Δεν μιλάμε για τη μεγάλη αμερικάνικη υπερπαραγωγή Ben Hur (Μπεν Χουρ) του 1959 που τιμήθηκε με 11 όσκαρ και είχε ως κύριο πρωταγωνιστή τον Charlton Ηeston (Τσάρλτον Ιστον-λέγε με Χέστον) στο ρόλο του Ίούδα Μπεν Χουρ. Φυσικά, δεν συζητάμε ούτε για αμερικανιές, ούτε για κουλτουριάρικες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφερόμαστε ειρωνικά ή για να μη μας πάρουν χαμπάρι (π.χ: είναι παιδιά μπροστά), σε υπερπαραγωγές (ελληνικές και μη) που πιάνουν το υπερευαίσθητο θέμα των εισαγωγών-εξαγωγών. Κάποιες εξ αυτών χαρακτηρίζονται και ως ταινίες γαμαμπούτι.

Στις ταινίες αυτές δεν παίζει ο Tσάρλτον Ιστον και η Ελίζαμπεθ Ταίηλορ. Παίζει όμως ο Γκουζγκούνης, η Σπάθη κι άλλοι /-ες μεγάλοι /-ες του είδους. Στις ταινίες αυτές υπάρχουν άτια όπως και στο κλασσικό Μπεν Χουρ, αλλά μιλάμε για άτια αλλιώτικης ράτσας. Σε τέτοιου είδους ταινίες, η ποιότητα της φωνής (συνήθως χλιμιντρίσματα) των αλόγων, μετράει ελάχιστα. Συνήθως όμως τα άτια αυτά έχουν ειδικά φωνητικά προσόντα, διαθέτουν βαθύ λαρύγγι και θυμίζουν Μαρία Κάβλας. Δεν είχαν ποτέ σχέση με τη σκάλα του Μιλάνου, μπορεί όμως να διαμένουν στη σκάλα Ωρωπού, στη σκάλα Πολυχνίτου, κλπ. Οι ταινίες αυτές, είναι τίγκα στο σασπένς και στην περιπέτεια. Μπορεί να χύσεις από τη νευρικότητά σου το καραουισκάκι σου και να σε πιάσει κρύος ιδρώτας όταν π.χ δεν μπορείς να προβλέψεις ποιος απ' τους ιντεραράπικαν εραστές θα κατορθώσει να σκοράρει, να σκίσει τα δίκτυα και να πάρει την κούπα. Αγωνία ως το ενενήντα

Χαρακτηριστικές ταινίες: Στο τρένο θα στον σφυρίξω δυο φορές, Γαμημένος την 4η Ιουλίου, Το παλαμάρι του βαρκάρη, Πουτανικός, Μπούτια ερμητικά κλειστά, Γαμάτε Κιντ, Η Ντ'Αρπαχτάν και οι 3 σωματοπήδακες, Κόμης Μοντεχύστο, Μαρκο Κώλο, Μη μου τους κώλους τάραττε, Μια φορά κι έναν καιρό στην άγρια στύση, Ο Ζορό ζορίζεται, Τα κανόνια του βυζαρόνε, Μαρκ ο πρωκτολόγος, Πολύ σκληρός για να χωρέσει, Ο έμπειρος της Βενετίας, Το κλαρίνο του λοχαγού Κωλέρι, Ο Χάρι Σπρώχτερ και η κάμαρα με τους δονητές, Θωρηκτό Πρωκτέμκιν, Ο μύθος του ακέφαλου καβλιάρη, Αγάπη μου μεγέθυνα το πουλί μου, Αδελφομαζώματα παρτουζοσκορπίσματα, Αεροκωλικές επιδρομές, Κωλική επαναφορά, κλπ

Διάλογοι σε βίντεο κλαμπ

 1. - Να πάρουμε το Μπεν Χουρ για το βράδυ;
  - Μπεν Χουρ οκ, αλλά στο πιο χαλαρό.
  - Ποια δηλαδή;
  - Λέω να πάρουμε αυτή που ο Γκουζγκούνης φωνάζει Βεντού…ζα. - Και τι σχέση έχει αυτό βρε μαλάκα με το Μπεν Χουρ;
  - Έχει άλογα.

 2. - Πήρα πολεμικό έργο.
  - Ποιο;
  - Η μεγάλη επιδρομή από πίσω. Πρέπει να ’χει επικίλα.
  - Βέβαια. Τι να σου πω. To έργο είναι…τίγκα στην επικίλα. Σκέτο Μπεν Χουρ αλλά…
  - Αλλά; - Αλλά σε τσόντα version.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Ίσως θσ'πρεπε λάποιος να αναρτήσει το «Τσάρλτον Ίστον» - πρόκειται για Ελληνικότατη πατέντα. Ο άνθρωπος λεγ'οταν ΧΕΣΤΟΝ σε πείσμα της κάθε κυραπαυτούλας!

#2
GATZMAN

Και θα 'χε φάση λέει, κάποιος να ανακάλυπτε πως μέχρι να γίνει διάσημος, ή σε περιπτώσεις ανεργίας...πως είχε παίξει σε ταινίες τύπου Μπεν Χουρ(slang)

#3
Vrastaman

...φαντάσου δε να είχε παίξει και σε underground παραφιλικές ταινίες που να παραπέμπουν στο επώνυμό του! Πχ Charlton and the Chocolate Machine

#4
GATZMAN

Γουάου !

#5
Vrastaman

Για του λόγου το αληθές, ανάρτησα συλλεκτικό πόστερ για τα πρώτα κινηματογραφικά βήματα του Χέστον που θα προτημούσε να είχαν ξεχαστεί...

#6
GATZMAN

Σκατοκατάσταση. Κάποιος πρεπει να τραβήξει το καζανάκι

#7
jesus

orson colos ρε φίλε!! έεετσι, βεντούζα!! μηδενισμός κ κανένας σεβασμός για τίποτα!!

#8
Vrastaman

Για την Ελληνική επικράτεια, Orson Calos.

#9
Vrastaman

Έτερον παράδειγμα: Οι (πολύ) παλαιότεροι ίσως θυμούνται την Αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά Lucy. Στη σειρά, ο προϊστάμενος της Lucy λεγόταν Mr Moonie. Οι υπότιτλοι της ΥΕΝΕΔ το απέδιδαν ως κύριος Μόνεϋ.

#10
GATZMAN

Εεετσι βεντούζα

#11
Επισκέπτης

Το ίδιο έπαθε και ο Herman Hesse. Μάλιστα λόγοι συνέπειας προς την αποσιώπηση του Η από το επώνυμό του επέβαλαν και την αλλαγή του μικρού του από Χέρμαν σε Έρμαν.

#12
iron

άλλε, δες το χέστον χέσε όπου το αναφέρω

#13
PUNKELISD

Έχω ακούσει και το «Μπενχούρι» (το προσφατότερο χτες από τον metropolis 95,5) για καθετί μεγάλο σε διάρκεια κυρίως όμως για θεάματα μιας και είναι γνωστή η τρεισημισάωρη διάρκεια του Ben-Hur, από τις πρώτες στο είδος του.

Πχ: Τελικός του Roland Garros αύριο και προβλέπω τρελό μπενχούρι.