Ένα μοναδικό διαμάντι της κυπριακής μπινελικιακής παράδοσης. Η ακριβής μετάφραση είναι: «Δάγκωνε, μπούκωνε, σκύψε, γλείψε, πάρ' τον πούτσο μου και σκάσε».

Ιορδάνης Ιορδάνου: Άκα μπούκα σκύψε γλείψε πιάσ' τον βίλλο μου και βρίξε, ρε παλιοκαλαμαρά.
Βαγγέλας Παπαδόπουλος: Άι γαμήσου μωρή κουφάλα κύπρια, να σ' το πω και στα ελληνικά να 'ούμ'.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Ξέρει κανείς αν αυτό το βρίξε έχει σχέση με το βρυχιέμαι/βρυχώμαι (και συνεπώς να το γράφαμε με ύψιλον);...

#2
Galadriel

Κορυφαίο. Και η επιλογή ονομάτων στο παράδειγμα επίσης αχαχαχα!

#3
rigo21

από όσο ξέρω από τον κύπριο κολλητό μου (από τον οποίο έμαθα και τη φράση) βρίξε σημαίνει σκάσε. τώρα απο που βγαίνει θα σε γελάσω

#4
Ο ΑΛΛΟΣ

Τι τέλειο παράδειγμα! Παρατηρήστε παρακαλώ τη ρυθμικότητά του: η φράση από μόνη της έχει μεγάλη μουσικότητα, με τον καταιγισμό των έντονα τονισμένων τροχαϊκών ποδών και την έξτρα εσωτερική ομοιοκαταληξία, αλλά με το «ρε παλιοκαλαμαρά», κρεσέντο και φινάλε, σε προκαλεί να το μελοποιήσεις ή να το χορογραφήσεις!
Το σκέφτομαι σε μελωδία παρόμοια με του «Κορόιδου Μουσολίνι»: εκεί που πάει «...κι οι Λύκοι της Τοσκάνης τρέχουνέκαι δεντουσφτάνεις όλοι γίνονται λαγοί!!!»

#5
rigo21

ποπο τι είπε ο άνθρωπας!

#6
vikar

Αδερφή φίλου κύπριου, και φιλολογίνα, έλυσε την απορία μου ώς εξής (νά 'ναι καλά): βρίξε < φρίξε (προστακτική του φρίττω).

Η μετατροπή του φί σε βήτα είναι συνηθισμένη στα κυπριακά; Νά τι δε την ρώτησα...

#7
n0i2

Τραγικοί οι Κύπριοι...

#8
vikar

Όντως τραγικοί οι κύπριοι. Ο φίλος μου τουλάχιστον, σίγουρα... Γιατι μου το μετέφερε λάθος!

Όχι απο το φρίττω λοιπόν, αλλα απο το φράσσω. Η σημασιολογική σύνδεση καλύτερη λοιπόν τώρα, αλλα η μορφολογική... Ντέν καταλαβαίνει... Τέ'ς πά'.

#9
Ο ΑΛΛΟΣ

Φράσσω; Από το ιωνικό φρήσσω; Εντυπωσιακό! Αν ισχύει.

#10
Επισκέπτης

ποιος τους γαμεί τους μαλάκες τους κύπριους και τις ξεκωλιάρες τις κυπρίες.....που έχουν το θράσσος και μας λένε πουστοκαλαμαράδες, τα μουνάκια....οι γυναίκες αρραβωνιάζονται από τα 17, πριν πάνε για σπουδές και ως φοιτήτριες γαμιόνται σα σκυλιά....και στην Αθήνα και στην Αγγλία που σπούδαζα μιλάμε για ΜΕΓΑΛΕΣ πουτάνες....απίστευτες, τα καταπίνουν ΟΛΑ!

#11
iron

ε... οπότε μάλλον όλο και κάποιος τους γαμεί!

#12
johnblack

όχι απαραίτητα, μπορεί να έχεις ένα ξεκώλι μόνο για να του τον δίνεις στο στόμα, χωρίς να το μαμάς

#13
Galadriel

Ψάχνω να βρω στο νετ αυτό το αθάνατο ρητό «τα καταπιείς δεν τα καταπιείς πάλι καριόλα θα σε πει» αλλά δεν. Μαζί με το άλλο το «την πηδήξεις δεν την πηδήξεις πάλι μαλάκα θα σε πει». Μεγάλο άγχος η κοινωνική καταξίωση.

