α. Οι νεότερες (και της μοδός) σαγιονάρες που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται από αφρώδες υλικό (με κάποιες παραλλαγές σε δέρμα). Σε αντίθεση με τις κλασσικές, λεπτές κίτρινες σαγιονάρες που κυκλοφορούσαν τις δεκαετίες του 70 και του 80, οι νέες διατίθενται σε άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίων.
Αναβιωτές του είδους, οι εταιρίες beachwear και streetwear, πρωτοστατούσης της Βραζιλιάνικης Reef. Με το μπουμ της αγοράς, όλες οι εταιρίες αθλητικών ειδών μπήκαν στο παιχνίδι, παρασύροντας και τους μεγάλους οίκους μόδας οι οποίοι ως συνήθως έφτασαν το είδος σε επίπεδα υπερβολής.

β. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, flip-flop χαρακτηρίζονται οι περιπτώσεις όπου δημόσια πρόσωπα (ως επί το πλείστον πολιτικοί), είναι αρχικά υπέρ ενός θέματος και ξαφνικά είναι κατά (ή το αντίστροφο). Η φράση χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις εκλεγμένων προσώπων (Γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου), όπου η αλλαγή της γνώμης τους συνδυάζεται με την αντίστοιχη αλλαγή της ψήφου τους για κάποιο νομοσχέδιο.
Τα flip-flop παίζουν μεγάλο ρόλο στις εκλογές (ως όπλο στα χέρια αντιπάλων), ειδικά όταν έχουν προκύψει για σημαντικά νομοθετήματα (π.χ. αμβλώσεις, συντάξεις, υγεία, άμυνα, μεταναστευτική πολιτική). Παράδειγμα: ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2004 John Kerry, κατηγορήθηκε ως flip-flopper λόγω των θέσεων και ψήφων του στη Γερουσία, στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ.

Στην Αγγλία, χρησιμοποιείται η φράση: U-Turn.

  1. Φίλε είδες τα φετινά flip-flop της Volcom; Απίθανα σχέδια.

2. - Καλά, ο Τατούλης πριν λίγο καιρό δεν έλεγε ότι δεν θα υπερψηφίσει το χωροταξικό νομοσχέδιο; Πώς και το ψήφισε τελικά; - Άσε με μωρέ, αν ήταν στην Αμερική θα τον λέγανε flip-flopper!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

στη δεύτερη σημασία του λήμματος έχω να προσθέσω ότι υπάρχουν κυκλώματα που στα αγγλικά ονομάζονται φλιπ-φλοπ, πάλι προφανώς ηχοποίητη λέξη. μάλλον έχει να κανει με τις εναλλαγές που παράγει στην έξοδο αναλόγως της εισόδου, κ ίσως από κει να προέρχεται η δεύτερη σημασία του όρου.
μάλλον έχουν να κάνουν με τις παντόφλες μόνο λογο της ομοιότητας του ήχου. αν είναι κάποιος πιο σίγουρος ας πει.
πραγματεία περί παντόφλας έσκασες, κ να διούμε πότε θα τη διαβάσουμε:)

#2
Επισκέπτης

Ξεκίνησα με το φραστ-φρουστ και αλυσιδωτά έπρεπε να ορίσω και τα άλλα!!
Ευχαριστώ για το rank και τα σχόλια O Lord! :-)

#3
acg

Σχετικο ειναι και το ιστορικο και εμβληματικο λημμα του παροντος σαιτ διχάλα 1-4.

#4
Επισκέπτης

Απόλυτο δίκιο και ρησπέκ acg :-)
Πριν προσθέσω ορισμούς τσεκάρω αν υπάρχει κάτι παρόμοιο αλλά ομολογώ ότι το Διχάλα 1-4 δεν το είχα ακούσει ποτέ και δεν θα μπορούσα να το φανταστώ.
Ως αποτέλεσμα, δυστυχώς δεν έβαλα σχετικό link στο παραπάνω...

#5
Επισκέπτης

Tα VOLCOM γαμούνε.

Όχι τα flip-flops.

#6
Groucho

Για τον δεύτερο ορισμό υπάρχει και το ιταλικό «voltafacce» που σημαίνει το ίδιο πράγμα.

#7
baznr

Οι τύποι λέγονται και γυαλοκαθαριστήρες

#8
teleiwmidis

http://www.youtube.com/watch?v=6qD65B1yy_0
το flip-flop σε μια αλλη μορφη για τρελα πριονια λεμε!