Η πουτάνα (η κανονική) ή, η πηδιόλα γυναίκα.

Χαρχάλα κυριολεκτικά (στη Δ.Κρήτη τουλάστιχον) είναι η σφεντόνα (ετυμολογία δεν ξέρω), που με το χαρακτηριστικό της σχήμα θυμίζει τη γυναίκα που έχει αϋπνίες.

Με ένα σερτς διαπιστώνω ότι χαρχάλα λέγεται και

α. το προϊόν (πχ κινητό) μπακατέλα, αλλά και...
β. το βελανίδι που μαζεύεται το φθινίπωρο... [;].

Επίσης η λέξη πρέπει να χρησιμοποιείτο και από τους Ρεμπέτες (βλ. παράδειγμα 2).

Στην Κρήτη λέγεται και σήμερα, είναι πολύ εύχρηστη.........

  1. - Μωρή χαρχάλα, και το Μανώλη και το Στρατή και το Μανούσο....δεν έχεις αφήσει άντρα για άντρα...

2.- Ετοιμάζω ένα βιβλίο 500 σελίδων για τον Τσιτσάνη. Δεν σημαίνει ότι τον εξιδανικεύω. Ήταν κι αυτός μουτράκι…Πολλοί νομίζουν ότι ο ρεμπέτης είναι τόσο μεγάλο ιδανικό, ώστε αν αξιωθείς να πάρεις άντρα ρεμπέτη θα είναι ο σπουδαιότερος. Κι αν πάρεις ρεμπέτισσα -χαρχάλα και κουφάλα- θα ΄ναι η σπουδαιότερη. Στυλιζαρίσματα και τυποποιήσεις…Μακριά από μας.

από συνέντευξη του Ντίνου Χριστιανόπουλου, εδώ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
acg

Αξιος γιατρε μου. Χαρχαλο ειναι επισης και το ξεχαρβαλωμενο πραγμα, κατι που εχει προ πολλου χασει το αρχικο του σχημα.

#2
krepsinis

Μπράβο ρε τσάκαλε! Εγώ το ήξερα σαν καραχαρχάλα ή καραχαρχάλω, αλλά απέφυγα να το βάλω φοβούμενος μην κατηγορηθώ ότι βάζω εκφράσεις που δεν εμπίπτουν στη σλαγκιά..:)0)

#3
acg

Εχεις αβασιμες φοβιες φιλε κρεπς, διοτι η χαρχαλα ειναι βεβαιως σλανγκ, αρα συνεπαγεται οτι η καραχαρχαλα ειναι καρασλανγκ. (Εστω α=β, τοτε και γα=γβ, οπου α=β ειναι αξιωμα και δεν χρηζει μαθηματικης αποδειξεως) ;)

#4
xalikoutis

χάρβαλο κατράβαλο....=παιδική λέξη για το χάρχαλο....ή το σαράβαλο
στην Κρήτη επίσης χαρχαλεύω σημαίνει ψάχνω κάτι στα σκοτεινά και στα κρυφα (πχ επιδρομή στην κουζίνα το βράδυ), παρόμοιο και το τσαχαλεύω, που σημαίνει το ίδιο αλλά με έμφαση στους ήχους που παράγονται (τσαχάλοι) από το χαρχάλεμα (στις νάιλον σακούλες με τα αποθέματα)...
οι λέξεις όλες πρέπει να χουν ηχοποιητή/ές ρίζα/ες (εκτός από το σαράβαλο) και να χει παιχτεί πολύ παρεπιδραστική αλλαξοκωλιά.
όσο για το αν είναι σλάνγκ, αν έλεγα σε κανένα σημερινό ορίτζιναλ πέτσακα «η αδερφή σου είναι χαρχάλα» θα με σαπάκιαζε...αν του λεγα είναι ιερόδουλος μπορεί και να μου λεγε «ναι κουμπάρε, είναι τσ' εκκλησίας η κοπελιά» (αλλά γιατί να το ρισκάρουμε;).

#5
GATZMAN

Καρασωστός.Οι φωτογραφίες δίνουν ψυχή στο κείμενο.

#6
vikar

Για την ετυμολογία του χαρχαλεύω, με την έννοια «ψαχουλεύω» ή «γαργαλάω», ο Τριαντά λέει ηχομιμητική.

Ενδιαφέρουσα πάντως η σύνδεση με την έννοια «πουτάνα» --προσωπικά ποτέ δεν ακουσα τη λέξη να αναφέρεται σε πουτάνες, παρα μόνο ώς βρισιά.

#7
Hank

H τουκανιά της ημέρας: Εκτέλεση φάουλ περιμένει αυτή και κάθεται έτσι;