#14
Επισκέπτης

timi_gamias

επειδή είσαι προσβλητικός (ή έτσι νομίζεις τουλάχιστον)
θα μπω στον κόπο να σχολιάσω τις κουλαμάρες σου.

από το ψευδώνυμό σου, όλοι καταλαβαίνουμε
ότι ή τον έχεις μικρό ή σε έκλασε κάποια κύπρια.

αυτά που έγραψες, ταιριάζουν σε οποιαδήποτε κοπέλα,
όχι κατ' ανάγκην κύπρια, αθηναία, πατρινιά, θεσ/κιά, ...

άντε... γεια!

#15
slang_21

timi_gamias tha sou exei xekoliasei tin mana k adelfi kanas poutsaras kyprios kai mas to pezeis istoria!
gia na min ypotheso oti se exei xeskisei kanas esena kai se paratise me tetoia skatofatsa pou exeis k trelathikes tora ,paliopousta!

#16
σλανγκρ1

Ρε μανοπουσταράδες ελληνάρες εσείς που τα γράψατε οι κύπριοι είναι αδέρφια μας ρε τώρα αν έρχονται και σας λένε δίκιο έχουν με αύτα που γράφεται οι κύπριοι είναι σαν τους κριτικούς και μιλάνε και πιο καθαρά εγώ είμαι από κόρινθο και καταλαβαίνω πιο καλά τους κύπριους από τους κριτικούς και καλά κάνουν που σας κάνουν έτσι όταν εσείς τους προσβάλετε αλλά πάντα πίσω τους και το πιο σημαντικό εδώ οι κυπριες δεν παντρευόνται απο τα 17 απλά παντρεύονται πιο γρήγορα απο τις δικές μας τις πουτάνες που είναι φοιτήτριες δέκα χρόνια και κάνουν και τις δύσκολες οι κύπριες τουλάχιστον δεν μένουν γεροντοκόρες όπως τις δικές μας που προτημούν να μείνουν γεροντοκόρες και αιώνια φοιτήτριες και το άλλο στα 35 βρίσκουν άνδρα και θέλουν να παντρευτούνε παιδί μορη θα έχεις στα 40 σου και στα 50 σε μεγάλη ηλικία είσαι να κάνεις παιδί μετά δεν το σκέφτεσαι που θα πάει αυτό το παιδί αν πάθεις κάτι εσύ σε έτσι μεγάλη ηλικία

#17
σφυρίζων

Από ορισμένους κριτικούς, σίγουρα :Ρ

#18
Galadriel

@slang.gr1 ειλικρινά έχω γράψει και έχω σβήσει γύρω στα 5 σχόλια με έναυσμα το δικό σου, τέλος πάντων να ξέρεις ότι δεν ενστερνιζόμαστε όλοι τις πεποιθήσεις του Τίμη του Γαμιά που κάποια κύπρια τα κατάπιε όλα και μετά από αυτό ειδε την αποκάλυψη (μη σου πω κι ότι η συγκεκριμένη τα κατάπιε από καναν άλλο αφού έδωσε στο δικό μας χυλοπιτάκι εξ ου και το μένος). Ετερον εκατέρωθεν.

Δεν μπορώ πάντως να θαυμάσω τον συγγραφικό σου οίστρο, δεδομένου ότι κάτω από ένα λήμμα σαν αυτό, έχεις τα γκατς να ανοίξεις φιλοσοφική συζήτηση περί του ποια είναι η σωστή ηλικία τεκνοποίησης. Εγώ λοιπόν σε αυτό σου το δύσκολο έργο σκοπεύω να σε υποστηρίξω με επιπλέον επιχειρήματα. Δεν είναι μόνο αυτό φίλε μου, ότι πιάνει και κάνει η άλλη παιδιά στα εκατό της και πώς θα το μεγαλώσει το παιδάκι. Είναι που φεύγουν κιόλας οι κουφάλες με μειωμένη σύνταξη λόγω ανήλικου τέκνου! Να τα λέμε κι αυτά...

#19
xalikoutis

χαχα, ρησπεκ στην γκαλα.

#20
Galadriel

Με συγκινείς χαλικού :P