Κάποιος που: - προσπαθεί να λύσει τα ανεξήγητα και του αρέσει να μπερδεύεται σε δολοπλοκίες, υποπτεύεται τους πάντες και τα πάντα, δεν εμπιστεύεται κανέναν, δεν του παίρνεις μυστικό, είναι μόνιμα καχύποπτος, το μυαλό του πάει πάντα στο πονηρό και φαντάζεται συνεχώς ιστορίες συνωμοσίας ακόμα κι αν αυτές δεν υφίστανται. Συνώνυμη έκφραση για άντρα:
Πουαρώ
Συνώνυμη εκφράσεις για γυναίκα:
Αγκάθα Κρίστι

- Όταν ο Δημήτρης ακούει για ακρίβεια ψάχνει τους ενόχους, όχι όμως τους οφθαλμοφανείς, αλλά αυτούς που κινούν τα νήματα. Όσο πιο μυστήριο έχει το story τόσο πιο αληθινό το βρίσκει. Όταν πάλι ακούει για φτήνια φαντάζεται μαύρο χρήμα, λαμογιά, κακή ποιότητα, εξαπάτηση εργαζομένων - Καλά, τι Σέρλοκ Χόλμς είναι αυτός ρε; Μιλάμε... το άτομο δεν παίζεται με τίποτα!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Σέρλοκ μπάρμαν, είπα να το μοιραστώ.

Παρεμπιπτό, εννοείται οτι λέμε (και στα ελληνικά) σέρλοκ, και για οξυδερκή, ευφυή παρατηρητικά άτομα, απλά, χωρίς να φαντασιοπληκτούν ή να συνωμοσιολογούν. Και μάλιστα δέ θυμάμαι να τό 'χω ακούσει οπως το δίνει επάνω ο Γκάτζ.

#2
Rebelais

Επιπροσθέτως, πλέον ο χαρακτηρισμός θα έπρεπε να σημειωθεί ότι μπορεί να φέρει και ειρωνικό χαρακτήρα, στην περίπτωση που κάποιος κάνει ένα προφανές και αυτονόητο σχόλιο, και ιδιαίτερα ως απόρροια έντονης νοητικής διεργασίας. Βλ. και αγγλιστί εκφράσεις όπως: «No shit, Sherlock», και «Thank you, Captain Obvious» στο γνωστό και μη εξαιρετέο Βικτιονάριον: http://en.wiktionary.org/wiki/no_shit,_Sherlock