Η έντονη αντίδραση της συζύγου/φιλενάδας σε μικρά ή μεγάλα «παραστρατήματα» του συζύγου/φίλου της. Εξέλιξη της παλαιότερης φράσης: «έπεσε παντόφλα».
Από τη γνωστή (αλλά όχι ιδιαίτερα σικ) μάρκα παντοφλών De Fonseca, η φράση χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου το αρσενικό του σπιτιού διαπράττει λόγω ή έργω αδίκημα έναντι της συζύγου/σχέσης του. Η απόκλιση από την επιτρεπόμενη (εκ της συζύγου φυσικά!) συμπεριφοράς μπορεί να είναι:
μικρή: - Πάλι δεν πέταξες τα σκουπίδια;
μεσαία: - Γιατί κοιτάς τη δεκαεννιάχρονη απέναντι;
μεγάλη: - Με ποιαν «έβλεπες το ματς» στο Baalux χτες;
τεράστια:- Με την καλύτερη μου φίλη ρε καθίκι; (ως γνωστόν το «φταίει ο ΟΤΕ» δεν πιάνει!)

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η παραπάνω κλιμάκωση είναι σχετική και η σημαντικότητα εξαρτάται απολύτως από την κάθε γυναίκα (βλ. θεωρία του χάους και ατέρμονες προσπάθειες κατανόησης της λειτουργίας του γυναικείου μυαλού με λογικές μεθόδους).

Το «έπεσε ΝτεΦονσέκα» χρησιμοποιείται συνήθως από φίλους του θύματος (καμία γυναίκα δεν χρησιμοποιεί εύκολα μια φράση που υποδεικνύει old school κατινιά τύπου παντόφλας, εκτός αν γίνεται χιουμοριστικά ή με τις φίλες της) και συνοδεύεται με το κατάλληλο ύφος και χροιά φωνής:
α. Επιθετικά σε έντονο ύφος για να συνέλθει το θύμα και να δείξει τσαγανό
β. Με περίλυπο ύφος για να υποδηλώσει κατανόηση και αλληλεγγύη
γ. Γελώντας για να δώσει ελαφρύ τόνο στην κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, η φράση χρησιμοποιείται ως γενικός όρος για την «τιμωρία» στην οποία υπόκειται το θύμα ανεξαρτήτως εάν η τιμωρία αυτή εκφράζεται με λόγο, χειροδικία ή άλλη έκφραση θυμού εκ μέρους της «αδικημένης» (π.χ. ρούχα στο δρόμο, γρατζούνισμα αυτοκινήτου, CD στην πυρά, κλπ.)

Γενικό: - Άσε Μήτσο, θυμάσαι που βγήκαμε το Σάββατο οι αντροπαρέα και γυρίσαμε στις 5; Έπεσε μια ΝτεΦονσέκα την Κυριακή, άλλο πράμα…

Επιθετικό: - Ξύπνα ρε μαλάκα Τάκη που σου ’χει ρίξει τη ΝτεΦονσέκα της αρκούδας η γκόμενα! Σχόλασέ την!

Συμπάσχoν: - Σε καταλαβαίνω Γιώργο. Χτες δεν έβαλα πλυντήριο και μού ’ριχνε ΝτεΦονσέκα η Μαρία όλο το βράδυ…

Χιουμοριστικό: - Μάγκες θα μαζευτούμε σήμερα να δούμε μπάλα ή θα πέσει ΝτεΦονσέκα;

Δες και ρίχνω, τρώω, πέφτω.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία