Η μάπα γκόμενα, το επονομαζόμενο και μπάζο. Η πατσαβούρα ούτως ή άλλως χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του μπάζου, αλλά γνωρίζουμε όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι η φύση του Έλληνος είναι ανικανοποίητη. Προκειμένου λοιπόν να αποδώσει αρτιότερα το μέγεθος της ασχήμιας μίας συγκεκριμένης γκόμενας και να εστιάσει στο ψητό, προσθέτει αφενός το κατά τ' άλλα συμπαθές και νοστιμότατο φρούτο που όμως έχει την ατυχία να είναι αισθητικά αποτυχημένο και αφετέρου το μουνί διότι κάνει καλό liaison που λένε κι οι Γάλλοι και εστιάζει ακόμη περισσότερο στο πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκφραση συνδέεται ιδιαίτερα με την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου το φαινόμενο της σταδιακής μεταμόρφωσης των γυναικείων σωμάτων σε κάτι που θυμίζει το προαναφερθέν φρούτο είναι πολύ συχνό. Συγκεκριμένα το κέντρο βάρους μετακομίζει νότια και η συσσώρευση λίπους δημιουργεί έναν δυσανάλογα μεγάλο όγκο στην περιοχή της περιφέρειας σε σχέση με το άνω μέρος του κορμού.

Κάργα σχετικό (και κατά βάση αντίθετο) λήμμα με την αχλαδομουνοπατσαβούρα είναι η τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα, αν μη τι άλλο διότι και τα δύο αντλούν αρχικά από τη φύση (χλωρίδα/πανίδα), αναφέρονται στο ψητό (μπρος/πίσω) και περιγράφουν σουρεαλιστικά πλην όμως με χρηστικά αντικείμενα (πατσαβούρα/σφυρίχτρα) το σύνολο.

- Ρε συ Βρασίδα, την είδες τη Μερόπη; Ρε πώς έγινε έτσι αυτή;
- Γάμησε τα. Όταν τη γνωρίσαμε ήταν τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα και τώρα έχει γίνει αχλαδομουνοπατσαβούρα...
- Άτιμη κενωνία. Άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις στα τάρταρα.
- Κάπως έτσι...

(από acg, 16/06/08)

Βλ. και αχλάδω, αχλαδομούνα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

Χωρίς να θέλω να σας προσβάλω αγαπητέ Εϊσιτζίδη, πιστεύω ότι λήμματα τέτοιου τύπου είναι αδόκιμα και στην σκλανγκ. Θυμίζουν γλωσσικές κατασκευές των πρώτων τάξεων του δημοτικού και δεν έχουν σταθερή μορφή. Δεν ανήκουν καν στις λεξιπλασίες, είναι λέξεις της στιγμής. Μπορεί ο καθένας να φτιάξει μια τέτοιου είδους λέξη, να πει δηλαδή: αχλαδοπατσαβουρομούνα, συφιλαχλαδοπουτάνα, τσιμπουκοξεφτιλοχλιχλοκωλιάρα, και χίλια δυο άλλα.

#2
acg

Χωρις να προσβληθω dear ironick και επιθυμωντας το ιδιο και δι υμας (αμην), θα μπορουσα να παραθεσω δεκαδες για να μην πω εκατονταδες παρεμφερη λημματα τα οποια ανηκουν στην κατηγορια Λεξιπλασια και διατρεχουν ολο το φασμα της πρωτοβαθμιας, δευτεροβαθμιας και πανεπιστημιακης εκπαιδευσης, του διδακτορικου συμπεριλαμβανομενου.

Θεωρω οτι το παρον σαιτ ειναι το κατ' εξοχην καταφυγιο για τετοιες λεξεις, διοτι αφου υπαρχουν και του εχει κανει εξωση ο Μπαμπινιωτης, που αλλου να πανε δλδ;

Επισης, η περιοδος κυησης για τη συγκεκριμενη λεξη μου διαφευγει αλλα σιγουρα δεν ειναι ακριβως της στιγμης. Δεν γνωριζω ποσο πηρε για να βγει, αλλα ως πονημα ειναι μελετημενο, οπως βλεπεις και απο το σχετικο ορισμο. btw, δεν την εβγαλα καν εγω.

