Το γρηγορόσημο είναι μορφή λαδώματος που καταβάλει ο πολίτης σε μεσάζοντα (κυρίως του δημοσίου) για να τακτοποιηθεί κάποια γραφειοκρατική του υπόθεση στο χρόνο που φυσιολογικά θα έπρεπε να τακτοποιηθεί εάν η Ελλάδα δεν ήταν μια τεράστια σφηκοφωλιά από διεφθαρμένους καρεκλοκένταυρους και εκβιαστές χωρίς τσίπα και ενδοιασμούς.

Πόσο πάει;

Τα Δημόσια Νοσοκομεία (χρυσό μετάλλιο) χρεώνουν €40 έως €5.000.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν χίλιους δύο ευφημισμούς για το γρηγορόσημο, όπως «αμοιβή για το συμβούλιο». Η ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες (ειδικά όταν κινδυνεύουν ζωές) είναι ιδιαίτερα ανελαστική, με συνέπεια οι στερούμενοι ηθικών αναστολών γιατροί να ξεζουμίζουν τον ανθρώπινο πόνο στο έπακρο.

Οι Πολεοδομίες (αργυρούν μετάλλιο) χρεώνουν €50 έως €13.000.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί στην Ελλάδα συναντάει κανείς τα ειδεχθέστερα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά εξαμβλώματα της οικουμένης; Μην αναρωτιέστε πια!

Οι Εφορίες (χάλκινο μετάλλιο) χρεώνουν €20 έως €20.000. Για φορολογικό έλεγχο εταιριών, πραγματοποιείται ad hoc παζάρι με βάση ποσοστό επί του τζίρου της εταιρίας.

Όσοι εφοριακοί είναι τίμιοι είναι νεοπροσληφθέντες ή βλάκες.

Το Υπουργείο Μεταφορών (ειδικό βραβείο για έλεγχο πληθυσμού μέσω χιλιάδων θανατηφόρων ατυχημάτων κάθε χρόνο) χρεώνει €30 έως €15.000.

Αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι πάνω από 130.000 διπλώματα οδήγησης (το 1/3 του συνόλου!) χορηγούνται ετησίως σε άσχετους και επικίνδυνους για την δημόσια ασφάλεια οδηγούς-δολοφόνους με γρηγορόσημο. Η ταρίφα είναι €300 για ΙΧ και €1.000 για επαγγελματικά διπλώματα. Κάποιος τέλος μπορεί να περάσει από δημόσιο ΚΤΕΟ το σαφρακιασμένο και επικίνδυνο πουτσύλατο του προσκομίζοντας €150.

Δήμοι, Υπουργείο Υγείας, ΙΚΑ, Νομαρχίες, ΔΕΗ, Κτηματολόγιο, Τράπεζες, ΟΤΕ, Δασαρχεία και ΟΕΚ (επιλαχόντες χρεώνουν €20 έως €20.000

Όλοι έχουμε προσωπικές εμπειρίες με τα μπουμπούκια) αυτά!

Αξίζει να αναφερθούμε σε μια νέα κατηγορία μιζαδόρων, των παρακρατικών τσάτσων. Πρόκειται για εταιρίες συμβούλων με πολιτικό δόντι που υπεργολαβικά ελέγχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν επιδοτηθεί (πχ από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) για λογαριασμό του δημοσίου (π.χ. του Υπουργείου Ανάπτυξης). Ουαί και αλίμονο σε όποια ιδιωτική εταιρία δεν καταβάλει σε αυτούς τους ξεφτίλες γρηγορόσημο. Ένας περιβόητος παρακρατικός τσάστος, ο οποίος επιδεικνύει το χρυσό του Rolex Daytona σαν γύφτικο σκερπάνι, είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο μιας τέτοιας εταιρείας (και την απώλεια αρκετών θέσεων εργασίας) επειδή η υπό έλεγχο εταιρεία δεν δέχθηκε να του προσφέρει γρηγορόσημο...

Πως ξέρεις εάν πρέπει να τα χώσεις;

Τα «σήματα» ποικίλουν ανάλογα με τον χαρακτήρα και τον βαθμό απληστίας του αποδέκτη. Συνήθως, η κουβέντα ξεκινάει ακροθιγώς με διατυπώσεις όπως: «υπάρχουν κάποια προβληματάκια με την υπόθεσή σάς, αλλά κάτι μπορεί να καταφέρω, ίσως υπάρξουν και κάποια μικροέξοδα...». Άλλες φορές, ο αποδέκτης μπαίνει κατευθείαν στο ψητό: «για να διευθετηθεί η υπόθεσή σας θέλω €3.500«.

