Όταν κάποιος -α δε λέει να παντρευτεί παρά το πέρασμα μίας πλειάδας Μαΐων από πάνω του / της, μπορεί να:

  • μην του / της έχει γίνει ακόμα το ανάλογο κλικ
  • έχει θέσει ψηλά τον πήχη για τις προδιαγραφές του / της συντρόφου
  • νιώθει πως εγκλωβίζεται σε ένα γάμο και να θέλει να ζει σαν ελεύθερο πουλί. Οπότε προκειμένου να προσφέρει στο σύντροφο του απλόχερα τις περικοκλάδες ως αποδημητικό πτηνό, προτιμά να μείνει ανύπαντρος
  • θεωρεί πως η καριέρα του περιορίζεται από ένα γάμο
  • μη θέλει να αναλάβει τέτοιες ευθύνες
  • μη νιώθει κατάλληλος για τέτοιο ρόλο
  • έχει συνηθίσει έτσι κλπ

Τότε μοιραία δέχεται πίεση από τους γονείς του προκειμένου να παντρευτεί και να μη μείνει στο ράφι. Η πίεση μπορεί να αυξηθεί όταν αυτός -ή ζει με τους γονείς του / της, όταν δεν έχει αδέρφια κι όσο οι γονείς μεγαλώνουν. Οι γονείς μπορεί να μηχανευτούν διάφορες μεθόδους για να τον / την παρακινήσουν, μεθόδους που προμοτάρουν τα καλά του γάμου και που μποϊκοτάρουν τα αρνητικά του μπάκουρου βίου.

Όταν όμως αυτός -ή τύχει και αντιληφθεί (σωστά ή λαθεμένα) πως πίσω από τα τεχνάσματα, το κύριο κίνητρο πίεσης έχει να κάνει με το γεγονός πως οι γονείς του ζηλεύουν που δεν έχουν ένα... δύο, χ εγγονάκια να ασχολούνται μαζί τους (όπως έχουν άλλοι κατά πολύ μικρότεροι τους), τότε αυτός αρχίζει να νομίζει (σωστά ή λαθεμένα), πως οι γονείς του / της, τον / την βλέπουν ως εγγονομηχανή (μηχανή που συμβάλλει στην παραγωγή εγγονών).

  1. - Άσε, πάλι χθες μου πρήξαν το κεφάλι για να παντρευτώ. Λένε πως είμαι τόσο χρονών γαϊδάρα και πως πρέπει επιτέλους να κάνω τη δική μου οικογένεια, να κάνω παιδιά κλπ κλπ...
    - Και τι τους είπες;
    - Τους είπα πως δε μ' απασχολεί προς το παρόν, πως έχω άλλες προτεραιότητες, πως δε γουστάρω σκλαβιά κλπ κλπ.
    - Ναι συνέχισαν το γνωστό τροπάρι, ε;
    - Ναι... Άστα, έχω αρχίσει να πιστεύω πως ο πραγματικός λόγος που με πρήζουν είναι... τα εγγονάκια. Με ρώτησαν όμως αν εγώ επιθυμώ να γίνω εγγονομηχανή;

  2. - Είσαι τόσο χρονών μαντράχαλος και είσαι ακόμα ανύπανδρος. Πότε θα παντρευτείς;
    - Ωχ....τα ίδια Παντελάκη τα ίδια Παντελή μου, άνοιξε το σλιπάκι μου και πιάσε το...
    - Τι λες ρες; Πώς μιλάς έτσι; Δε ντρέπεσαι;
    - Όχι.
    - Εγώ πάντως ντρέπομαι όταν μας ρωτάει η κάθε μια περμαθούλα αν παντρεύτηκες και δεν ξέρουμε τι να της απαντήσουμε. Μα να 'χουν όλοι οι γνωστοί μας εγγόνια και εμείς να μην έχουμε; Για πότε δηλαδή το βλέπεις πως θα μας χαρίσεις αυτή τη χαρά; Φύγαν τα χρόνια μας.
    - Τι να πω; Πάρτε παράταση. Η εγγονομηχανή μου πάντως έχει εγγύηση εφόρου ζωής.
    - Της δικής σου ζωής όμως. Όχι της δικής μας.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Η εγγονομηχανή όπως φαίνεται από το κείμενο, αναφέρεται τόσο σε άνδρα όσο και σε γυναίκα. Το ξανα αναφέρω καθότι υπάρχουν κάποια σημεία του κειμένου που γίνεται (από λάθος) αναφορά μόνο στο αρσενικο φύλο.
Π.χ:β παράγραφος προτελευταία σειρά.

#2
Vrastaman

...η εκδίκηση σερβίρεται με την γέννηση των εγγονιών, καθώς οι παππούδες /γιαγιάδες μοιραίως θα γίνουν ο μόνιμος τόπος στάθμευσης μούλικων για τις εξόδους των γονέων, χε χε. Been there, done that!

#3
GATZMAN

Σωστός ρε φίλε.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να δούμε το αιδοίο, ως το κουτί της πανδώρας που βγαίνουν όλα τα κακά(τα εγγόνια)