Το στόρι για τη συγκεκριμένη ατάκα βασίζεται στο ζευγάρι Θάνου και Παγώνας Παγιαυλή, που ζούσε στην παλιά περιοχή της Αγίας Παρασκευής, περιοχής που βρισκόταν παλιά κοντά στο Θησείο. Το ανδρόγυνο δημιουργούσε την εικόνα ενός πολύ αρμονικού ζευγαριού, ζευγαριού που αποτελούσε πρότυπο προς μίμηση. Όλοι ήθελαν να τους μοιάσουν.

Μόνο που κάποια στιγμή το μουσαντό φάνηκε και έτσι ο μύθος κατέρρευσε. Ήταν πολύ καλό αυτό που φαινόταν ότι συνέβαινε, για να ήταν αληθινό. Η αλήθεια ήταν πως, ενώ η κοπέλα ξυλοφορτωνόταν κάθε βράδυ, το πρωί το ζευγάρι κυκλοφορούσε μέσα στις γλύκες και τα σορόπια για να ξεγελάει τον κόσμο.

Η έννοια του συγκεκριμένου όρου, αναφέρεται σε ένα ζευγάρι που υποκρίνεται πως είναι δεμένο και αγαπημένο, εξαιτίας κάποιου κοινού συμφέροντος (οικονομικοί λόγοι, κοινωνική καταξίωση, κλπ). To ζευγάρι προσπαθεί να περάσει την εικόνα μιας υποτιθέμενης αρμονικής σχέσης.

Ορισμένες σχετικές περιπτώσεις αναφέρονται ακολούθως:

α) Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να μιλήσουμε για ανδρόγυνο που έχει δικιά του επικερδή επιχείρηση και τα 'χει σπάσει ανεπανόρθωτα σε σημείο που τόσο ο άνδρας, όσο και η γυναίκα σκέφτονται τις δυσμενείς συνέπειες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αν δημοσιοποιηθεί η κατρακύλα της σχέσης τους.

β) Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, για ζεύγος διάσημων από διαφορετικούς χώρους που για λόγο εκμετάλλευσης των δημοσίων σχέσεων που ανοίγονται από μια τέτοια ένωση, το παίζουν πως έχουν σχέση χωρίς όμως να παίζει τίποτα.

γ) Θα μπορούσαμε ακόμα να μιλήσουμε για υποτιθέμενο ζευγάρι ντιγκιντάγκα - ετεροφυλόφιλης από τον καλλιτεχνικό χώρο, με στόχο τη δημιουργία συνεργασιών (βλ παράδειγμα 1). Αποτελεσματικός αρωγός σε αυτό, το αναμενόμενο κους κους.

Ωστόσο, ο όρος θα μπορούσε να αναφέρεται και σε ένα πραγματικά αρμονικό ζεύγος, όπου κάποιοι άλλοι για δικούς τους λόγους, είτε τους ζηλεύουν, είτε θέλουν να τους διαβάλουν.

Ακόμα ό όρος θα μπορούσε να αναφερθεί από τύπους που τους ξενίζει η εικόνα ενός πραγματικά αρμονικού ζεύγους που ζει στον ρομαντικό κόσμο του. Έτσι ως συνωμοσιολόγοι σκαρώνουν σενάρια.

Θα μπορούσαμε ακόμα να μιλάμε και για ζεύγος, που χωρίς να υποκρίνεται, ζει μέσα στα μέλια και στα σορόπια σχεδόν αποκομμένο μέσα στον κόσμο του.

Σημείωση:

1) Το ζεύγος αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι ανδρόγυνο. Μπορεί να αναφερόμαστε σε άνδρες (βλ. παράδειγμα 2), ή σε γυναίκες.

2) Η δεύτερη λέξη του όρου, εκτός από ζευγαράκι, μπορεί να αναφερθεί, είτε ως ζεύγος, είτε ως ζευγάρι, είτε ως αντρόγυνο (εδώ εξαιρείται φυσικά η περίπτωση ατόμων του ιδίου φύλου).

  1. ...για την Τζούλια Αλεξανδράτου, που μαζί με τον Ψινάκη αποτελούν πλέον το ζευγαράκι της αγίας Παρασκευής.
    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=11.02.2007,id=94775612,7361020

Υποτιθέμενοι λόγοι: Βραδινό σόου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “K-P” ετοιμάζουν η Τζούλια Αλεξανδράτου, με τον Ηλία Ψινάκη και τον Ηλία Πανταζόπουλο για λογαριασμό του ALPHA. Όπως λέει και το γνωστό άσμα «στόχος είναι τα λεφτά».
http://www.kolonaki-press.com/psinakis-pantazopoulos-aleksandratou-gia-ekpompi.html

  1. Χώρισε (οικονομικά) το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής (Θέμος-Μάκης) και όλοι ασχολούνται με αυτούς!! http://www.moto.gr/forums/showthread.php;s=bcd33dc8c8997b9dcb14efd768cce956&postid=1034749

  2. ...το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής δεν χωνεύεται με τίποτα. Ο τύπος που μοιάζει στον Ρηβ δεν κάνει ούτε για κομπάρσος σε μεταμεσονύκτια ταινία του Alter, ενώ ως Λοις Λεϊν η Τερι Χατσερ ήταν τετρακόσιες φορές καλύτερη. (Για το Superman returns)
    http://blogs.athensvoice.gr/filmsathome/

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Στην τρίτη παραγραφο, ένας βασικός προσωπικός λόγος,θα μπορούσε να σχετίζεται με τον πρώην κάποιας, που μη μπορώντας να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση, ζηλεύει και συνωμοτεί

#2
Vrastaman

Εξαιρετική ερμηνία, Γκατς!

#3
mariahomorfi

λαβλι

#4
iron

μάστα. Δεν ήξερα ότι υπήρξε αυτό το ζευγάρι, νόμιζα ότι είναι σχήμα λόγου, ή ατάκα από καμιά ταινία και τέτοια. Διαφωτιστικότατος, εύγε παιδί μου!

#5
Hank

Μπράβο! Χρησιμοποιούσα χρόνια την έκφραση, τελευταία φορά πριν τρεις μέρες, χωρίς να ξέρω την προέλευσή της!

#6
HODJAS

Γαμώ λέμε!