Έτσι αποκαλούν αρκετοί Κύπριοι ειρωνικά τους Έλληνες. Αυτοί πιστεύουν πως οι Έλληνες είναι παραμυθιασμένοι με το λόγιο στυλ τους, τη χώρα τους, τον πολιτισμό τους.

Κύπριος: Ο Καλαμαράς ξέρει τα πάντα, για τα πάντα και πάντα έχει δίκιο. Θεωρεί πως τα νησιά του Πάσχα είναι Ελληνικά, πως η Αμερική ανακαλύφθηκε από τον Οδυσσέα, πως οι Έλληνες έχουν διαφορετικό DNA κλπ.

Οι Έλληνες θεωρούν πως όλοι οι άλλοι λαοί θέλουν να είναι Καλαμαράδες, αλλά δεν μπορούν. Γι' αυτό αδικούν την Ελλάδα στις διεθνείς οργανώσεις, επειδή ζηλεύουν. Θεωρούν πως η Ελλάδα έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στον κόσμο.

Λένε πάλι πως η φέτα είναι το καλύτερο τυρί. Τα υπόλοιπα είναι άσπρα και κίτρινα σκατά.

Kyrios Kalamaris (από Vrastaman, 19/09/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει η ποιό πάνω εξήγηση/ερμηνεία. Καλαμαράς προέρχεται απο το γεγονός ότι την γραφή στην Κύπρο με το καλαμάρι την έφεραν οι Έλληνες. Τωρά αν μερικοί είναι άμυαλοι, βλάκες και την χρησιμοποιούν διαφορετικά σε μεμονωμένες στιγμές δεν μπορεί να την γενικεύουμε την στάση όλων των Ελλήνων της Κύπρου

#2
Λάκωνας

Το πρώτο που διάβασα "1. καλαμαράς" είναι άψογο, πλήρες και με ιστορική αναφορά για το πώς προήλθε ο όρος.

Το "3. καλαμαράς" το έγραψε ένας αμόρφωτος Ελλαδίτης που ακόμα να μάθει πως οι Κύπριοι είναι εθνοτικά Έλληνες. Το πιο πιθανόν είναι πως ποτέ δεν θα μάθει πως στη Μεγαλόνησο της Αφροδίτης ζουν Έλληνες εδώ και 34 αιώνες.

Κουμπάρε, απάντα στον εαυτό σου το εξής ερώτημα... Τι είναι αυτό που έχεις εσύ και σε κάμνει Έλληνα, και δεν το έχουν οι Κύπριοι;;;;;

#3
Λάκωνας

Γιατί δεν ανοίγετε κάνα Λεξικό αφού έχετε απορίες;; Να ξεκαθαρίσουμε πως τους όρους «Καλαμαράς» και «Ελλαδίτης» δεν τους εφηύραν οι Κύπριοι. Υπήρχαν είδη στη γλώσσα μας.
ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Καλαμαράς… 1) (Λαϊκό-Μειωτικό) Ο άνθρωπος των γραμμάτων, ο λόγιος, ΣΥΝΩΝΥΜΑ γραμματιζούμενος, εγγράματος, μορφωμένος. 2) (Διαλεκτικό, συχνά σκωπτικό ή μειωτικό στην Κύπρο) ο Ελλαδίτης. Προσέξτε όμως κάτι. Οι Κύπριοι όταν λένε «Καλαμαράς» ΔΕΝ είναι πάντα μειωτικό. Απλά επικράτησε από παλιά στην καθομιλουμένη αυτός ο όρος, ενώ σε επίσημο περιβάλλον (ΜΜΕ, Δικαστήρια κ.ά) χρησιμοποιείτε το -Ελλαδίτης-.

http://spartiatisarthra.blogspot.com/2004/01/blog-post.html