Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, τα supermarket LIDL (Λίντλ) διακρίνονται για τις χαμηλές τιμές τους (γι' αυτό και είναι και τα αγαπημένα supermarket των απανταχού Σπαγκάϊ Λάμα) και για τη χαμηλή ποιότητα των περισσοτέρων προϊόντων τους. Δες σχετικά στοιχεία στο Παράρτημα (κάτω απ' τα παραδείγματα).

Γι' αυτό λέγοντας: Στα Λίντλ σε ψωνίσανε; αναφερόμαστε χαριτολογώντας, σε ένα άτομο που ο τρόπος ζωής του είναι κατώτερος των περιστάσεων, σε ένα άτομο, που αν ήταν προϊόν οι ποιοτικές του προδιαγραφές θα ήταν ανάλογες με τις ποιοτικές προδιαγραφές των καταστημάτων LIDL.

Μιλάμε δηλαδή για κάποιον Τζακ Ντάνιελ, για κάποιον που είναι συνήθως κουλ, που ζει τεμπέλικα, ράθυμα και χύμα, που δε χολοσκάει και δεν αγχώνεται με τίποτα, που κάνει μαλακίες χωρίς ενοχές. Μιλάμε για άτομο που δεν μπορείς να του αναθέσεις κάποια υπευθυνότητα ή, αν του αναθέσεις, μετά χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Για άτομο που θα μπορούσε να ενταχθεί και να προσαρμοστεί άνετα στο γενικά αργόσχολο ελληνικό δημόσιο.

Μπορεί επίσης να μιλάμε ακόμα και για κάποιον περιορισμένης ευθύνης, για κάποιον με το ρετιρέ ξενοίκιαστο, για κάποιον ανίκητο (λόγω βλακείας).

Η δε εκφορά της ατάκας γίνεται, με το που ακούσουμε ένα νέο «κατόρθωμα» του εν λόγω ατόμου από αυτόν ή από τον περίγυρο μας. Τότε η ατάκα προσαρμόζεται στη μορφή:«Στα Λίντλ τον ψωνίσανε;», με σκοπό να συμμεριστούμε μαζί και μ' άλλους κι άλλα αντίστοιχα στοιχεία της ζωής του.

Ωστόσο η έκφραση θα μπορούσε να αναφερθεί και για κάποιον ή κάποιους που ενώ γενικά διακρίνονται για έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής, εντούτοις για συγκυριακούς λόγους (πχ: δημόσιοι υπάλληλοι), δίνουν την εικόνα του αργόσχολου και του αραχτού και λάιτ στον εταιρικό χώρο τους, προκειμένου να δένουν με την κουλτούρα του χώρου τους. Ωστόσο, αυτός που εκφέρει την ατάκα σ' αυτή την περίπτωση, μπορεί να κρύβει και ψήγματα ζήλιας μέσα του, αναλογιζόμενος τις άσχημες συνθήκες εργασίας του.

Συνώνυμες εκφράσεις:
1. Σε προσφορά σε βρήκανε;
2. Στα γαριδάκια σε βρήκανε; (Παραπέμποντας στη χαμηλή αξία των μικροαντικειμένων που μπορείς να βρεις στα γαριδάκια)

  1. -Χα χα χα!
    -Γιατί γελάς;
    -Άστα... χα χα χα. Τώρα θυμήθηκα πως ξέχασα τα κλιματιστικά στο σπίτι αναμμένα. Θα 'ρθει ο πατέρας μου, θα δει την κατάσταση και θα φωνάζει... χα χα χα. Που γαμώτο, που δε θα μπορώ να δω την έκφραση του... χα χα χα. Πάλι θα λέει «Πω πω...με τον ανεύθυνο το γιο μου... πάλι θα πληρώσω πάλι τα μαλλιοκέφαλά μου στη ΔΕΗ»... χα χα χα.
    -Καλά ρε πούστη....Στα Λίντλ σε ψωνίσανε; Νισάφι πια. Ωρίμασε επιτέλους.

  2. Συζήτηση φίλων.Ο πρώτος ομιλητής είναι δημόσιος υπάλληλος.
    -Όλη τη βδομάδα σερφάραμε στο ίντερνετ, παίζαμε σκάκι μέσω δικτύου, βλέπαμε και κάτι συναρπαστικές τσόντες που σκάσανε στο mail. Μόνο αραιά και που εμφανιζόταν ο προϊστάμενος και μας έδινε καμιά δουλειά του πεντάλεπτου. Σα διάλειμμα... Ξέρεις.
    -Καλά ρε μεγάλε... Εκεί στη δημόσια υπηρεσία που «δουλεύετε», ξύσιμο συνεχές και χωρίς ενοχές ε; Πού σας βρήκανε ρε φίλε και σας μαζέψανε; Στα Λίντλ σας ψωνίσανε; Ε ρε... πού να δεις τι λούκιτραβάω εγώ καημένε μου.

    **Παράρτημα**

    Δες εδώ
    Δες κι εδώ. Στο λίνκ το ελληνικό ερωτηματικό να γίνει αλλοδαπό.
    Δες κι εδώ

Βλ. και praktiker

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
slangprof

Εύγε, σύντομα και η φράση «στα ALDI σε ψωνίσανε»

#2
GATZMAN

Thanks φίλε.Σωστός και για τα ALDI

#3
mariahomorfi

νεεε εισαι καλοσ

#4
GATZMAN

και κακοσ και ασχημοσ (3 cε 1)

#5
Vrastaman

Εύγε και πάλι Γκατσμάνε!

#6
GATZMAN

Merci φίλε μου.Κρατάς κι από Αρκαδία;

#7
poniroskylo

Νομίζω ότι η ορίτζιναλ έκφραση με αυτή τη σημασία είναι στο Κλιν σε βρήκανε; - όπου Κλιν ίσως και το πρώτο βιομηχανικό απορρυπαντικό που ήλθε στην Ελλάδα στη δεκαετία του '50 (;). Μέσα στο κουτί του Κλιν - μέσα στη σκόνη του απορρυπαντικού (!) - ήταν κρυμμένα διάφορα πλαστικά ζωάκια, καουμπόηδες κλπ, όλα ευτελούς αξίας αλλά συμπαθέστατα. Από τα επιτυχέστερα προμόσιον όλων των εποχών.

#8
GATZMAN

Α μπράβο.Τι θύμισες;

#9
Galadriel

...και στα Μπόζο.

#10
VAG

Μεταγενέστερα, «στα γαριδάκια σε βρήκαμε;» ή «στα φοφίκο σε βρήκαμε;»...να καταγραφεί γιατί μεγάλη μλκία που δε βγαίνουν πια...

#11
Khan