Από το μπούρτζι, πυροβολαρχείο που προστατεύει ένα λιμάνι, και το βλάχος.

Αρχικά, χρησιμοποιούταν προς απόδοση της μεταφορικής έννοιας Φρουρίου-βλαχιάς, ή καρά-βλαχιάς για πρόσωπα με τελείως αγροίκους τρόπους.

  1. Σκωπτική λαϊκή έκφραση ως προσωνυμία των βλαχοποιμένων.
  2. Αγροίκος, άξεστος.

Καθηγητής μουσικής προς μαθητή ----> Πιάσε μια λα μινόρε... ΛΑ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΒΡΕ ΜΠΟΥΡΤΖΟΒΛΑΧΕ!!

Μεταξύ «φίλων» ----> Πωωω, πόση κέτσαπ έβαλες στο φαΐ βρε μπουρτζόβλαχε!!!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Ο ΑΛΛΟΣ

Δηλαδή ο τόσο βλάχος, ώστε να αποτελεί προπύργιο της βλαχιάς; Αποκαλυπτική ερμηνεία! Βλ. και εδώ κι εδώ.

#2
Nakas

Μπούρτζι (εκ του Αραβικού μπουρτζ=κάστρο) λεγόταν παλαιότερα ο σημερινός Πύργος στην περιοχή της Λειβαδιάς, όπου κατοικούσαν πολλοί Βλάχοι και Σαρακατσάνοι. Ίσως προέρχεται από εκεί η ονομασία.

#3
Sigi

Μπουρζ, μπουργκ, μπούρτζι σε πολλές παραλλαγές και γλώσσες είναι το κάστρο, προερχόμενο εκ του ελληνικού πύργος. Μπουρτζόβλαχος είναι ο βλάχος που προσπαθεί να κάνει τον αστό. Μπούρτζι είναι κατά βάσιν το κάστρο όπου ευρίσκετο ο αστικός οικισμός. Βλέπε και το αντίθετο «ξώμπουργκο» δηλαδή οι οικισμοί πλησίον αλλά εκτός του κάστρου - σύνηθες στα νησιά του Αιγαίου. Στα Γαλλικά μπουρζ είναι ακριβώς ο/η αστός/ή. Ειρωνικά λοιπόν μπουρτζόβλαχος είναι ο δήθεν αστός που παραμένει βλάχος.

#4
iron

μ' αρέσεις... και απορώ πώς και δεν το σκέφτηκε κανείς μας. στούμε!

#5
kakistos

Το πρώτο συνθετικό μπουρτζο- το πιο πιθανόν κατάγεται από τον παλαιοσλαβικό όροbьrdo = λόφος. Κατα συνέπεια, ο όρος «μπουρτζόβλαχος» αρχικά χαρακτήριζε τον «ορεσίβιο ποιμένα» Αρωμανικής καταγωγής (τωόντι Βλάχοι, εξάλλου και ο όρος Βλάχος είναι νοτιοσλαβικό δάνειο στην ελληνική με απώτερη γερμανική καταγωγή), όπως λ.χ. ο όρος «γκέκας» χαρακτήριζε ανάλογους αλβανόφωνους ποιμένες.

#6
soulto

Είστε αναιδείς, φαντασμένοι και καθίκια. Προσπαθείτε να δώσετε την εντύπωση ότι είστε καλλιεργημένοι ενώ είστε μπουρτζόβλαχοι.

Αιγόκερως (22 Δεκεμβρίου–20 Ιανουαρίου)-άχαχαχαχ μην το παίρνετε προσωπικά όμως