Στους πιο αναίσχυντους αποδέκτες γρηγορόσημων συγκαταλέγονται Στρατιωτικοί που εμπλέκονται σε δημόσιους διαγωνισμούς του Υπουργείου Αμύνης. Δεν διστάζουν να σε πρήζουν τηλεφωνικά το σαββατοκύριακο σπίτι σου για να μάθουν πότε και πού θα καταβληθεί το γρηγορόσημό τους...

Πηγές: “Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς”, προσωπικές εμπειρίες, .

Ο Υπουργός Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζα (...) φέρεται να παρότρυνε τους τελωνιακούς να μειώσουν από μόνοι τους το «γρηγορόσημο» (ιστιοσελίδα του BBC)

Πολλές δημόσιες υπηρεσίες δυσκολεύουν το έργο των ΚΕΠ προκειμένου να μη χάσουν την απευθείας επαφή τους με τους πολίτες και κατ΄ επέκταση το γρηγορόσημο. Ασφαλιστικά Ταμεία, διευθύνσεις Μεταφορών, εισαγγελίες και δήμοι συγκαταλέγονται στις υπηρεσίες που με διάφορα τεχνάσματα και με την ανοχή της κυβέρνησης καθυστερούν τη διεκπεραίωση αιτημάτων από τα ΚΕΠ, πλήττοντας την αποτελεσματικότητά τους και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτά. (ιστιοσελίδα)

Η κορη μου πριν 3 μηνες το πηρε (άδεια οδήγησες) σε 15 μερες «χωρις γρηγοροσημο».Με ....γρηγοροσημο θα το επαιρνε σε 3-4 μερες... (από φορουμ)

Ξένος επενδυτής χαριτολογώντας ανέφερε ότι η πιο ολοκληρωμένη έκφανση της δημοκρατίας στη χώρα μας είναι η διαφθορά της δημόσιας διοίκησης, όπου όλοι, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί, πρέπει να καταβάλουν το γρηγορόσημο -όπως εύστοχα περιέγραψε ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης- αν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Mπροστά στη διαφθορά είναι πραγματικά όλοι ίσοι! (Καθημερινή)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
anchelito

κλασικό και απορώ πως έλλειπε, εύγε!

#2
xalikoutis

ξόφλησες!

#3
anchelito

ίσως πρέπει να προσθέσουμε και το random γρηγορόσημο, το οποίο λειτουργεί ως εξής:
1. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλει την αίτηση του
2. Παρατρεχάμενος ισμπιτιριτζής τον πληροφορεί ότι με λίγα ευρώπουλα θα του την κάνει την φτίαξη. Πλην όμως επειδή είναι σπαθί δε θέλει μαμαλίγκα για καπάρο, μόνο άμα γίνει η δουλεία.
3. Τη συναινέση του ενδιαφερόμενου, ο εν λόγω ισμπιτιριτζής πάει για καφέ και ποιεί έτερο ουδέν. 4. Άμα τη εκδόσει αποφάσεως, ο εν λόγω ισμπιτιριτζής επικοινωνεί με τον ενδιαφερόμενο και: IF Decision=NO THEN «Λυπάμαι φιλαράκι, δεν γινόταν τίποτε, ναμαστε καλά και πάλι εγώ εδώ είμαι!» ELSE IF Decision=NO THEN «Μεγάλε όλα καλά, σκάσε τώρα τα λεφτά.
END IF

Προυποθέσεις:
1. Αδιαφανείς διαδικασίες (δεδομένο)
2. Αριθμός ενδιαφερομένων υψηλός
3. Καφενεία παρακείμενα των σχετικών υπηρεσιών

#4
Vrastaman

Άπειρα σπέκια, Anchelito! Από την προσέγγισή σου προκύπτει το ηθικό δίδαγμα ότι ο κομιστής γρηγορόσημου φέρει το ίδιο βάρος ευθύνης με τον αποδέκτη. Τα κόκαλα της Αμαλίας τρίζουν!

#5
anchelito

Ωπ, μ..κία με το κοπή τη πίτα

Ορθή επανάληψη:
IF Decision=NO
THEN «Λυπάμαι φιλαράκι, δεν γινόταν τίποτε, ναμαστε καλά και πάλι εγώ εδώ είμαι!»
ELSE
IF Decision=YES
THEN «Μεγάλε όλα καλά, σκάσε τώρα τα λεφτά .
END IF

#6
GATZMAN

Καρατέγκα για να μην πω Μπυρ ους Λή σπέκ !!!

#7
iron

μπράβο! πράγματι έλλειπε, περίεργο. Δες και την κουμπαροκρατία μου, πάει πακέτο νομίζω.

#8
Galadriel

Το λήμμα μετράει κανονικά μεν το μήδι του χαλικού είναι ασύλληπτο δεν.

#9
HODJAS

Λήμμα-ορισμός: Φλόςς Ρουαγιάλ...
Πές μου πού είσαι να' ρθω!!!