(κανονικά: κυρα-Περμανθούλα, μικρασιατικό βαπτιστικό. Έχει επικρατήσει όμως ως κυρα-Περμαθούλα).

Ρετρό σλανγκ, συνώνυμο του κυρα-κατίνα, του αρχέτυπου δηλαδή της αργόσχολης και κουτοπόνηρης Ελληνίδας οικοκυράς της οποίας η συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από έλλειψη καλών τρόπων και διακριτικότητας, την κακόπιστη και παθολογική διάθεση κουτσομπολιού και γενικώς έλλειψη καλών τρόπων και καλαισθησίας. Κυρα-Περμαθούλες συναντώνται σε όλα τα «κοινωνικά στρώματα» τόσο σε αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία.

Η έκφραση κυρα-Περμαθούλα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στις αρχές έως τα μέσα του 20ου αιώνα και έχει πλέον σχεδόν εκλείψει. Πιθανότατα να προήλθε από τον χαρακτήρα της Περμαθούλας, μιας πονηρής και επιτήδειας προξενήτρας, στο θεατρικό έργο του 19ου αιώνα Ο Λεπρέντης του Μιλτιάδη Χουρμούζη.

Αντίστοιχη έκφραση στα Αγγλικά είναι το Yenta, η κατινώδης προξενήτρα από το έργο Βιολιστής στην Στέγη.

- Πού να στα λέω κυρά-Περμαθούλα μου! Ο Λαλάκης, ο γιος της κυρά-Φώφης ντε, τα’ χει φτιάσει με μια Σβετλάνα! Έχουμε κορίτσια σαν τα κρύα τα νερά και ήρθαν αυτές οι παστρικιές από το σιδηρούν παραπέτασμα να μας φάνε τους άντρες!
- Έχεις χάσει επεισόδια, κυρά-Κατίνα μου! Θυμάσαι το βίντεο από τον «Ερυθρό Σταυρό» με τον δονητή; Ε, ήταν ο Λαλάκης! Την Σβετλάνα την βρήκε ή δόλια η κυρά-Φώφη για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου!

Περμαθούλες εν δράσει (από Vrastaman, 27/10/08)Περμαθούλες εν δράσει (από Vrastaman, 27/10/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Καλά...αυτή τη λέξη είχα να την ακούσω....
Λες η λέξη να βασίστηκε στο λογοπαίγνιο:
Περμαθούλα=περ+μαθούλα=per+μάθω+ούλα= κάνει τα πάντα για να μάθει διάφορα=Κουτσομπόλα

#2
Vrastaman

+1 για την (παρα)ετυμολογία ;-)

#3
GATZMAN

Σε σχέση με τη φωτό:
Και εγένετο η ελεύθερη ραδιοφωνία