Ειρωνικό παρατσούκλι για τον κ. Χριστόδουλο. Προκύπτει από:

μαύρη μπέρτα + Χριστόδουλος = Μπερτόδουλος

-Άκουσες το καινούργιο ανεκδοτάκι του Χριστόδουλου;
-Άσε με μωρέ με το Μπερτόδουλο και τις σάχλες του. Ο άνθρωπος έχει περισσότερο airtime κι από το Σεφερλή.

(από xalikoutis, 10/10/08)Μπερτόδουλος; (από BuBis, 07/09/09)Μπερτόδουλος; (από BuBis, 07/09/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
tompelamou

Στη δεκαετία του 80 υπηρχε και comic που υπήρχε ήρωας μπερτοδουλος

#2
Επισκέπτης

Ο Μπερτόδουλος ήταν ο βοηθός του Αστυνόμου Σαϊνη στις τελευταίες σεζόν.

#3
emkrit

Μπερτόδουλο έλεγαν την δεκαετία του '60 ένα συγκεκριμένο υπουργό Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος έκανε "επιχειρήσεις αρετής" στη Συγγρού και συνήθιζε να φοράει ένα παλτό-μπέρτα

#4
xalikoutis

επίσης ήταν εξελληνισμένο και ταλαιπωρημένο το όνομα Μπερτόλδος, Bertold στα Γκρόιτς

#5
GATZMAN

Πρέπει να ήταν και κάποιο πρόσωπο στον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη.

#6
Επισκέπτης

Μπερτόδουλος ήταν η βρισιά με την οποία αποκάλεσε ο κακός μάγος απο τα στρουμφάκια(οχι ο δρακουμέλ) τον Μπίλ την εποχή που ο γιόχαν και μπίλ με τα στουμφάκια γίναν ενα κινούμενο σχέδιο κατ' επιλογή του δημιουργού τους. Τοτε την στιγμή που ο κακός μαγος κλέβει την πριγκίπισα ο Μπιλ γραπώνει τον μαγο απο την μπερτα και η ελληνική μετάφραση(ελεύθερη) της προσβολής του μάγου ηταν αυτή.
Όταν ο φίλος μου Πέτρος ηταν 6 το 86' και βλεπαν ολα τα παιδάκια στην γειτονιά στρουμφακια στο μοναδικό βιντεο της γειτωνιάς εκεί στο νησί, τα παιδια γελόντας έλεγαν ο ένας τον άλλο Μπερτόδουλο παίζοντας . Έμελε αυτό να ξεχαστεί μέχρι το 93΄όπου ο Πέτρος μοναδικός στην παρέα του χωρίς παρατσούκλι, επρόκειτω να χαρακτηριστεί μπερτόδουλος για την υπόλοιπη ζωή του μέχρι και τώρα που μιλάμε, ενα όνομα που θα συνοδεύσει αυτόν και τον γόνο του για τις υπόλοιπες γεννιές. Η καλιτεχνική φλέβα στο τζαζ πιάνο το πάθος για την μελισοκομεία με το 93% θυμαρίσιο μέλι ως επιτυχημένος αγρότης και το συμπλήρωμα εισοδήματος στην ηλεκτρονέτ θα συνδεθούν αμιγώς με αυτό το όνομα,ΜΠΕΡΤΟΔΟΥΛΟΣ! με πολύ αγάπη οι φίλοι σου .

#7
jesus

μπερτόδουλος ήταν κι ο μπρεχτ

#8
Επισκέπτης

Ο Μπερτόδουλος, αν το ερευνήσετε καλύτερα θα μάθετε ότι υπήρξε υπηρέτης κάποιου Βασιλιά, κάποτε στην Ιταλία. Κωμικοτραγικές ιστορίες για το βίο του έχουν διασωθεί ως σήμερα, αφηγούμενες από τα στόματα μεγάλων ηλικιακά ανθρώπων.

#9
BuBis

Φυσικά αναφέρεσαι στην σειρά ιστοριών Bertoldo, Bertoldino e Cacasenno της αναγεννησιακής Ιταλίας (ανθολογημένα πρώτη φορά το 1620), οι οποίες φτάσαν μάλιστα στους Ιταλικούς κινηματογράφους 3 φορές...

Βερτόλδο στα Ιταλικά έφτασε να σημαίνει τον αγροίκο μεν αλλά και καπάτσο χωρικό...

#10
Επισκέπτης

Ακριβώς. Παράλληλα συναντάμε παραλλαγές του ονόματος όπως Μπερτόλδος και Μπερτολδίνος.

#11
aoratimelani

Η Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα λέει: μπερτόδουλος και μπερτόλδος = ο πονηρός χωρικός (από το όνομα Μπερτόδουλος / Μπερτόλδος, κύριο πρόσωπο της σάτιρας «Πανουργίαι υψηλόταται Μπερτόλδου» του Ιταλού Τζούλιο Τσέζαρε ντε λα Κρότσε).

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πώς ακριβώς το Μπερτόλδος έγινε Μπερτόδουλος - κάποιο ευφυολόγημα παλιού μεταφραστή ίσως;

#12
aoratimelani

Α, και απ' ό,τι βλέπω στη σελίδα της Βίκι για τον μυθιστοριογράφο Κρότσε, ο Μπερτολντίνο ήταν γιος του Μπερτόλντο και όχι απλώς μια παραλλαγή του ονόματος.