Ως γνωστόν, ως Δόκτωρ (Δρ) αναφέρουμε ή προσφωνούμε τον διδάκτορα ή το γιατρό.

Αν παραφράσουμε τη λέξη δόκτωρ προκύπτει ο πρώκτωρ, που σημαίνει: δόκτωρ του πρωκτού, ή μ' άλλα λόγια δόκτωρ του κώλου. Άρα η λέξη έχει υποτιμητική χροιά και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει τις εξής σημασίες:

 1. Κάποιος δόκτωρ που έχει πάρει πτυχίο από κάποιο πανεπιστήμιο της πλάκας (βλ. Πανεπιστήμιο του Πούτσεστερ και παράδειγμα 2).

 2. Κάποιος δόκτωρ που έχει πάρει πτυχίο με δόλιες μεθόδους (πχ παραγγελία από μπαγαπόντηδες κατασκευαστές πτυχίων - Βλ. παράδειγμα 5).

 3. Κάποιος δόκτωρ που ενώ μπορεί να θεωρείται αυθεντία σε επίπεδο γνώσεων, εντούτοις στην εφαρμογή τα θαλασσώνει (πχ ένας υπουργός - Βλ. παράδειγμα 4).

 4. Μπορεί να αποκαλεστεί έτσι κάποιος δόκτωρ, λόγω ζήλιας κάποιων, ή γιατί κάποιος μπορεί να 'χει προσωπικά μαζί του, ή ακόμα και στα πλαίσια χιούμορ από κάποιον φίλο του (Βλ. Παράδειγμα 1).

 5. Μπορεί να αποκαλεστεί έτσι κάποιος δόκτωρ, ή ο ίδιος μπορεί να αποκαλέσει έτσι τον εαυτό του, όταν το αντικείμενο ενασχόλησης του θεωρείται υποδεέστερο από αυτό που σπούδασε - (βλ. παράδειγμα 3).

 1. ...πολύ ψαγμένο αυτό το πρώτο που είπες για κάτι οιδιπόδεια, για να το λες εσύ κάτι θα ξέρεις, αφού είσαι πρώκτωρ, εμ... sorry Δρ.
  Δες
  Σημείωση:Το ελληνικό ερωτηματικό πρέπει να γίνει αλλοδαπό.

 2. - Κι είναι καλός στη δουλειά του ο Γιάννης;
  - Άσχετος.
  - Αφού άκουσα πως είναι αριστούχος δόκτωρ από αγγλικό πανεπιστήμιο.
  - Λοιπόν. Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Είναι αχριστούχος πρώκτωρ από το αγγλικό πανεπιστήμιο του Πούτσεστερ.

 3. - Καλά ρε φίλε, είσαι ο καλύτερος μηχανικός τηλεπικοινωνιών και μάλιστα με καραγαμάτο διδακτορικό και αντί να ασχολείσαι με σοβαρά πράγματα, σε έχουν βάλει και κολλάς καλώδια. Απαράδεκτο! Δόκτωρ είσαι εσύ, ή Πρώκτωρ;
  - Μάλλον το δεύτερο.

 4. - Καλά ρε, λέγατε πως ο Αλογοσκούφης είναι ο γκραν γαμάω της οικονομίας και εγώ βλέπω πως είναι γκραν γαμιάς της οικονομίας.
  - Δε θα διαφωνήσω, αλλά ξέρεις... φταίνε κι οι συγκυρίες.Εγώ ξέρω πως είναι μέγας δόκτωρ. - Μέγας ναι. Αλλά όχι Δόκτωρ. Πρώκτωρ.

 5. - Ξέρεις, ε; O Γιάννης μου 'λεγε πως του 'ρθε ένα mail που τον πληροφορούσε... λέει πως θα μπορεί να παραγγείλει ένα πτυχίο μέσω internet, αντί αδράς αμοιβής βεβαίως βεβαίως. Μετά... διορίζεσαι στο δημόσιο κι από κει παν κι άλλοι. Χωρίς σπουδές, κόπο και μαλακίες. Ακόμα λέει, μέχρι και δόκτωρ γίνεσαι.
  -Α ρε χάπατο. Πρώκτωρ μπορεί. Δόκτωρ ποτέ!

Πρώκτωρ Αλογοσκούφης (Καπότα του Αλόγου) (από GATZMAN, 14/12/08)Πρώκτωρ Χριστοδουλάκης (από GATZMAN, 14/12/08)Πρώκτωρ Γιάννος (από GATZMAN, 14/12/08)Πρώκτορες τζογαδόροι (από Vrastaman, 14/12/08)Ο Πρώκτωρ της Μεγάλης των Μπάτσων Σχολής, (φώτο που βρήκε ο notheitis) (από Khan, 18/07/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Φίλε Acg εύχομαι μετά τους πρώκτωρες να είσαι ο νέος υπουργός οικονομικών.Προλαβαίνεις να γίνεις δόκτωρ ή είσαι ήδη;
Για όσους δεν κατάλαβαν

#2
acg

Ευχαριστω για την ψηφο εμπιστοσυνης. Venceremos!

#3
anchelito

Χρησιμοποιώ και εγώ τον όρο αλλά με άλλο προσανατολισμό.
Πρώκτωρ, ήτοι Δόκτωρ του πρωκτού είναι ο εραστής εκείνος ο οποίος κατέχει όχι μόνο τα μυστικά του κόλπου αλλά και της αντίπερα όχθης, καταφέρνωντας έτσι να κεράσει ηδονή τόσο τον εαυτό του, όσο και την (ή τον, δεν κολλάμε τώρα σε μικρότητες) σύντροφο του, αποφεύγοντας ατζαμοσύνες και στραβοτιμονιές, καθιστώντας έτσι την πρωκτική επαφή μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς αναφορές σε εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.

Δυστυχώς κυκλοφορούν στην πιάτσα ντεμέκ Πρώκτορες με μαιμού πτυχία, που προκαλούν ζημιές και δυσαρέσκειες, με αποτέλεσμα να παλέυουμε μετά εμείς οι μεροκαματιάριδες να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας.

Οπως έγραψε όμως αλλού σύντροφος σλαγκιστής, «με σάλιο και υπομονή, γαμεί ο ελέφαντας το αρνί!»

#4
Desperado

Σπεκ σπεκ και τα άστρα άξια!
Anchelito, η τελευταία φράση του σχολίου απλά τα σπάει!!! Αντίστοιχα εύσημα και στον original σλαγκιστή που αναφέρεις!

#5
Επισκέπτης

επισης, μην ξεχνατε τον Proctor απ τη Μεγαλη των Μπατσω Σχολη
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Police_Academy_characters#Sgt.2FLt._Proctor

#6
poniroskylo

Δεν νομίζω ότι έχει σχέση αλλά proctors στα Αγγλικά είναι οι αξιωματούχοι των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ οι επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης μεταξύ των φοιτητών. Τους έτρεμαν γενεές επί γενεών μελλοντικών πρωθυπουργών, ναυάρχων κ.ο.κ. Ως εκτελεστικά όργανα οι proctors είχαν τους λεγόμενους bulldogs, μια μορφή ιδιωτικής αστυνομίας των πανεπιστημίων. Περισσότερα εδώ.

#7
vikar

Καλώς το! Άντε και είχε ανησυχήσει ο πάτσις.

Το proctor, οι αμερικάνοι τουλάχιστον, το λένε ακόμη με την έννοια του «επιτηρώ πανεπιστημιακές εξετάσεις».

#8
HODJAS

Πονηρό, βλ. σχόλιο και εδώ