Τελος γιατρε μου, αυτο το τσιμπουκοξεφτιλοχλιχλοκωλιαρα καλο μου ακουγεται, αλλα με μπερδευει το τριτο συνθετικο λιγακι;)

#3
jesus

ειρήνη υμίν, αδελφοί μου.
θα μπορούσα να πω μια παραβολή, αλλά η απάντηση μάλλον θα είναι αυτή, οπότε θα μιλήσω ανοιχτά.
έτσι κ αλλιώς οι περισσότερες λέξεις τέτοιου τύπου ξεκινάνε από λεξιπλασία κ μετά καθιερώνονται ευρύτερα ή καθολικά (ποτέ ορθόδοξα), ή ξεχνιούνται. το ζήτημα είναι να μη γίνεται κατάχρηση κ να μην καταχωρίζουμε ό,τι μαλακία μας κατέβει, γιατί δεν τελειώνουμε, κ δεν είναι κ το νόημα του σάιτ αυτό.
κ η φλόμπα κάπως έτσι θα βγήκε, αλλά τώρα τη χρησιμοποιεί το πανελλήνιο. είναι λογικό βέβαια, κ φαντάζομαι αυτό παρατηρεί ο ιρονίκ (σα γότθος απ'το σχετικό αστερίξ μου ακούγεσαι, ή σε τονίζω μόνο εγώ στη λήγουσα;:Ρ) ότι δεν έχει νόημα να καταγράφονται αυτές οι λέξεις εν τη γενέσει τους γιατί παράγονται κατά χιλιάδες στις γραμμές παραγωγής μαλακίας αυτής της χώρας.
οτί σου εστί η βασιλεία, και η δύναμις και η δόξα, τσίου.

#4
acg

Ολα καλα, νο προβλεμο σενιορ. Και στο φιναλε, αν οι μοντουλες θεωρησουν οτι ειναι αδοκιμη για το σαιτ, ας την κατεβασουν ρε αδερφε, δε χαλασε ο κοσμος. Απλα, κοιτουσα την κατηγορια λεξιπλασια και θεωρω οτι παει γαντι εκει μεσα. ιρονίκ μαι φρεντ, νο χαρντ φιλινγκς;)

#5
acg

Για να μη μιλησω για την ευεργετικη και καταπραϋντικη δραση του Θεανθρωπου... :)

#6
jesus

δεν είμαι κομπρέσσα ρε θείο...:)

#7
Cunning Linguist

«...δεν έχει νόημα να καταγράφονται αυτές οι λέξεις εν τη γενέσει τους γιατί παράγονται κατά χιλιάδες στις γραμμές παραγωγής μαλακίας αυτής της χώρας.»

Χάχα! Μαλακία, η βαριά βιομηχανία της χώρας μας... Λες για αυτό να λένε ότι είναι βαριά η βούρτσα του τσολιά; :Ρ

#8
jesus

μάλλον φταίνε τα απωθημένα ότι δεν είχαμε ποτέ βιομηχανικό καπιταλισμό στη χώρα:Ρ

#9
Galadriel

Αχ τί ωραία, μ' αρέσουν τα χάπυ έντινγκς, και για πέτε, μετά από αυτό πότε τον αγαπήσατε τον αψγ και τον κάνατε έναν από σας;

#10
patsis

Δεν θά 'χουμε καλά ξεμπερδέματα με τις νοσταλγίες Μες, να μου το θυμηθείς...

#11
Galadriel

Γιατί καλέ, θα νιώσουμε καλύτερα.

#12
jesus

χάχα, τον είχα ξεχάσει αυτόν το διάλογο...τι ωραία που ήταν τότε....

#13
Galadriel

Ε, ναι, τότε που τα disclaimers περιορίζονταν σε «δεν είμαι κομπρέσα ρε θείο» και δεν είχαν φτάσει ακόμα σε διάσταση «δεν ξέρω γω από μπουρδελότσαρκες».

#14
iron

ρε εισιτζή!! έχουμε περάσει από τέτοια εμείς οι δυό; μία σου και μία μου; πωπωωω! το παίρνω πίσω τώρα κιόλας!

#15
vikar

αυτο το τσιμπουκοξεφτιλοχλιχλοκωλιαρα καλο μου ακουγεται, αλλα με μπερδευει το τριτο συνθετικο λιγακι;) ατσεγκές, 17/06/08 Νά λοιπόν που ένα χρόνο μετά ξεκαθαρίζει τουλάχιστον κάποια πράματα ο αλίβ...