, γνωστη για τις ποικιλες γαστριμαργικες απολαυσεις της, βλεπε σουβλακια. (σ.σ.: τα βορεια, αλλα να μην το κανουμε θεμα παλι...)

#7
jesus

@ Poniroskylo
ήρθε η ώρα του μποδοσάκη σα να λέμε δλδ;

#8
patsis