Έκφραση που χρησιμοποιείται για να δαχτυλοδείξουμε λεκτικά την ανικανότητα ή την ασχετοσύνη κάποιου σε ένα τομέα, ενώ αυτός πιστεύει ότι τα πάει τέλεια, καταπληκτικά.

Η σύνταξη αποτελείται απο το ρήμα κλάνω σε χρόνο αόριστο + μία ιδιότητα ανθρώπινη και έπειτα το ρήμα βγαίνω εξίσου στον αόριστο και την δεικτική αντωνυμία-βέλος προς τον δεχόμενο την προσβολή.

Η λογική της φράσης είναι η εξής: Αυτό που κάποιος κλάνει, είναι κάτι λίγο, μηδαμινό, που δεν μπορεί να αποκτήσει καμία δύναμη. Δεν έχουμε ακούσει δηλαδή για αέρια που ηλεκτροδοτούν, κινούν, φωτίζουν (χωρίς βοήθεια αναπτήρα εννοώ), κλπ. Οπότε, παρομοιάζοντας κάποιον με την κλανιά κάποιου θέλουμε να δείξουμε ότι δεν του φτάνει ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι, δεν είναι ίσοι τελοσπάντων.

Τώρα το γεγονός ότι ο άλλος είναι γέννημα της κλανιάς κάποιου, θέλει να δείξει ότι κάπου θέλει να του μοιάζει κι όλο προσπαθεί μα δεν τα καταφέρενει.

Αν λοιπόν για παράδειγμα κάποιος αρχίσει να ασχολείται με μηχανές αλλά δεν ξέρει την τύφλα του κι εκεί που δεν είχε οδηγήσει ούτε ποδήλατο σκάει παραπαίοντας πάνω σε μία ΤDM παίζοντάς το γαμιάς, τότε ταιριάζει η σύνταξη: «κάτσε ρε φίλε, που έκλασαν οι μηχανόβιοι και βγήκες εσύ να πούμε».

"Όταν έκλασε ο Νίτσε, βγήκε ο Γιάλομ", παλιό καλό λολοπαίγνιο ενάντια σε γιαλόμες και γιαλόμους. (από Khan, 24/04/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

κ το γελιωδέστατο σύνθημα πασπ
'έσπασ' η καπότα του καπιταλισμού
κ βγήκαν τα κωλόπαιδα της δαπ-νουδουφουκού'
απλά επειδή το λήμμα παραπέμπει.

#2
xalikoutis

εεε νομίζω αριστερίστικο ήτανε

έσπασε η καπότα του καπιταλισμού
και βγήκαν τα κωλόπαιδα του εκσυγχρονισμού

επί Κινέζου

#3
mariahomorfi

=] καλο

#4
Επισκέπτης

μάγγεψαν τα μανταλάκια και κάνουνε μονόζυγο στο σύρμα!