Πρόκειται για πονηρά κωδικοποιημένο σλανγκ εποχής που σού επέτρεπε να αποκαλέσεις κάποιον πούστη χωρίς να μπορεί να σε μηνύσει για λίβελο.

Η πατρότητα της έκφρασης ανήκει στον δημοσιογράφο Γεώργιο Πωπ, εκδότη της εφημερίδας Αθήναι, ο οποίος σε κάποια προπολεμική φλογομαχία με αντίπαλο έντυπο έγραψε:

«τοιούτον άρθρον δεν διενοήθη νους τις, ουδέ έγραψε χειρ τις, αλλά πους τις»

Δηλαδή, «αυτό το άρθρο δεν διανοήθηκε να το γράψει ούτε νους, ούτε χέρι, αλλά πόδι».

Την έκφραση αυτή ανέσυρε απ’ την λήθη ο βολευτής Μ. Κεφαλογιάννης ο οποίος την εξαπέλυσε στον δημοσιοκάφρο Θέμο Αναστασιάδη με αφορμή κράξιμο που δέχτηκε μπουμπούκι-συνεργάτης του από το «Πρώτο Θέμα».

Στα πλαίσια βέβαια της ανικανότητας που τον διακρίνει, ο ανιστόρητος Κεφαλογιάννης απέδωσε την έκφραση στον Σπυρο Μελά. Ερωτηθείς από τον Νίκο Ευαγγελάτο εάν η χρήση τέτοιας έκφρασης συνάδει με το δόγμα του «σεμνά και ταπεινά» της κυβέρνησης, εκείνος το γάμησε και ψόφησε λέγοντας ότι εννοούσε ότι επίμαχο άρθρο ήταν «γραμμένο στο πόδι».

Ο Θέμος Αναστασιάδης, έκδοτης της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα» απαντώντας στο «πους τις» του κυρίου Κεφαλογιάννη είπε χαρακτηριστικά: «του επιστρέφουμε το χαρακτηρισμό με όποια ορθογραφία του αρέσει...» (από ιστιοσελίδα)

Τοιούτον τοιούτ δεν διενοήθη νους τις, ουδέ έγραψε χειρ τις, αλλά πους τις. (από σφυρίζων, 18/02/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
knasos

μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το εξτένσιον μαλλιών της συμπαθούς τάξεως των πισωγλέντηδων με τον τονισμό στο τις;

#2
Vrastaman

#3
knasos

άρα προχωρώ στην καταχώρηση ή να το αφήσω στα έμπυρα χέρια σου;

#4
Vrastaman

«τοιούτον νόημα δεν διενοήθη ο νους μου, ουδέ έγραψε η χειρ μου, αλλά πους τις» - just kidding, δικό σου το πoυστishe, προκαταβάλλω αστερίες για όταν το αναρτήσεις ;-)

#5
Hank

«Οιδίπους τις» για άνδρα με χοντρό οιδιπόδειο σύμπλεγμα, παθολογική προσκόλληση στην μητέρα του, έλλειψη ανδρικού προτύπου στην οικογένεια, που από έναν συνδυασμό όλων αυτών, καταλήγει πούστης. Δεν νομίζω ότι η έκφραση αξίζει ξεχωριστό λήμμα, οπότε την καταχωρώ εδώ.

#6
Vrastaman

Σωστός και πάλι ο Khan!

#7
Hank

Μερσώ! Νέες συμπληρώσεις:

  1. Μπους τις.

Εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ George Bush. Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε αντιαμερικανικές διαδηλώσεις για το Ιράκ. «Τι έκανε Μπους τις», «τι είπε Μπους τις» κ.ο.κ.

  1. Ο πους της καθέτου.
    Κλασικό μαθητικό αστείο από την Γεωμετρία.

  2. Οι ομοιοκαταληξίες πάρα μα πάρα πολλών σατιρικών ασμάτων, όπου για λόγους ειρωνικής ευπρέπειας πέφτει μπηπ στο «πούστης», αλλά το εικάζεις απ' την ρίμα. Μεταξύ απείρων παραδειγμάτων σταχυολογώ ένα λογοκριμένο τραγουδάκι του Χάρρυ Κλυνν:

«Φοβόταν η Μαίρη μην έρθει ο παππούς της,
και μην μας τσακώσει σε κάποια γωνιά,
και λέω κι εγώ, λες να έρθει ο μπιπ-μπιπ,
κρυφά να μας στήσει καμιά παγανιά;».

#8
Vrastaman

+1 (Μπους τις!)