α. Ο μελετητής και χρήστης της σλανγκ διαλέκτου μιας γλώσσας. β. Ο χρήστης του σλανγκ.τζιάρ γ. (πληθ.) Ομάδα που ξεκίνησε από την απλή καταγραφή λέξεων του ελληνικού πεζοδρομίου και αργότερα συνέθεσε το συλλογικό έργο «Λίλιαν», μια σλανγκική Οδύσσεια που τύφλα νά' χουν Όμηρος και Τζόυς μαζί -και ο Εμπειρίκος με τον Μεγάλο Ανατολικό του.

Σλανγκιστής: χρήστης του σλανγκ.τζιάρ (slang.gr), σάιτ της ελληνικής ιστολογίας που ξεκίνησε τον Τρομερό Μήνα Αύγουστο του Σωτηρίου έτους 2006. Οι σλαγκιστές με την πάροδο του χρόνου κατάφεραν να καταγράψουν και να ερμηνεύσουν κάθε απόχρωση της ελληνικής γλώσσας του πεζοδρομίου. Η προσπάθεια αυτή είχε αποτέλεσμα χάρη στην τεχνολογία που, εκείνα τα χρόνια, εξελισσόταν πλέον ραγδαία. Το διαδραστικό αυτό σάιτ συγκέντρωσε πολλούς χρήστες και ενημερωνόταν μέρα τη μέρα, ακολουθώντας από ένα σημείο κι έπειτα (όταν πια ολοκληρώθηκαν οι καταγραφές σλανγκ λέξεων του παρελθόντος) την απόλυτα επίκαιρη σλανγκ της εκάστοτε εποχής. Όχι μόνον εξακολουθεί και υπάρχει αλλά έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην μελέτη του γλωσσικού ζητήματος της ελληνικής, το οποίο γλωσσικό ζήτημα, χάρη ίσως στο λεξικό αυτό, επιτέλους έχει σχεδόν εκλείψει. Οι σλαγκιστές δημιούργησαν και ένα συλλογικό σλανγκ έπος, με τον τίτλο «Λίλιαν». Αυτό το κείμενο-σταθμός στην ελληνική μετα-λογοτεχνία, δεν είναι ένα απλό αράδιασμα σλανγκ λέξεων και εκφράσεων, έχει σλανγκ δομή, σλανγκ πλοκή, σλανγκ χαρακτήρες, αλλά είναι και άκρως λογοτεχνικό και όχι του συρμού, καθότι έχει σαφείς επιρροές από Όμηρο, Θερβάντες, Σαίξπηρ, Τζόυς και Εμπειρίκο. (από την Βικι του 2150)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
acg

TV/Διασημοτητες... Το Σιδηρουν Προσωνυμιον απλα δεν παιζεται. Ρησπεκτ.

#2
iron

και κλασικά επίσης, πώς μας βλέπεις...

#3
GATZMAN

!!!!!!!

#4
Vrastaman

Aλλος ενας σχετικός αναγραμματιμός: ironick = Ι, rockin' :)

#5
iron

καλά δεν παλεύεστε! αλλά το Σιδηρούν Προσωνύμιον, φίλε έισιτζίδη, άλλο πράμα! Κοντεύω να την ψωνίσω!

#6
GATZMAN

Δύσκολο λήμμα αυτό για να το ορίσει κανείς.Υπάρχει κανείς άραγε που λέει και το άσμα για να σηκώσει το γάντι;

#7
jesus

ας μη βάζουμε στην ίδια πρόταση τον όμηρο κ τη τζόυς ευείδη...έχει παίξει κ στο ρετιρέ η κοπέλα, αν μη τι άλλο...

#8
xalikoutis

σωστός ο Τζήζας, αν μύτη άλλο τα μπέρδεψες άιρον, δεν τό κανε ο ευστρατιάδης το ρετιρέ, ο δαλιανίδης τό κανε...τέσπα....

παρατήρησις 2: εσύ βρε άιρον, που κάθε τρεις και λίγο λες «ζαργκόν» και «ζαργκόν», είναι δυνατόν να μην περιλάβεις το Villon στους εμπνευστές μας, τον πατέρα όλων μας;

#9
iron

εγώ δεν έβαλα στο στόμα μου τον ρετιρεπωςτονελένε, το είπε αυτός ο τύπος που μια ζωή προσπαθεί να ταχτοποιήσει τα πράγματα και τάκανε πάλι θάλασσα, αλλά τεσπα, ας μην τον ξανασταυρώσουμε, ας τον αφήσουμε να ζήσει αυτή τη φορά γιατί έχει πλάκα. αατα.

#10
jesus

δεν πήγαινε στον ευστρατιάδη, στον τζόυς πήγαινε η ατάκα.
μου τα χαλάς...

#11
vikar

Προτείνω, σοβαρά ομως, πλάι στις άλλες, να φτιαχτεί και μιά κατηγορία ονόματι «ομφαλοσκοπικά», για τους αυτοαναφορικούς μας ορισμούς.

Αν μή τι άλλο, για να την ψυλλιάζεται ο άσχετος. Δέν είναι και πολύ ωραίο να μένεις έξω απο εσωτερικά αστεία χωρίς να το ξές.

Αλλα φυσικά, και για άλλους, προφανείς λιγο πολύ λόγους.

#12
Hank

Επικροτώ με ενθουσιασμό την ιδέα του βικάριου, και για να μην έχουμε τύψεις σλανγκικής συνειδήσεως, όταν ανεβάζουμε αυτοαναφορικά λήμματα.

#13
GATZMAN

Συμφωνώ

#14
Hank

Επίσης, «σλανγκαλέος», κατά τα «αβυσσαλέος», «θαρραλέος» και κατά τον στίχο του Σλανγκάφη:
«Σαν έτοιμος από καιρό, σαν σλανγκαλέος»

#15
jesus

δε θέλω να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά με την άλλη έννοια, αυτή της φρικηπαιδείας υπάρχει ήδη ένα αυτοαναφορικό λήμμα, γεγονός το οποίο έχει μυστηριωδώς περάσει απαρατήρητο. για λίγο περισσότερο προσοχή στο Λόγο μου, μην τα πάρω!