Ένα έθιμο των ινδιάνικων φυλών, που συνέβαινε μετά από μάχες που γίνονταν για τον έλεγχο κάποιων περιοχών. Το έθιμο αποσκοπούσε στην ανακωχή και στην ειρήνευση. Εκεί λοιπόν οι Ινδιάνοι κάπνιζαν γύρω απ’ τη φωτιά την πίπα της ειρήνης.

Ο συγκεκριμένος όρος βασίζεται στο συγκεκριμένο έθιμο και υποδηλώνει την ανάγκη για ειρήνευση, μετά από ένα μεγάλο καυγά. Η εκφορά της φράσης στην περίπτωση αυτή λέγεται με χιουμοριστική διάθεση, ώστε να σπάσει ευκολότερα ο πάγος που έχει δημιουργηθεί από μια κακή στιγμή. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα της χρήσης αυτού του επικοινωνιακού τεχνάσματος, εξαρτάται από τη συγκυρία, το δέσιμο που ήδη υπάρχει μεταξύ των πρωταγωνιστών του καυγά, αλλά και από τον χαρακτήρα τους.

Ο όρος, μπορεί να έχει και εντελώς διαφορετικό νόημα, αφού η λέξη πίπα λόγω παρομοίωσης σχήματος με το πέος παραπέμπει στον στοματικό έρωτα. Σε αυτή την περίπτωση η προσθήκη της λέξης ειρήνης, λειτουργεί ως αλατοπίπερο, κάνοντας πιο νόστιμη, πιο δελεαστική την περίπτωση. Δίνεται δηλαδή μια άλλη νότα στα πράγματα. Αλλάζει το περιτύλιγμα. Δίνεται ας πούμε, μια άλλη οπτική στα πράγματα. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που θέλουμε να δούμε μια τσόντα που παίζει πολύ η πίπα της ειρήνης, δεν είναι απαραίτητο να μιλάμε για τσόντα με περιεχόμενο. Και οπωσδήποτε όπως μετά από κάθε μάχη, έτσι και μετά από μια ερωτική μάχη, θα μπορούσε να καπνιστεί καπάκι μια πίπα της ειρήνης. Πολυχρηστική πίπα, ε;

Ας δούμε τώρα την ειδική περίπτωση όπου η piperwoman, τυγχάνει να ονομάζεται Ειρήνη. Τότε μιλάμε για περίπτωση Vidal Sassoon (2 σε 1). Μιλάμε δηλαδή για πίπα, όνομα και πράγμα.

Η ερμηνεία του όρου επηρεάζεται από την περίσταση και δεν αποκλείεται το γεγονός να μπορεί να επιτευχθεί συνδυασμός τους (παράδειγμα 3).

Κάποια δε ομοιότητα που διακρίνεται μεταξύ των παρατιθέμενων ερμηνειών, είναι πως ο όρος πίπα της ειρήνης, είτε εκληφθεί να έχει συμφιλιωτικό χαρακτήρα, είτε εκληφθεί να παραπέμπει σε πεοθηλασμό, το σίγουρο είναι πως έχει ιδιότητες χαλάρωσης και πως συμβάλλει στην πνευματική ηρεμία και χαλάρωση.

Άρα τίθεται ο προβληματισμός:
Μήπως η πίπα της ειρήνης μπορεί να βοηθήσει τους γιόγκι; Μήπως... Μήπως ο ίδιος ο Βούδας κάπνιζε με σθένος την πίπα της ειρήνης, προκειμένου να φτάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στη κατάσταση νιρβάνα;

1) Τραγούδι: Πίπα της ειρήνης

Στίχοι: Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης
Μουσική: Μιχάλης Εμιρλής
Πρώτη εκτέλεση: Μιχάλης Εμιρλής

Όπως μαλώνουνε ο σκύλος και η γάτα,
έτσι και εμείς μαζί δεν κάνουμε χωριό
και την πληρώνουνε τα βάζα και τα πιάτα
παν τα σερβίτσια και όλο το νοικοκυριό.

Σταμάτα να γκρινιάζεις να χαρείς
να μου πετάς συσκευασίες μαργαρίνης
έλα να ανάψουμε την πίπα της ειρήνης,
κι ό,τι σου λέω
πάψε να παρεξηγείς.

Εγώ που κάνω κάθε μέρα τον χαμάλη
να είσαι στην τρίχα έξω να κυκλοφορείς,
μου λες πως είμαι αχαΐρευτο ρεμάλι,
μου λες πως είμαι ταπεινής καταγωγής.
Τότε φορτώνω μου ανάβουν τα λαμπάκια
χάνω τον έλεγχο και γίνομαι θηρίο
φοβάμαι θα σε στείλω εγώ στα θυμαράκια
και ο δικαστής εμένα στο ψυχιατρείο.

Σταμάτα να γκρινιάζεις να χαρείς
να μου πετάς συσκευασίες μαργαρίνης
έλα να ανάψουμε την πίπα της ειρήνης,
κι ό,τι σου λέω
πάψε να παρεξηγείς.

2) - Πώ πω καλά η τύπισσα που ξενοπηδάει ο Μιχάλης, η Σουζάνα, μπορεί να μην ξέρει να μαστορεύει τις πίτες, πράγμα στο οποίο είναι άπαιχτη η Γιωργία η γυναίκα του που είναι από την Ηπειρο, έχει όμως διδακτορικό στις πίπες. - Καλά ε, άρχοντας ο Μιχαλιός. Πίτες απ’ τη Γιωργία, πίπες απ’ τη Σουζάνα... Ποιος στη χάρη του. Ισχύς εν τη ενώσει. Το κενό της μιας το συμπληρώνει η άλλη.

3) - Κώστα θέλω να ξανασμίξουμε. Δεν μπορεί από μια κακή στιγμή, να είμαστε χώρια
- Βεβαίως μωράκι μου. Έλα απόψε να καπνίσουμε την πίπα της ειρήνης. Και ψυχικά αλλά... και σωματικά, εννοώ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Διόρθωση:Στο παράδειγμα 2, στην τρίτη γραμμή, αντί «πίπες» δίαβασε«πίπες της ειρήνης»

#2
Desperado

Φίλε Gatz διέπρεψες όπως πάντα. Ειδικά η περίπτωση Vidal Sasoon είναι νομίζω κορυφαία, συνεπώς 5 τα αστεράκια!

Μία διόρθωσις μόνο (γιατί το έχεις και σε bold πανάθεμά σε!), η φυλή (άρα και των φυλών) είναι με ένα «λ» σε αντίθεση με το φύλλο (στα δέντρα).

#3
GATZMAN

Thanks

#4
Vrastaman

Όπως κάποτε είπε και ο Τζιμάκος, πρέπει να είναι πολύ τσιμπουκλού αυτή η Ειρήνη!

#5
acg

Σπεεεεεεκ!

#6
xaxac

εμπεριστάτ και ευρηματίκ, εύγε!

#7
GATZMAN

Για τρόπους χειρισμούς της αναφερόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας και άλλα σχετικά, βλ. εδώ. Από την εκπομπή πρωινός καφές του slang channel