Η φράση εκφράζει με παθιασμένο τρόπο απόρριψη, βδελυγμία και αποστροφή, για ένα άτομο μια άποψη, μια ιδέα, μια κατάσταση. Η έκφραση προέρχεται από την αντίστοιχη ατάκα στη διαφήμιση της εφημερίδας «Καρφί», ατάκα που παραπέμπει σε ανάλογα θέματα.

- Τον θυμάσαι τον Πετρίδη;
- Ποιον, τον τέως βιομήχανο που ρήμαξε τη βιομηχανία που του είχε αφήσει ο πατέρας του;
- Ναι για αυτόν μιλάω. Αυτός λοιπόν αφού απέλυσε κόσμο και κοσμάκη, τώρα έχει το θράσος να κατηγορεί τον άξιο δήμαρχό μας και να θέλει... τι παρακαλώ; Τονίζει στους λόγους του πως θέλει να σώσει την πόλη βασιζόμενος στην «εμπειρία» που απέκτησε στο management και στην «κοινωνική ευαισθησία» του, που έδειχνε στο προσωπικό του. Θα επιτρέψουμε νέο εμπαιγμό;
- Στο καρφί, τον πούστη!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

Μήπως τυχόν προέρχεται από την εποχή των σταυρώσεων; Για να μας πει ο τζίζας...

#2
jesus

άσ'το κ πονάει ρε συ, όταν αλλάζει ο καιρός. μην τα σκαλίζεις αυτά

#3
vikar

Θα έλεγα πως η συγκεκριμένη φυλλάδα πήρε τ' όνομά της απο την έκφραση μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο:

για λόγια ή πράξεις που αντιμετωπίζουν αντικρουόμενες απόψεις με την ίδια έντονη κριτική διάθεση, κρατώντας θεωρητικά ίσες αποστάσεις και από τις δύο (Τριανταφυλλίδης).

Αποκεί και πέρα όμως, δέν έχει και άδικο ο Γκάτζμαν. Η ατάκα της διαφήμισης ήταν τόσο κολλητική ωστε να τη χρησιμοποιεί αρκετός κόσμος, με την έννοια μάλιστα που ορίζει ο Γκάτζ (η οποία διαφέρει αρκετά απο την έννοια του μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο).