Υπάρχει μια διαδεδομένη πεποίθηση πως η φανουρόπιτα λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων που έχουν χάσει κάποια αντικείμενα και του Αγίου Φανουρίου (Αγγελική Νικολούλη των Αγίων), για να φανερώσει ο Άγιος τα απωλεσθέντα αντικείμενα.

Ο συγκεκριμένος όρος μπορεί να λεχθεί επίσης και στην περίπτωση εικονικής δημιουργίας φανουρόπιτας. Μπορεί να λεχθεί στην περίπτωση:

α) μεγάλης απώλειας βάρους, τόσο από αυτόν που έχασε τα κιλά (περίπτωση ανεπιθύμητης απώλειας βάρους, π.χ. λόγω ασθένειας), όσο και από τον περίγυρο του (για τον προηγούμενο λόγο, για λόγους αποφυγής ενδεχομένων προβλημάτων υγείας και για λόγους αισθητικής κάποιου που έχει πλακωθεί σε δίαιτες και γυμναστικές και έχει γίνει από Πάγκαλος Τιραμόλα, βλ. ακορντεόν). Μέσω της φράσης υποδηλώνεται η ευχή για ανάκαμψη της υγείας, ή η ανάγκη για σταμάτημα της δίαιτας.

β) απώλειας χρόνου από κάποιον που κατηγορείται από κάποιον ή κάποιους πως τους καθυστέρησε. Η ατάκα μπορεί να λεχθεί, όταν αυτός διαπιστώσει πως οι άλλοι δεν μπορούν να πειστούν ότι αυτός δε φταίει και έτσι θεωρώντας πως έχουν εξαντληθεί τα ανθρώπινα πλαίσια, θεωρεί ότι προκειμένου «να βρεθεί ο χαμένος χρόνος» «χρειάζεται να γίνει φανουρόπιτα» και το request δημιουργίας της να προωθηθεί στον Άγιο Φανούριο. Στην ουσία μία τέτοια κουβέντα χρησιμοποιείται για το κλείσιμο του συγκεκριμένου θέματος και υποδηλώνει στον άλλο πως από δω και πέρα κάθε συζήτηση περιττεύει.

Σημείωση: Στην περίπτωση (α) και συγκεκριμένα στην υποπερίπτωση που ο όρος εκφέρεται από αυτόν που έχει χάσει τα κιλά, ο όρος εκφέρεται ως: «Θα κάνω φανουρόπιτα»

  1. - Πώς έγινες έτσι; Σα σαμαροπαΐδα κατάντησες. Χάλια είσαι.
    - Δεν ακούω τίποτα. Έχασα 30 κιλά και θέλω να χάσω άλλα 10. Θυμάσαι που κάποτε ήμουν βουβάλα και δε σταύρωνα γκόμενο;
    - Κάνε φανουρόπιτα για να φανερωθούν τα κιλά σου. Δεν μπορώ να σε βλέπω έτσι. Σαν τσίρος έγινες. Πού το πας; Θέλεις να πάθεις τίποτα; Αν συνεχίσεις έτσι, να 'σαι σίγουρη πως δε θα βρεθεί άνθρωπος να θέλει να κάνει σεξ με κόκκαλα και είναι επίσης σίγουρο πως αντί να σταυρώσεις γκόμενο, στο τέλος θα χρειαστεί να σταυρώσουν εσένα.
  1. - Μου 'πες για δέκα λεπτά συνάντηση και μιλάμε εδώ και τρεις ώρες
    - Ας μην είχες τόσες ερωτήσεις και τόσες αντιρρήσεις
    - Ξέρεις πόσες δουλειές έχουν μείνει πίσω; Πότε θα τις προλάβω;
    - Ωχού. Κάνε φανουρόπιτα, να βρεις το χαμένο χρόνο! Με έπρηξες πια. Δε σ' αντέχω άλλο.

Φανουρόπιτα (από GATZMAN, 05/12/08)Αγιος Φανούριος (από GATZMAN, 05/12/08)Αγγελική Νικολούλη (από GATZMAN, 05/12/08)....κόψε τους μεσάζοντες! (από Vrastaman, 05/12/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Vrasta,στην εμπνευση.......ο Νταλί μπροστά σου.... απλώς οδοντόκρεμα.

#2
Vrastaman

H Γκιζέλα Νταλί, σκέτη αλοιφή μπροστά στον Gatzman!

#3
GATZMAN

Εμν Αφνσ φλ μ (Εμεινα άφωνος φίλε μου)

#4
mariahomorfi

=]
φωτο 4 ολ δε μανι