Ο ειδήμων. Ο όρος αυτός μπορεί να ειπωθεί, είτε για να επιβεβαιώσει τη φήμη κάποιου, είτε όμως για να την αμφισβητήσει. Ο όρος αυτός οφείλει την καταγωγή του στον τίτλο του ανώτατου διοικητή του θρησκευτικού-στρατιωτικού τάγματος των Ιωαννιτών ιπποτών των μεσαιωνικών χρόνων. Εξ ου και ο όρος «παλάτι του μεγάλου μαγίστρου» (Ρόδος). Του αναγνωριζόταν η ιδιότητα του ειδήμονος επί παντός επιστητού.

Ο Βασίλης, ένας νέος υπάλληλος σε τεχνικό τμήμα, είναι πελαγωμένος σχετικά με τη λύση σε ένα περίπλοκο τεχνικό ζήτημα και συζητά για αυτό με τον προϊστάμενο του τμήματος.
Βασίλης: - Ο Δημήτρης μου είπε να το κάνω με τον Α τρόπο, αλλά ο Κώστας μου λέει να το κάνω αλλιώς. Έχω μπερδευτεί.
Προϊστάμενος: - Κοίτα, δεν είμαι ειδικός σε τέτοιου είδους προβλήματα. Αυτό όμως που έχω να σου πω είναι πως σε τέτοιου είδους τεχνικά ζητήματα ο Κώστας έχει αποδειχτεί Μέγας Μαγίστρος. Προτείνω να τον ακούσεις.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Αλήθεια καιρό ηθελα να το ρωτήσω αλλα ξεχνούσα το μαγίστρος τονίζεται εσκεμμένα στην παραλήγουσα (αντί για το καθιερωμένο «μάγιστρος»);

Βέβαια, ο Τριανταφυλλίδης δίνει ενδιαφέρουσα ετυμολογία σχετικά με τον τόνο (δείτε εδώ).

#2
GATZMAN

Σωστός και πολύ ενδιαφέρον το link στο λεξικό. Το κατέγραψα όπως το άκουσα να λέγεται σε παρέα. Για την ιστορία γινόταν αναφορά σε κάποιον αρχικαμακιάρη.