Ιστορική έκφραση, η οποία περιγράφει το σοβαρό και βλοσυρό ύφος που επιδεικνύουν κάποιοι σε διάφορες καταστάσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις φόβου και σεβασμού. Συνώνυμο του υπερόπτη. Οι Καρδινάλιοι ως γνωστόν είναι ανώτατοι κληρικοί της καθολικής εκκλησίας, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην εκλογή του πάπα και να εκλεγούν οι ίδιοι, κάτι αντίστοιχο με τους Ορθόδοξους Επισκόπους. Πριν τη Γαλλική Επανάσταση, όταν η Εκκλησία στη Δύση είχε ακόμα πολιτική δύναμη, οι καρδινάλιοι ήταν συνώνυμο της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας.

  1. Ποιος είσαι εσύ ρε, που θα έρθεις στο σπίτι μου την ημέρα της γιορτής μου με υφάκι σαράντα καρδιναλίων, για να μου πεις να μην κάνω θόρυβο.

  2. — Πάμε κλαμπάκι σήμερα;
    — Άσε ρε, που θα πάμε να φάμε στη μάπα τις ψωνάρες που σε κοιτάνε με υφάκι σαράντα καρδιναλίων μόλις πας να πεις μία κουβέντα. Δε γαμιούνται λέω εγώ;

(από krepsinis, 18/09/08)Στο 0.42. (από Khan, 22/04/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

εγώ το ξέρω «εκατό καρδιναλίων»

#2
poniroskylo

Κι εγώ. Και θυμάμαι ότι τόχουμε ξανασυζητήσει αν οι καρδινάλιοι είναι δέκα, δεκαπέντε, εκατό, χίλιοι ή απλώς πολλοί αλλά δεν μπορώ να βρω το λήμμα.

#3
GATZMAN

Νομίζω πως μιλάς για το ύφος πεντακοσίων καρδιναλίων που είχα ανεβάσει παλιότερα, αλλά κι εγώ δεν μπορώ να το βρω.

#4
poniroskylo

Α να γειά σου ... αλλά, πού πήγε το λήμμα;

#5
xaxac

κυκλοφορεί και σε λιγότερο διαδεδομένη εκδοχή:
με ύφος νι (10, 40, 100 κλπ) βαρ-όνων

#6
jesus

σωστόστ.
η πολιτική δύναμη της καθολικής εκκλησίας στη δύση εξακολούθησε να είναι υπολογίσιμη κ πολύ μετά την επανάσταση του 89. πχ κατηγορείται για επηρεασμό του αποτελέσματος στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές στην ιταλία, όταν απείλησε με αφορισμό όσους θα ψήφιζαν ΚΚΙ.
τώρα για τον αριθμό, νομίζω έχει να κάνει με τα παιδικά βιώματα του καθενός κ την απογαλάκτιση.

#7
GATZMAN

Ο μπαγάσας ο αριθμός, παίζει και με τον πληθωρισμό, το χρηματιστήριο, το όνειρο που είδες το βράδυ....χε...χε

#8
xalikoutis

@jesus...ποια επανάσταση έγινε το 1989, oh lord; Μήπως σφετερίζεσαι και Συ χειραφετητικήν ορολογίαν για Ιδίον όφελος (βλ. καρδιναλικό πλήθος), συμπλέεοντας με τους και γω δεν ξέρω ποιους χοιρίστου είδους ρεβυζιονιστάς...με όλο το σέβας προς τους λαούς του ζερβού μπλοκ....ουγκ.

#9
jesus

το 1789 ντε...έλεος...μη βαράς...

#10
Khan

Με την καυλή έννοια